Konumuzda atalarımızın söylediği ve topluma mal olmuş Fakirlik ile ilgili atasözleri ve anlamları paylaşmaya çalışacağız.
Yüce Allah cc. Yüce kitabında fakirlere en güzel şekilde davranmamız gerektiğini bildirmiştir. Yüce Allah cc. Kur’an’da Zariyet suresi 19.ayette mealaen “Onların mallarında isteyen ve istemeyen yoksullar için bir hak vardı. ” buyurmaktadır.
Konumuzun sonuna verdiğimiz linklerle fakirlik ile ilgili diğer başlıklarımıza ve fakirlik hikayelerine kolayca ulaşabilir, konu hakkında daha kapsamlı araştırmalar yapabilirsiniz.
Sizler de Fakirlik ile ilgili atasözleri paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com/ Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Fakirlik ile ilgili Atasözleri ve Anlamları
Zengin dağlar aşar, olmayan yolda şaşar. Türk atasözü
Anlamı : Atasözümüzde bir olay karşısında zengin kişilerin yollarını bir şekilde bulduğu oysa fakir kişilerin ne yapacaklarını dahi şaşırdığı anlatılmıştır.
Zengin kesesini, züğürt dizini döver. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözümüz varlıklı kişilerin mal ve mülküyle fakir kişilerinde de malı mülkü olmadığından vücutlarıyla ilgilendikleri anlatılmıştır.
Zenginin gönlü olasıya, fakirin canı çıkar. Türk atasözü
Anlamı : Mal mülk sahibi kişiler fakirin halinden almadığı için her hangi bir yardım edeceği hususta elleri o kadar ağırdır ki fakir kişinin canı çıkar neredeyse anca o zaman yardım eder.
Zengine dokun geç, züğürtten sakın geç. Türk atasözü
Anlamı : İnsan zengin insanlarla iyi geçinmeli ve onların fakirlerin ve hatta kendisinin de yararına olduğunu bilmelidir. Zengin insanlar fakir insanlara iş verebilirler. Gerektiğinde borç verebilirler demektir. Fakir insanlarla da arayı iyi tutmak eksikleri varsa gidermeye çalışmak gerekir.
Zengin helvasını baldan pişirir, züğürt derman için pekmez bulamaz. Türk atasözü
Anlamı : Atasözümüz zengin kişilerin bir çok imkanı var olduğunu bildiriyor. Fakir ise maalesef bazen yemeye ekmek bile bulamaz.
Zürefânın (Fukaranın) düşkünü, beyaz giyer kış günü. Türk atasözü
Anlamı : Fakir kişilerin günlük yada katılacağı ortama uygun kıyafetleri olmayabileceği o nedenle olmayacak yerde olmayacak kıyafetler giymek zorunda kalabileceği anlatılmaktadır.
Fakirlik ayıp değil, tembellik ayıp. Türk atasözü
Anlamı : Rabbimiz imtihan gereği bazılarını zengin bazılarını fakir olarak bırakır. Fakirlik bu nedenle ayıp değildir. Lakin tembellik kişiye özgüdür. Bu nedenle tembel kişiler sevilmezler.
Fakirin tavuğu tek tek yumurtlar. Türk atasözü
Anlamı : Fakir kişiler ihtiyacı olan şeyleri alabilmek için sıraya koymak zorundadır. Araya zaruri ihtiyaçlar da girince almak istedikleri şeyleri almaya para bulmazlar.
Fakirin ekmeği umuttur. ( umut fakirin ekmeği) Türk atasözü
Anlamı : Fakir insanlar bir gün istediklerini alabilecek kadar zengin olmayı umut ederler. Kendilerine nimet vermesi için Rableri olan Allah’a dua ederler.
Fakir parasız olan değil akılsız olandır. Türk atasözü
Anlamı : Parası olmayan kişi ne kadar fakir olsa da gün gelip feraha ulaşacak kadar zenginleşebilir. Ancak aklı olmayan kişinin tekrar akla kavuşması pek görülmüş bir şey değildir. O nedenle aklı olmayan kişi gerçekten de çok zor bir hayat sürecektir.
Fakirlik ayıp değil, tembellik ayıp
Anlamı : Bu atasözü, yoksulluğun utanılacak bir durum olmadığını, ancak çalışmamaktan kaynaklanan tembelliğin ayıplanması gerektiğini vurgular.
Zenginin kağnısı dağdan aşar, fakirin eşeği düz yolda şaşar
Anlamı : Zenginlerin maddi gücü sayesinde zorlukları kolayca aştıklarını, fakirlerin ise küçük engeller karşısında bile zorlandıklarını ifade eder.
Zenginin malı, fakirin dölü kıymetli olur
Anlamı : Zenginlerin malının değeri, fakirlerin çocuklarının değeri kadar kıymetli görülür. Bu atasözü, fakirlerin çocuklarına duyulan sevgi ve önemin altını çizer.
Fakirlik göstermez, karakter gösterir
Anlamı : İnsanların zor durumda kaldıklarında gerçek karakterlerinin ortaya çıktığını, fakirliğin insanların gerçek yüzünü gösterdiğini ifade eder.
Züğürtün evi dar gelir
Anlamı : Fakirlerin evinde her şeyin yetersiz olduğu, ihtiyaçların karşılanamadığı anlamına gelir.
Fakirlik gösteriş sevmez
Anlamı : Fakirlerin maddi imkansızlıklar nedeniyle gösterişli bir hayat süremediklerini belirtir.
Zengin helvasını baldan pişirir, züğürt derman için pekmez bulamaz
Anlamı : Zenginlerin her türlü imkana sahip olduklarını, fakirlerin ise temel ihtiyaçlarını bile zorlukla karşıladıklarını ifade eder.
Fakirlik ile ilgili atasözleri konumuzdan sonra sitemizde mevcut fakirlik ve zenginlik ile ilgili diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz. www.dostkelimeler.com
Fakirlik ile ilgili sözler
Zenginlik ile ilgili sözler
Fakirlik ile ilgili ayetler
Zenginlik ile ilgili ayetler
Fakirlik ile ilgili hadisler
Zenginlik ile ilgili hadisler
Fakirlik ile ilgili bir hikaye – Fakir ve kör
Zenginlik ile ilgili atasözleri ve deyimler
çok güzel anlamları da var
Keşke anlamını da yazsaydınız
bakalım, yazmaya çalışalım
gerekli düzeltmeler yapılmıştır..