Kaza ile ilgili Atasözleri
Dünyada ve daha geniş manada evrende yüce Rabbimizin izni olmadan hiç bir şey meydana gelmez. Yüce yaratıcımız Allah cc. Hazretleri insana cüzi irade vermiştir. İnsan aklını kullanarak, sadaka vererek bazı kazalardan kurtulabilir olsa da Rabbimiz isterse her türlü kaza meydana gelebilir. O nedenle biz dualarımızda Allah cc. hazretlerine bizleri her türlü kaza ve beladan koruması için dua eder, korunmak için bazı sure ve duaları okuruz.
Kazalardan korunmak için Ayetel Kürsi türkçe okunuşu anlamı konumuza bakabilirsiniz….
Şimdi Kaza ile ilgili atasözleri ve anlamlarını aşağıda sıralayalım. Eksik gördüğünüz atasözlerini ekleyerek sizde sitemize ve arkadaşlarınıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sizler de Konumuz ile ilgili atasözleri paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Kaza ile ilgili Atasözleri ve anlamları
Su testisi su yolunda kırılır. Türk Atasözü
Anlamı : Bir kişi amaç edindiği işte veya ülküde, tuttuğu yolda çeşitli engellerle karşılaşır; kazaya uğrar, zarar görür, hatta ölür de.
Sakınılan göze çöp batar. Türk Atasözü
Anlamı : Üzerine çok düşülen şeyler daha çok kazaya ve zarara uğrar. Olabileceği düşünülen kötü durumlara karşı önlem almak gereklidir, ancak orta bir yol izlemeli, aşırılığa düşülmemelidir. Çok dikkat eden, aşırı tedbir alan kişiler bile bazen kazaya uğrayabilir. Ne kadar önlem alınsa da kazaların engellenmesi her zaman mümkün olmayabilir.
Kaza geliyorum demez. Türk Atasözü
Anlamı : Can veya mal kaybına sebep olan kötü olayın ne zaman olacağını kestirmek mümkün değildir. Bu bakımdan önceden kimi tedbir alınmalı, ansızın ortaya çıkacak kazaya karşı hazırlık yapılmalıdır. Kazalar aniden ve beklenmedik bir şekilde meydana gelir. İnsan, kaza ya da talihsiz bir durumla karşılaşacağını önceden bilemez.
Ava gelmez kuş olmaz, başa gelmez iş olmaz. Türk Atasözü
Anlamı : Uçsuz bucaksız gökyüzünde uçan, istediği yere ulaşabilen kuşlar bile avlanmak tehlikesinden kurtulamazlar. Hele usta avcılar da varsa tehlike daha da artar. İnsanlar da benzer biçimde tehlikelerden uzak değillerdir. Hiç ummadıkları çeşitli felâketlerle karşılaşabilir, dert ve sıkıntılara düşebilirler. İnsan kendini ne kadar güvenlik alanına çekmeye çalışırsa çalışsın dert, sıkıntı, tehlike, kaza ve türlü işlerden yakasını kurtaramaz.
Ecel geldi cihana, baş ağrısı bahane. Türk Atasözü
Anlamı : İnsan için ölüm kaçınılmaz bir son olduğuna göre her insanın canını Yüce rabbimiz bir sebep ile almaktadır. Bazen bir başağrısının bile ölüme sebep yani bahane olduğu anlatılır.
Cana gelecek (kaza-zarar) mala gelsin. Türk Atasözü
Anlamı : Bu atasözümüzde anlatılan kazların meydana geldiğinde insan canından olacağına malına birşey olması temennisidir. İnsan canı geri gelmez ama mal mülk geri kazanılabilir.
Kazaya rıza, kadere itiraz olmaz.
Anlamı : İnsanların, başlarına gelen kazalar ya da kötü olaylar karşısında sabırlı olması ve kadere boyun eğmesi gerektiği anlatılır. Kaderin önüne geçilemeyeceği vurgulanır.
Kaza gelince göz kör olur.
Anlamı : Kazanın meydana geleceği zaman, insan ne kadar dikkatli olursa olsun fark edemeyebilir. Kaza anında insanın tedbir alma şansı kalmaz, kontrolü kaybedebilir.
Kaza geldi mi çabuk gelir.
Anlamı : Kaza ya da olumsuz bir durum, genellikle aniden ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kaza olduğunda insanın hazırlıksız yakalanabileceği vurgulanır.
Kazaya karşı tedbir olmaz.
Anlamı : Her ne kadar önlem alınsa da kazalar her zaman engellenemez. Kaza, beklenmedik ve kontrol dışı bir olaydır.
Kaza ile ilgili atasözleri ve anlamları konumuzdan sonra diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR