Konumuzda Osmanlı mimarisinin öncülerinden olan büyük mimarın Mimar Sinan Sözleri, Özlü sözlerini ve söylediği sözleri paylaşmaya çalışacağız. Konumuzun içine Mimar Sinan resimli sözleri koymaya çalıştık. Konumuzun sonuna Mimar Sinan’ın hayatı, Mimar Sinan Hikayeleri ve sitemizde mevcut diğer Mimar Sinan konularına linkler vereceğiz. O konularımızdan da yararlanabilirsiniz…
Mimar Sinan, Yüce Allah cc’ya ibadet etmemiz için camileri en güzel şekilde inşa etmiştir. Bizler de bu meşhur camilerde huzur ve huşu içinde namaz kılmanın lezzetine varabiliriz.
Mimar Sinan veya Koca Mimar Sinân Ağa Asıl ismi Sinaneddin Yusuf veya Abdulmennan oğlu Sinan’dır. Osmanlı baş mimarı ve inşaat mühendisi olan Mimar Sinan’ın bilinen eserleri 84 camii, 53 mescid, 57 medrese, 7 darülkurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 saray, 8 mahzen, 48 hamam olmak üzere 364 adettir. En tanınmış eserleri Selimiye Cami, Süleymaniye Cami, Şehzadebaşı Cami, Mihrimah Sultan Cami gibi eserlerdir. Dostkelimeler.com
Mimar Sinan Sözleri
Çıraklığımı İstanbul’daki Şehzade Camii’nde yaptım. Kalfalığımı da Süleymaniye Camii’nde tamamladım. Fakat bütün gücümü bu Sultan Selim Han Camiine yani Selimiye Camii’ne sarf edip ustalığımı ayan ve beyan ettim.
Yaptığın işi gönlünde hissedersen, ırmaklar çağlar içinde.
Biz Hizmetimizi Allah İçin Yaptık ve Mükafatını Ahirette Bekliyoruz.
Oldu Kabe bu Cami-i Mevcan Cihar-yar oldu Bu dört sütun…
Herkesin içinde doğru olana eğri bakan bir göz vardır.
Selimiye’nin inşasında himmet edip, yüce Allah’ın izni ve yardımı, Sultan ikinci Selimin de teşvik ve desteğiyle Selimiye’nin kubbesini altı zira (yaklaşık 5 m) daha yüksek, derinliğini de dört zira (yaklaşık 3.5 m) fazla inşa ettim. / Ayasofya ile karşılaştırma yapmak için Mimar Sinan’ın Sözü
Şöyle bir kubbe yapıp Hristiyanların dillerini kessem; Batılıların bu iddiası beni helâk eder. Belki bütün Âlem-i İslâm’ı kederlendirir. / Batılı mimarların “Osmanlılar Ayasofya kubbesi kadar cesim bir kubbe yapamadılar; galebe bizdedir.” sözleri üzerine Mimar Sinan’ın Ayasofyanın kubbesi için söylediği söz.
Mimar Sinan’ın son sözü;
Biz hizmetimizi dünyada bir bardak suya satacak kadar menfaat düşkünü değiliz. Biz hizmetimizi Allah için yaptık ve mükafatını da ahirette bekliyoruz. Dünyada evimize su verilmediği için müteessir değiliz. / Evine gelen suyun kesilmesinden sonra Mimar Sinan’ın söylediği Söz. 99 yaşında susuz evde vefat eder.
Mimar Sinan’ın Mührü
Büyük Mimar’ın İstanbul’da bulunan Büyükςekmece Köprüsü üzerinde kazılı olan mührü şu şekildedir;
“El-fakiru l-Hakir Ser Mimaranı Hassa “
Anlamı : Değersiz ve muhtaç kul, Saray özel mimarlarının başkanı.
Yazımızı Mimar Sinan hikayesi ile bitirelim;
Rivayet o ki mübarek gecelerden bir gece; Padişah Kanuni Sultan Süleyman; Hz. Peygamber’i (sav) rüyasında görür. Efendimiz, Sultan Süleyman’ı cami ve külliyenin inşa edileceği yere götürür. ”Mihrabı burada, minberi burada olsun,” diyerek tembihler.
Kanuni Sultan Süleyman uyanınca Allah’a şükreder ve ardından Mimarbaşı Sinan’ı yanına çağırtır. Ona hiçbir açıklama yapmadan, birlikte rüyada gördüğü araziye götürür.
– Buraya bir cami ve külliye yapacağız, diye söze başlayan Kanuni Sultan Süleyman’a Mimar Sinan Ağa eşlik eder…
– Hünkarım, kulunuz dün gece ziyaretinize gelen Zat-ı Alişan’ın iki adım arkasındaydı. Rasulullah sav. Efendimizin emir fermanlarını ayan-beyan duydum. der.
Mimar Sinan Sözlerikonumuzdan sonra sitemizde bulunan diğer Mimar Sinan konularına aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz… Dostkelimeler.com
Ellerine sağlık kardeşim
proje için tavsıye
Muhteşem Sözler Süper
ya mimar sinan hakkında deneme de yazarmısınız
Değerli Mimar Başı, Allah sana ahirette istediğini versin…amin
tşk çok güzel
muhteşemsiniz . thank you . I love you .
Teşekkürler Çok Güzel Olmeş ♥
Güzel ve mantıklı sözler. Bu adamın Türk olduğu her hâlükârda belli baksanıza Hristiyanlara atıp tutuyo
ÇOK TEŞEKKÜRLER ÖDEVİMİ BİTİREBİLDİM
çok teşkkürler