Selam Dostlarım, Konumuzda Açgözlülük ile ilgili atasözleri ve anlamları, Açgözlülük ile ilgili atasözleri eodev aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşmaya çalıştık. Umarız faydalı olur.
Sizler de Açgözlülük ile ilgili atasözleri paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Açgözlülük ile ilgili atasözleri ve anlamları
Azıcık aşım, kaygısız başım.
Atasözünün Anlamı : İnsanın ihtiyacı kadar olanla yetinmesi, onu huzurlu ve mutlu kılar. Fazlasını istemek, gereksiz endişe ve strese neden olur. Açgözlü olmamak, huzuru getirir.
Aç gözünü, kolla sözünü.
Atasözünün Anlamı : İnsanlar her şeyin fazlasını istememeli, dikkatli ve ölçülü davranmalıdır. Açgözlülük, kişinin dikkatini dağıtır ve onu yanlışlara sürükleyebilir.
Dünyayı isteyenin gözü doymaz.
Atasözünün Anlamı : Açgözlü insanlar ne kadar çok şeye sahip olursa olsun, daha fazlasını istemekten vazgeçmezler. Dünyadaki tüm zenginlikler bile onların isteklerini tatmin etmez.
Göz var, izan yok; her şeyi ister, kanaat yok.
Atasözünün Anlamı : Bazı insanlar ihtiyacı olmadığı halde her şeyi ister. Açgözlülük, kişinin sahip olduğu şeylerle yetinmeyip daha fazlasını istemesine neden olur.
Aç gözlü ile deli arasında fark yoktur.
Atasözünün Anlamı : Açgözlülük, kişiyi mantıksız ve tutarsız davranışlara sürükleyebilir. Açgözlü kişiler, mantıklı düşünme yetisini kaybeder ve her şeyin fazlasını isteme noktasına gelirler.
Çok mal haramsız, çok söz yalansız olmaz.
Atasözünün Anlamı : Aşırı mal veya servet sahibi olan kişiler, bunu çoğu zaman hak yoldan kazanmazlar. Açgözlü insanlar, genellikle başkalarının haklarını ihlal eder veya yanlış yollara başvururlar.
Gözünü toprak doyurur.
Atasözünün Anlamı : Açgözlü insanlar, hayattaki hiçbir şeyle tatmin olmazlar. Onları ancak ölüm yani toprak doyurabilir. Bu söz, insanın açgözlülüğünün ancak ölümle sona ereceğini ifade eder.
Göz var, nizam var.
Atasözünün Anlamı : İnsanlar her şeyi istemek yerine ölçülü davranmalı ve neyin ne kadar gerektiğini bilmelidir. Açgözlülüğün, insanın düzenini bozabileceği anlatılır.
Aç gözlü, gözü doymaz.
Atasözünün Anlamı : Açgözlü kişiler ne kadar mala, paraya veya nimete sahip olursa olsun, yine de tatmin olmazlar. Onlar her zaman daha fazlasını istemeye devam ederler.
Gözünü büyük açan, elindekini de kaybeder.
Atasözünün Anlamı : Açgözlü insanlar, daha fazlasını isterken ellerindekini de kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. İnsanın sahip olduklarıyla yetinmemesi, daha da büyük kayıplara yol açabilir.
Açgözlü kedi fareyi yer, boğulur.
Atasözünün Anlamı : Çok fazla istemek, bazen kişinin zararına olabilir. Aşırı istekler, kişinin başına bela getirebilir.
Kendi kabını aşan kaynar.
Atasözünün Anlamı : Kendi sınırlarını aşan, haddini bilen kişi zarar görür.
Çok lokma boğazı yakar.
Atasözünün Anlamı : Fazla yemek yemek, mideyi yorabilir ve rahatsızlıklara neden olabilir. Bu atasözü, sadece yemek için değil, her türlü aşırıya kaçmanın zararlarını da ifade eder.
Açgözlülük, iyiliği bozar.
Atasözünün Anlamı : Aşırı istekler, insanın iyi niyetini ve vicdanını zedeler.
Göz doymaz, gönül doymaz.
Atasözünün Anlamı : İnsan ne kadar mal mülk edinirse edinsin, yine de daha fazlasını ister. İnsanın istekleri sınırsızdır.
Zenginin malı züğürtün cebini yakar.
Atasözünün Anlamı : Zenginin kolaylıkla elde ettiği parayı züğürt kolayca harcar ve borçlanır.
Açgözlülük ile ilgili atasözleri ve anlamları konumuzdan sonra sitemizde bulunan diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR