Alçak Gönüllülük ile ilgili Atasözleri ve Anlamları

featured

Selam dostlarım, konumuzda Alçak Gönüllülük ile ilgili Atasözleri ve Anlamları, İçinde alçak gönüllülük kelimesi geçen atasözleri hangileridir, Tevazu ile ilgili atasözleri aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşımlar yapmaya çalışacağız.  

Sizler de Alçak Gönüllülük ile ilgili atasözleri paylaşmak isterseniz  yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.


Dostkelimeler.com Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu 


Alçak Gönüllülük ile ilgili Atasözleri ve Anlamları


Sana taşla vurana sen aşla var Atasözünün Anlamı

Anlamı : Atalarımız ne güzel söylemiş; sana kötülük yapanları sen mütevaziliğinle yola getirmeye çalış anlamında düşünürsek; Ne demişler iyiliğe iyilik her kişinin işi kötülüğe iyilik er kişinin işi. Bize bilerek veya bilmeyerek kötülüğü dokunana insanları Allah cc’nın yarattığını unutmayarak alçak gönüllü bir şekilde kalplerini kırmadan doğruları anlatmalıyız.


Ağacın meyvesi olunca, başını aşağı salar Atasözünün Anlamı

Anlamı : Atasözümüzde anlatılan; Yararlı eserler veren, bilgi ve erdemle donanmış insanlar alçak gönüllü olurlar. İnsan kendisi artık birikimlerini topluma aktarmaya başladığında tevazu sahibi olmalı kendini büyük görmemelidir. Nasıl ki ağaç meyve vermeye ve meyveler olgunlaşmaya başladığında dallarını aşağı doğru salmaktadır. İnsan da artık kemale erince tevazu içinde yaşamalıdır. Gerçekte bilgili ve başarılı insanlar, kendilerini övmez, aksine alçakgönüllü olurlar. Olgunlaşmış kişiler, her zamandaki mütevazı davranışlar.


Başak büyüdükçe boynunu eğer Atasözünün Anlamı

Anlamı : Atasözümüzde İnsanın olgunlaştıkça veya yaşı ilerlediği zaman tevazu sahibi olmaya başlayabileceği anlatılmaktadır. Gençken ukalalık yapan kişiler yaşları ilerleyince artık neyin ne olduğunu anlayacak seviyeye gelerek alçak gönül sahibi olmaya başlar. Bilgili ve olgun insanlar, kibirli olmaz. Alçakgönüllülük, gerçek bilgelik ve olgunluk belirtisidir.


Alçak uçan yüce konar, yüce uçan (konan) alçak konar (uçar) Atasözünün Anlamı

Anlamı : Atasözümüz, alçak gönüllü olan kişi toplum içinde saygı görür ve yücelir. Diğer taraftan kendisini herkesten üstün gören sevilmez ve toplum içinde iyi bir yer edinemez. Bizler de toplum içerisinde iyi bir yere gelmek için var gücümüzle toplum yararına çalışmalı ve kendimizi kimseden büyük görmemeliyiz. Allah cc. her insanı değişik meziyetlerle yarattığını bilerek yaşamalıyız. İhtiyaç sahiplerine de yardımda bulunmalı ama bunu kimseye belli etmemeliyiz.


Yerdeki yüze basılmaz Atasözünün Anlamı

Anlamı : İnsan alçak gönüllü olanları hor görmez. Elinden geldiğince bu mütevazi kişilere kolaylıklar gösterir. Çünkü mütevazi kişi ihtiyacı olsa bile kimseden isteyemez. Bu konuya dikkat etmeli toplum içerinde alçak gönüllü kişileri kırmamalı ve gerektiğinde onları korumalıyız.


İnsandır beşer, kuldur şaşar Atasözünün Anlamı

Anlamı : Atasözümüz her insanın çeşitli zamanlarda hata yapabileceğini bunu insanı küçültmek için kullanmamalı olduğumuzu anlatır. Gerçekten de insan hata yaptığı zaman toplumda hemen alaya alıp eğlenme güdüsü gelişmiş, oysa insanın hatalarını toplum içerisinde değil de yalnızken ona söylemeli ve uyarmalıyız. Allah cc. böyle yapanları sever. Yoksa ulu orta hatasını herkese anlatmak doğru bir davranış değildir.


Bir ağaçta gül de biter, diken de Atasözünün Anlamı

Anlamı : Atasözümüz aslında her aileden her türlü insanın çıkabileceğini anlatıyor. Konumuzla alakalı olarak mütevazi olan kişilerinde ara sıra bu mütevaziliği koruyamayabileceği, o nedenle insanın her hareketinin güzel olduğu anlamına gelmeyeceği anlatılıyor. Alçak gönüllü olan kişi her konuda alçak gönüllü olmayabilir.


Dikensiz gül olmaz Atasözünün Anlamı

Anlamı : Yukarıdaki atasözümüze benzer olan atasözümüz, bir önceki atasözümüzle aynı manaya gelmektedir. Konumuzla alakalı olarak alçak gönüllü olan her daim alçak gönüllü olmaz denmektedir. İnsanların hatalarını görmemekte ustalaşmış kişi para konusunda zaaf sahibi olabilir.


Harman sonu dervişlerindir Atasözünün Anlamı

Anlamı : Harman hepimizin bildiği gibi ürünlerin toplanması ve artık satılacak şekle gelmesidir. İnsanların Allah cc. Hazretlerinin verdiği bu nimeti görüp şükretmesi, az verdiğinde de kendisini imtihandan geçirdiğini bilmesi gerekir. Konumuzla alakalı olarak herkesin bol bol yararlandığı şeylerin artanlarından alçak gönüllüler yararlanır denebilir.


Alçak gönüllüler, her zaman kazanır. Atasözünün Anlamı

Mütevazı insanları, topluma saygı duyarlar ve her zaman sevilirler. Alçakgönüllülük, başarı ve mutluluk getirir.


Büyük lokma ye, büyük laf etme. Atasözünün Anlamı

Ne kadar güçlü ya da başarılı olsan da, kibirli ve böbürlenici davranmamalısın. Mütevazı olmak her zaman en doğru yoldur.



Alçak Gönüllülük ile ilgili atasözleri ve anlamları konumuzdan sonra aşağıdaki linklerden baba ve anne ile ilgili  diğer konularımıza da bakabilirsiniz… Semih YAŞAR

Ahlak ile ilgili atasözleri ve Anlamları

5 atasözü ve anlamı

Yardımlaşma ile ilgili anlamlı sözler

Tevazu ile ilgili atasözleri

Kibir ile ilgili deyimler ve anlamları

Tevazu ile ilgili ayet

Alçak gönüllülük ile ilgili hadisler

Tevazu İle İlgili Hadis-i Şerifler

Alçak Gönüllülük İle İlgili Ayetler

Tevazu İle İlgili Sözler

Alçak Gönüllülük İle İlgili Sözler

4
be_endim
Beğendim
3
mutluyum
Mutluyum
2
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
7
sinir_oldum
Sinir oldum
Alçak Gönüllülük ile ilgili Atasözleri ve Anlamları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...