Devenin Özellikleri Nelerdir Kısaca

Devenin Özellikleri Nelerdir Kısaca

Yüce Allah cc. Hazretleri Deveyi değişik pek çok özellikleriyle yaratmıştır. Konumuzda Deve dilini neden şişirir, Deve özellikleri, Devenin özellikleri nelerdir kısaca, Devenin ağzına neden yılan atılır, Deve ne Yer, Develer kaç gün susuz kalabilir, Erkek deve adı, Deve nerede yaşar, Deve Resimleri gibi pek çok soruya cevaplar vermeye çalıştık. 

Gaşiye Suresi 17 ayet mealinde Yüce Allah Teala Hazretleri deve hakkında; Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı? buyurmaktadır. Bizler de şimdi develerin özelliklerini aktarmaya çalışalım.


Devenin Özellikleri Nelerdir Kısaca


Devenin özellikleri nedir kısa?

Rabbimiz Develere en büyük özellik olarak hörgüçlerinde yağ depolayabilmeye olanak veren bir sistem vermesidir. Bu sayede uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Yumuşak ve yayvan çift toynaklı ayakları sayesinde kumda ya da karda rahat yürür. Aşağıda daha pek çok özelliklerini sayacağız.
 

Deve Nedir? 

Deve, devegiller (Camelidae) familyasının Camelus cinsini oluşturan iki evcil hayvan türünün ortak adı. Develer yük ve binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi, yünü, sütü, derisi ve eti için de beslenen bir hayvandır.

Devenin iki türü vardır. birincisi Hindistan, Pakistan, Afganistan, iran, Suriye, Arabistan gibi Güney asya ülkeleri ile Afrika’da yetiştirilen tek hörgüçlü deve (C. doremedarius) ve ikincisi Orta Asya’da yetiştirilen çift hörgüçlü deve (C. bactrianus) dir.

Bilinen Diğer Bazı özellikleriyle devam edelim;

İki sırada üç tane koruyucu kirpikleri, tüylü kulak delikleri gereğinde kapanabilen burun delikleri, keskin görme ve koku alma duyuları da kum fırtınası gibi elverişsiz çevre koşullarına uyum sağlamalarına yardımcı olur.

Gövdelerini örten iki tip kıldan alttaki ince ve kısa olanlar bazı yumuşak ve dayanıklı kumaşların yapımında kullanılır.

Genellikle çökerek dinlendikleri ve bu konumdayken yüklendikleri için gövdelerinin yere değen bölümlerinde nasırlaşmış deri katmanları oluşmuştur.

deve resmi
deve resmi

Develerde Üreme

İyi bakılan ve eğitilen develer, aslında uysal hayvanlardır; ama çiftleşme (Aşım) mevsiminde hırçınlaşır ve kızdırıldıklarında tükürür, tehlikeli biçimde ısırır ya da tekme atarlar. Ayrıca tek hörgüçlü türün erkeği kızdığı zaman ağzının yanından yumruk büyüklüğünde kırmızı renkli ve içi hava dolu sümüksü bir kese (kızgınlık kesesi) çıkarır. bu develere lök denir. O kırmızı dilidir ve kızgınlık ağızlarının köpürmesiyle anlaşılır. Kasım- mart ayları arasında kızgınlıkları görülür.

Develerde Yaşam şekli ve beslenme

Develer güç iklim koşullarına dayanıklı az besinle yetinebilen hayvanlardır. Gerektiğinde dikenli bitkiler ve kuru otlarla beslenebilir. Yeterli yiyecek bulamayınca hörgüçlerindeki yağı kullanırlar. Hörgüçte depolanan yağ ırka ve beslenme koşullarına göre değişmekle birlikte iyi beslenen develerde 700-900 kg’ye kadar çıkabilir.

İyi beslenmiş develerde, yağla dolu olan hörgüç dik durur. Yağ azaldıkça daralır ve ucu bir yana doğru sarkar. Sanılanın tersine mide ve hörgüçlerinin su depolama özelliği yoktur. Ama susuzluğa günlerce dayanabilirler. vücut sularını yavaş yitirir ve 10 dakikada yaklaşık 60 litre su içerek kaybettikleri ağırlığı yeniden kazanırlar.

Develer nerelerde yaşar

Tek ve çift hörgüçlü develer çok geniş bir alana dağılmış olduğundan bazı bölgelerde damızlık seçimine bağlı olarak yer yer birbirinden farklı özellikler gösteren çeşitli ırklar türemiştir. Yalnızca Afrika’da 20 kadar tek hörgüçlü deve ırkı bulunmaktadır.

Çift hörgüçlülere uygulanan bakım ve besleme genellikle daha yetersiz olduğundan bunlar arasında tek hörgüçlülerde rastlanan Mehari, Hecin ve Bikanir gibi seçme sonucu elde edilen ırklara rastlanmaz. Bununla birlikte çift hörgüçlüler arasında Türkistan, Moğol ve Kalmık gibi birbirinden az çok farklı tipler ortaya çıkmıştır.

İklim koşulları çok değişken ve kışları sert geçen Türkiye, Türkistan, iran gibi ülkelerde ise iki tür arasında melezleme yapılmaktadır. Çok eskiden beri bu yöntemle melez azmanlarının oluştuğu ve melez azmanı döllerin gövde yapısı kemik sağlamlığı kas gelişmesi çevre koşullarına dayanıklılık ve iş verimi açısından söz konusu iki türe üstünlük gösterdiği anlaşılmıştır.

Türkiye’de deve

Türkiye’de tek ve çift hörgüçlü develerin melezlenmesi ile elde edilen en önemli melezlerden biri tüylü (ya da tülü) devedir. Bu hayvan Suriye çöllerinden gelen tek hörgüçlü Aneze ırkının dişisi ile Anadolu’da halk arasından Buhur denilen çift hörgüçlü devenin erkeğinin melezidir.

Tüylü devenin erkeğine Besrek dişisine maya denir. Soğuk bölgelerde kullanılan bu hayvanlar tek hörgüçlü ve uzun tüylüdür.

Maya ile Çift hörgüçlü erkek devenin, geriye melezlenmesinden elde edilen çift hörgüçlü Tavsi deve Besrek ile tek hörgüçlü dişi devenin geriye melezlenmesinden elde edilen ve özellikle Aydın ile adana arasındaki Yörükler tarafından yetiştirilen kısa tüylü teke devesi, dişi tekenin Buhur erkeği ile geriye melezlenmesinden elde edilen Kerteles devesi Maya ile tek hörgüçlü erkek devenin geriye melezlenmesinden elde edilen Yeğen devesi öbür önemli melezlerdir.

Eskiden Türkiye’de ulaştırma ve özellikle ordu hizmetinde kullanılan develerin işleri giderek azalmış 1937’de 120 bine yaklaşan deve sayısı 1980’de 12 bine 1984’te 3 bine kadar düşmüştür. Bugün develer özellikle yörükler arasında göç zamanı eşya taşımakta zeytincilik bölgelerinde ulaşımı güç yerlerde devşirilen ürünlerin taşınmasında Güney ve Doğu Anadolu’daki kurak ve yolu yetersiz bölgelerde yük hayvanı olarak kullanılmaktadır.

Tek hörgüçlü deve resmi
Tek hörgüçlü deve resmi

Develer midesini dışarı çıkartır mı ya da develerin midelerini dışarı çıkardığına yönelik iddialar doğru mu?

Son günlerde Develerin midelerini rahatlamak için dışarı çıkardığı iddia edilmekte, Sosyal medyada dolaşan bazı görüntülerde, develerin midesi olduğu ileri sürülen bir organ dışarıda görünüyor. Şimdi görüntülerin gerçek mi? Söz konusu organ gerçekten mide mi? Deve dilini neden şişirir

Cevap olarak yukarıda saydığımız gibi kızgınlık zamanlarında dillerini dışarı çıkaran develer vardır. O dışarı çıkan mide değil dilleridir.

Bulmacalarda Erkek deve sorulmaktadır

Bulmacada erkek deve ismi olarak Bora, Buhur, Beserek, Bair, Buğur, Buğra, Cimal, Lök ve Ner olabilmektedir.

Develerin bazı özellikleri şunlardır?

Devenin ağız ve dudak yapısı, ayakkabı köselesini delecek kadar sivri dikenleri bile rahatlıkla yiyebileceği şekildedir. Dört yüzlü midesi ve sindirim sistemi ise önüne çıkan her şeyi öğütebilecek kadar güçlüdür. Normalde yiyecek sınıfına girmeyen kauçuk gibi maddelerden bile istifade edebilir. Kurak ortamlarda bu özellik çok değerlidir.

Devenin gözleri iki kat kirpiklidir. Kirpikler, kapan gibi içiçe geçerek, gözü şiddetli kum fırtınalarına karşı tam bir korumaya alırlar. 

Deve burnunun bir diğer özelliği ise şiddetli kum fırtınalarına karşı kum girmesini engellemek için tıpkı gözlerini kapatır gibi burun deliklerini de kapatabilmesidir. 

Bütün vücudunu kaplayan sık tüyler çölün yakıcı güneşinin hayvanın derisine ulaşmasına engel olur. Bunlar aynı zamanda soğukta da hayvanın ısınmasını sağlar. Çöl develeri 70 derecelik sıcaklıktan etkilenmezken, çift hörgüçlü develer sıfırın altında 52 derecelik soğuklarda yaşayabilmektedir

çift hörgüçlü deve resimleri
çift hörgüçlü deve resimleri – Devenin Özellikleri Nelerdir Kısaca

Develerin ayakları neden büyüktür?

Bacaklarına oranla son derece büyük olan ayakları da Rabbimizin deveye verdiği diğer özelliktir. Bu sayede develer kuma batmadan yürüyebilmektedir. Ayrıca Ayak tabanlarındaki özel kalın deri ile de kızgın çöl kumlarına karşı çok dayanıklıdırlar.
 

Develer nasıl uzun süre susuz kalır?

Deveye Rabbimizin tarafından verilmiş diğer bir özellik; Develerin susuzluğa dayanma yetenekleri hörgüçlerinde depoladıkları yağdan ötürüdür. Vücuttaki su eksildiği zaman bunu suya çevirerek kullanırlar.

Devenin kaç midesi vardır?

Rabbimiz deveye ayrıca değişik bir ağız ve dudak yapısı vermiştir. Bu sayede ayakkabı köselesini delecek kadar sivri dikenleri bile rahatlıkla yiyebilmektedirler. Dört yüzlü midesi ve sindirim sistemi ise önüne çıkan her şeyi öğütebilecek kadar güçlüdür. Boynu yüksek ağaçlara uzanabilecek şekilde uzundur. Başka canlıların yiyemediği dal parçaları, hurma çekirdekleri, kalın ve kuru yaprakları afiyetle yerler. Mide salgıları da, ip, tahta, kağıt gibi aslen gıda maddesi olmayan nesneleri bile eritecek kadar güçlüdür.
 

Bir deve ne kadar yaşar?

Develer ortalama 40 sene yaşayabilmektedir.
 
Tek hörgüçlü deve resimleri
Tek hörgüçlü deve resimleri – Devenin Özellikleri Nelerdir Kısaca

Bir deve günde kaç km gider?

Develerin bacakları çok güçlüdür, yetişkin develer üzerinde yaklaşık 455 kilogram yük kaldırabilirler. Yine günde 160 kilometre yürüyebilir; kısa mesafelerde saatte 65 kilometre hızla, uzak mesafe koşularında ise yaklaşık 40 kilometre hızla koşabilirler.
 

Tek hörgüçlü deve nerede yaşar?

Baktriya develeri Orta Asya’da ve tek hörgüçlü hecin develeri ise Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da yaşar. Vahşi Baktriya develeri güney Moğolistan ve kuzey Çin’de yaşar.

 

Hecin devesinin kaç hörgücü vardır?

Tek hörgüçlü deve (Camelus dromedarius), devegiller (Camelidae) familyasından bir deve türü. Tek hörgüçlü deve ya da Hecin devesi, iki hörgüçlü deveden daha ince yapılı, bacakları daha uzun, kılları daha kısadır.
 

Deve hörgücünde ne var?

Sanılanın aksine develerin hörgüçlerinde su değil yağ bulunur. Bu sayede çöllerde uzun süreli yolculuklara dayanabilirler.

Develer kaç gün susuz kalabilir ?

Develer Rabbimizin yarattığı özel canlılardır. 50 °C sıcaklıkta 9 gün aç ve susuz dayanabilirler. Bu süre içinde toplam ağırlığının %22’sini kaybeder. Bunu şöyle açıklayabiliriz; bir insan, vücudunda bulunan suyun %12’sini kaybettiğinde ölürken, develer, vücudundaki suyun %40’ını kaybettiği halde ölmezler.

Deve ne Yer

Develer zorlu iklim koşullarına dayanıklı, az besinle yetinebilen hayvanlardır. Gerektiğinde dikenli bitkiler ve kuru otlarla beslenebilir. Yeterli yiyecek bulamayınca hörgüçlerindeki yağı kullanırlar.

Devenin ağzına neden yılan atılır

Susuz kalan develerde görülen bir hastalıktan kurtarmak için develere canlı yılan yedirirler ve bu yılanın deveyi midesinden sokarak hastalığı iyileştirdiğine inanılır.

 


Devenin Özellikleri Nelerdir Kısaca  konumuzdan sonra sitemizde mevcut diğer konularımıza da aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilir ve faydalanabilirsiniz… Semih YAŞAR

Hayvanlar Hakkında Bilgi Kategorimiz 

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin...
instagram logo

İnstagram

facebook logo

Facebook

twitter logo

Twitter

google plus logo

Google + 

youtube logo

Youtube 

pintrest logo

Pinterest 

Tumblr logo

Tumblr

Linkedin logo

Linkedin

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 Yorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Kategoriler
Sponsorlu Bağlantılar