Leylek hakkında bilgi, Leyleklerin özellikleri nelerdir?

Türkiye leylek göç Haritası, Leylek kaç km uçar? Leylekler 1 günde kaç km uçar?, Leylek neyi ifade eder? Leylek neyi sembolize eder?, Leylek Türkiye'de nerede yaşar ?, Leyleklerin özellikleri nelerdir?
Türkiye leylek göç Haritası, Leylek kaç km uçar? Leylekler 1 günde kaç km uçar?, Leylek neyi ifade eder? Leylek neyi sembolize eder?, Leylek Türkiye'de nerede yaşar ?, Leyleklerin özellikleri nelerdir?

Leylek hakkında bilgi

Leyleklerin EN önemli özelliği,
Leylekler hakkında ilginç Bilgiler,
Leyleklere neden hacı leylek denir,
Mitolojide leylek,
Türkiye leylek göç Haritası,
Leylek nerede yaşar,
Leyleklerin Özellikleri,
leylek Türkiye’de nerede yaşar,
Leyleğin ömrü ne kadardır?,
Leylek neden kutsal?,
Leylek neyi sembolize eder?,
Leylekler 1 günde kaç km uçar?,

Leylek, bir kuş türüdür. Türün yayılışı çok geniş bir coğrafya üzerindedir. Almanya’dan havalanan ve “Prenses” adı verilen Leylek, Türkiye(İstanbul-Hatay) üzerinden Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gittiği tespit edilmiştir. Genellikle karadan yükselen sıcak hava akımını kullanarak daireler çizerek uçarlar. Nesli tehlike altında olmasa da yanlış insan yapılaşması ve sulak alanların kurutulması sonucunda Türkiye’deki sayıları azalmaktadır.
 

Leyleklerin özellikleri, Leyleklerin EN önemli özelliği Nedir? Leylekler hakkında ilginç Bilgiler?

Boyunları, ayakları ve gagaları uzundur. Genellikle gaga ve bacakları kırmızıdır. Gagalarını takırdatarak anlaşırlar. Ömrü: 70 yıl kadar. Çeşitleri; Ak leylek, kara leylek, eğer gagalı, açık gagalı, Avustralya jabirusu (Xenorhynchus asiaticus) , Hint leyleği ve Amerikan leyleği. Marabu (Leploptilos crumeniferus) en iri leylek türüdür. Afrika’da yaşayan bu türün boyu 1,5 metreye, kanat açıklığı 2,6 metreye ulaşır. Erkekleri 3-4 dişileri 2,5-4 kg ağırlıktadır.
Ayakları yarı perdelidir. Nehir, göl ve bataklık kenarlarında gündüz dolaşarak, kurbağa, yılan, küçük kemirici ve böceklerle beslenirler. Leş yiyenleri de vardır. Yüksek ağaç, bina ve bacalarda yuva kurarlar. Uzun, geniş kanatlı ve iyi uçucudurlar. Uçarken gagalarını ileri, ayaklarını geriye uzatırlar. Üreme dönemlerinde eşler birbirine gösteriler yaparlar. Yuvalarına bağlıdırlar. Çoğunun sesi yoktur. Gagalarını gürültülü bir şekilde takırdatırlar.

Leyleklerin özellikleri nelerdir?

Boyu yaklaşık 100 cm, kanat uçma tüyleri siyah, öbür tüyleri beyaz, gagası uzun ve bacakları kırmızıdır. Boyunlarını öne uzatarak oldukça yavaş uçar ve havada geniş daireler çizerek süzülür. Leylekler çatılara özellikle de bacaların tepesine yuva yaparlar.

Leyleğin ömrü ne kadardır?

Leylekler genellikle dört yaşında iken üremeye başlarlar ancak en erken iki, en geç yedi yaşında üredikleri kaydedilmiştir. Doğada yaşayan en yaşlı leyleğin İsviçre’de halkalandıktan sonra 39 yıl yaşadığı bilinmektedir. Esaret altında yaşayan leylekler 35 yıldan fazla yaşamışlardır.

Leyleklerin EN önemli özelliği Nedir?

Uzun ve geniş kanatlar bu kuşların gökte süzülmesine olanak sağlar. Boynu ileri doğru uzanmış ve ayakları kısa kuyruğunun da ötesinde arkaya doğru uzanmış olarak uçarlar.

 

Neden hacı leylek denir?

Leylekler kış aylarında kuzeyden güneye, Arap Yarımadası’na doğru göç ettiğinden halkımızca da kutsal sayılmaktadırlar, hatta bundan dolayı onlara ‘hacı leylek’ diye de unvan verilmiştir.

 

Leylek-hakkinda-bilgi

Ak Leylek (Ciconia ciconia)

Avrasya’da üreyen ak leylek (Ciconia ciconia) Afrika’nın güney kesimlerinde kışlar. Boyu yaklaşık 100 cm, kanat uçma tüyleri siyah, öbür tüyleri beyaz, gagası uzun ve bacakları kırmızıdır. Boyunlarını öne uzatarak oldukça yavaş uçar ve havada geniş daireler çizerek süzülür.
 
Ak leylekler çatılara özellikle de bacaların tepesine yuva yaparlar. Bazı ülkelerde insanlar uğur getirdiğine inandıklarından leylekleri çekmek için damlarına kazıklar üzerine tekerlekler koyarlar. Leylek çiftleri çalı çırpı ve topraktan yaptıkları tepsi biçimindeki yuvalarını otla döşerler. Yuva her yıl yeni eklemeler yapıldığından çok büyür.
 
Dişiler yuvaya genellikle beyaz dört yumurta bırakır. Erkek ve dişi yavrularını büyük ölçüde, yiyip kısmen sindirdikleri besinleri kusarak beslerler. Yavrular anne ve babalarını gördüklerinde gagalarını takırdatmaya başlarlar.
 
Ak leylekler uzak yerlere göç eden kuşların en iyi bilinenidir. Avrupa’da ve Türkiye’de üreyen bu leylekler kışı Afrika’da geçirirler. Göç sırasında sıcak hava akımlarından yararlanır, olabildiğince kara üzerinden uçabilmek için kıtadan kıtaya özellikle İstanbul, Çanakkale ve Cebelitarık boğazlarından geçerler.
 
Bilhassa Avrupa’da yoğun tarıma geçilmesi nedeniyle leyleklerin beslenebilecekleri çayırlık ve sulak alanların azalması, Afrika’da ise tarım ilaçlarının yoğun bir şekilde kullanılması, geniş leylek sürülerinin yok olmasına neden olmuştur.
 

Leylek Türkiye’de nerede yaşar ?

Leylekler genellikle Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ve özellikle kırsal alanlarda, göletlerin, nehirlerin ve göletlerin yakınında yaşarlar. Türkiye’nin farklı iklim bölgelerinde bulunan çeşitli leylek türleri bulunabilir.

Bazı leylek türleri ve Türkiye’deki yaşam alanları şunlardır:

1. **Beyaz Leylek (Ciconia ciconia):** Beyaz leylekler genellikle kırsal bölgelerde, köylerde, tarım alanlarında ve sulak alanlarda görülür. Yuvalarını genellikle direklerde, binalarda veya ağaçlarda yaparlar. Göçmendirler ve yaz aylarında Türkiye’ye gelip kışı sıcak iklimlerde geçirirler.

2. **Siyah Leylek (Ciconia nigra):** Siyah leylekler, ormanlık alanlarda, göletlerin ve nehirlerin çevresinde yaşarlar. Türkiye’nin kuzey bölgelerinde ve ormanlık alanlarda bu tür leyleklere rastlanabilir.

3. **Erguvani Leylek (Ciconia boyciana):** Erguvani leylekler, doğu ve kuzeydoğu Türkiye’de, özellikle yüksek dağlık alanlarda yaşarlar. Göçmendirler ve yaz aylarında Türkiye’yi ziyaret edebilirler.

Leylekler genellikle su kenarlarında ve tarım alanlarında yiyecek bulurken görülürler. Yuva yapmak için genellikle açık ve geniş alanlarda tercih ettikleri yerlere geri dönerler. Leylekler, çevrelerindeki su kaynakları ve yiyecek kaynaklarına erişim sağlayabilecekleri yerlerde yaşamayı tercih ederler.

Kara Leylek

Avrasya ve Afrika’da yaşayan kara leylek (Ciconia nişgra) beyaz karnı dışında mor yeşil parıltılı siyah tüyleriyle ak leylekten kolayca ayırt edilebilir. Daha ürek olan bu tür, ormanlık bölgelerde ürer ve kışı Afrika’da geçirir. Türkiyedeki üreme alanı Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki ağaçlık bölgelerdir.
 

Leyleklerin yaşamları

Uzun yolculuğun ardından yuvaya dönen leyleklerin birbirlerini karşılama törenleri çok ilginç olur. Yuvanın sahibi erkek, dişisini karşılamak için kanatlarını hızla çırpar ve gagasıyla tıkırdar. Daha sonra etraflarına aldırmadan en güzel anlarını yaşamaya başlarlar. Baş döndüren bir yükseklikte gerçekleşen bu tutkulu sevgi gösterisinin meyveleri dört veya beş yumurta olur. Takriben dört, bilemediniz beş hafta sonra tüy yumağı civcivler yumurtalarından çıkmaya başlarlar. İşte bundan sonra anne ve baba leylek için stres başlar, baba leylek çığırtkan yavrularının beslenmeleri için gerekli solucan, çekirge ve sümüklü böcekler bulabilmek için harekete geçer, hatta bir süre sonra talep daha da artar; fare, kurbağa, balık ve yılanlar mönüyü süslerler.
 
Baba leylek yavrularını beslemekle yükümlü iken, anne leylek kanatlarının altına alarak, yavrularını yağmur, fırtına ve kızgın güneş sıcağından korur.
 
Doğal yaşamın bir parçası olan Leylekler, bölgede havalar soğumaya başlar başlamaz, başka bölgelerden gelen diğer leyleklerle gökyüzünde birleşerek, seyredeğer bir görüntü oluşturduktan sonra, yolculuk rotaları olan Güney Afrika, Körfez, Süveyş, ve İsrail’e doğru yola çıkarlar.

Leylek neyi ifade eder? Leylek neyi sembolize eder?

Çocuk kitaplarında leylekler anne babaya gösterilen saygının simgesi olarak kullanılmıştır. Antik Yunanca leylek anlamına gelen πελαργός (pelargos) kelimesinden türeyen ve Pelargonia adı verilen Antik Yunan yasasına göre yurttaşlar yaşlanmış ebeveynlerine bakmakla yükümlüydüler.

Ayrıca Baharın müjdecisi ve bereket getiricisi olan leylek, Türkistan ve Anadolu Türkleri açısından tabiatın yeniden dirilişiyle bebeklerin dünyaya gelişini simgelemektedir.

Leylek kaç km uçar? Leylekler 1 günde kaç km uçar?

Leylekler değişen hava koşulları ile göç süresi 3 ila 10 hafta sürebiliyor. Günde 7-10 saat uçabilen leylekler, saatte 50 km hız yapabiliyor, Günde 250-350 km yol gidebilir.

 

Türkiye leylek göç Haritası

Türkiye leylek göç Haritası
Türkiye leylek göç Haritası


Turna Kuşu hakkında bilgi

Kırlangıç hakkında bilgi


2
be_endim
Beğendim
1
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
sinir_oldum
Sinir oldum
Leylek hakkında bilgi, Leyleklerin özellikleri nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...