Yer Elması hakkında bilgi

featured

Yer Elması hakkında bilgi

Allah cc. Hazretlerinin yarattığı her bitkide bir hikmet ve şifa vardır. Yer Elması adı verilen bitkinin içeriği, faydaları ve kullanımı konusunda yazdığımız yazının sizlere faydalı olması dileğimizle….

Yer Elması hakkında bilgi

Yerelması (helianthus tuberosus) : Bileşikgiller familyasından; basit yapraklı, yüksek, çok yıllık otsu bir bitkidir. Toprak altındaki yumruları inulin bakımından zengindir. Yumruları kullanılır. Zencefile benzetildiğinden Zencefil hakkkındaki konumuza buradan ulaşabilirsiniz.  

Toprak altındaki görünümü patatese, toprak üstündeki hali ayçiçeğine, tadı ise enginara benzeyen yer elması sıradışı bir sebzedir. Kendine Türk mutfağında çok da fazla yer bulamayan yer elmasının faydaları ise say say bitmiyor. Örneğin lifli bir gıda olduğundan bağırsakları çalıştırır, kansızlığa iyi gelir, cinsel gücü artırır, yaşlanmayı geciktirir, stres ve halsizlik anında yorgunluğu gidererek iyi hissetmenizi sağlar.

Kuzey Amerika çıkışlı bir sebze olmasına karşın adındaki elma sıfatından dolayı meyve algısı oluşturan yer elması, Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de yetiştirilen bir sebzedir. Tadı daha çok turpu ve enginarı andıran yer elması, yemeği yapıldığında oldukça lezzetli sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Sağlık için de oldukça faydalı olmasının yanı sıra, yüksek oranda vitamin ve mineral içermesi, her yaştan kişinin yer elması tüketmesini gerektirmektedir.

Birleşikgiller familyasına ait olan yer elması, lif bakımında oldukça zengindir. Yer elması kabuklarını soyarak çiğ tüketilebildiği gibi, yemek ve salatalara katılarak da tüketilebilir. Yer elmasının tüm faydalarını aynı anda görebilmek için çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir. Yer elmasını haşlayıp, o su ile saç dipleri yıkandığında saçların canlanması ve parlak görünmesi mümkün olur. Vitamin yönünden zengin ancak kalorisi düşük bir yiyecek olmasından dolayı, kilo vermek isteyenler yer elması tüketebilir.

Yer Elmasının Çeşitleri

Yer elmasının yeryüzünde yaklaşık 200 çeşidi bulunsa da, en çok bilinen yer elması, Avrupa ve Türkiye’de görülen çeşitleridir. Yer elmasının birçok çeşidi bulunsa da, faydalarının genel olarak ortak olması, sağlık için mutlaka yer elması tüketmeye özen göstermeyi gerektiriyor.

Yer Elmasının Faydaları

Faydası : Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini artırır. Kabızlığı giderir. Anne sütünü artırır. Bol idrar söktürür. Böbreklerin ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Basur memelerine faydalıdır. Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarında şikayetleri azaltır. Cildin güzel olmasını sağlar.

Yer elması yüksek oranda kalsiyum içeren besinlerden biridir. Bu sebeple, gelişim çağındaki çocukların ve kemik erimesi olanların tüketmeleri önerilmektedir.
Ayrıca iyi bir potasyum kaynağı olan yer elması, kalp ritmi düzensizliklerine olumlu etki etmektedir.
Nişasta yönünden zengin olduğundan, cilde sürüldüğünde, cildin pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlamaktadır.
Lif oranı yüksek olan yer elması, tok tutucu özelliği ve düşük kalorisi olmasıyla fazla kiloların kolay verilmesini sağlar.
Kansızlığa iyi gelir.
Romatizmal rahatsızlıkların tedavi edilmesinde yer elmasının önemi büyüktür.
Stres ve halsizlik gibi sorunlara iyi gelir.
Bağışıklık sisteminin güçlendirir. Bağışıklık sistemi hakkında bilgi almak için tıklayın.
Göğsü yumuşatarak balgam ve öksürük gibi sorunları çözer.
Afrodizyak etkisi olduğundan, cinsel gücü artırır.
Mide ağrılarına iyi gelir.
Kabızlığı giderir.
Hücreleri onarıcı etkisi olduğundan, gençleşmeyi sağlar.
Obezite ve kanser gibi çağın en büyük hastalıklarına karşı mücadele eden bir sebzedir.
Bunlardan başka yer elmasını haşlayıp lapa yaparak, vücudunun şiş olan bir bölgesine koyduğunuzda, şişliklerde gözle görülür bir azalma olduğunu göreceksiniz. Yer elmasının genel vücut sağlığına olumlu etkileri saymakla bitmezken, bu zengin içerikli doğal besinden mümkün oldukça yararlanmaya çalışmak gerekir.

Yer Elması hakkında bilgi konumuzdan sonra diğer şifalı bitkiler’e aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz. Semih YAŞAR.

Kamelya çiçeği hakkında bilgi

Vanilya hakkında bilgi

Kral otunun faydaları

Kenevir hakkında bilgi

Kroton bitkisi hakkında bilgi

Kakule Bitkisinin Faydaları

Kafur Bitkisi hakkında bilgi

Yer Elması hakkında bilgi

0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
sinir_oldum
Sinir oldum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
be_endim
Beğendim
Yer Elması hakkında bilgi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...