Konumuzda; Ebabil Kuşu Hikayesi, Ebabil kuşu neye işarettir, Ebabil kuşu ne yer, Ebabil kuşu beslenir mi, Ebabil kuşu bulmak, Gerçekte Ebabil kuşu görmek, Ebabil kuşu hikayesi hangi Peygamber, Ebabil kuşları hangi savaşta taşladı, Ebabil Kuşu resimleri gibi konulara değinmeye çalışacağız.
Ebabil Kuşları Sağangiller (Apodidae) familyasından bir kuş, bilimsel adı Apus Apus‘tur. Boyları 16–17 cm, kentler ve açık alanlarda yaşayan, kırlangıca çok benzeyen bir kuş türüdür. Bir yılda yaklaşık 200 bin km. uçarlar. Tek eşli bir kuş türüdür.
Zoolojide geceleri avlanan kuşlar ve memeliler ”noktürnal” olarak tanımlanır. Ebabil kuşları gündüzleri uyuyup geceleri avlandıkları için noktürnal canlılar grubunda yer alır.
Türkiye’de ilkbaharda görülmeye başlarlar ve sonbaharda güneye göç ederler. En çok Mardin şehrinde görmeniz mümkün. Ebabil kuşu, diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramaz.
Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir.
Ebabil kuşlarını beslenirken ya da yerde yürürken görmeniz mümkün değildir denilemez ancak çok da nadirdir.
Ebabiller aslında kahverengidir, fakat gökyüzünde uçarlarken siyah görünürler. Uzun, bumeranga benzer kanatları, kısa ve çatallı kuyrukları vardır.
Ebabilleri, kırlangıçla karıştırabilirsiniz. Fakat kırlangıçlar gibi uçarken kanatlarını kırmazlar. Ayrıca onları kırsal bir alanda görmek de imkansızdır. Yuvalarını çatıların gizli yerlerinde yaparlar ve yuvalarına çok hızlı girip çıkarlar.
Türkiye’de 4 türü yaşamaktadır. Ebabil kuşları göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika’ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye’ye gelirler. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar.
Kuşumuzun, Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir kuş türdür. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar.
Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır.
Tüm ömrünü uçarak geçiriyor Sadece üremek için konuyor Baharın habercilerinden Ebabil kuşu. Ebabil görmek için yaz aylarında gökyüzünün çok yükseklerine bakmalıyız.
Ebabil kuşunun Kuran-ı Kerim’de Fil Suresi’nde ismi geçmektedir. Ebabil kuşlarının yakalanmasının çok zor olduğunu ve genelde Cuma saatleri ev ve girdikleri iş yerlerine bereket getirdiğine inanılır
Ebabil kuşları uyumak için de yere inmezler. Uyku ihtiyacını da gökyüzünde gerçekleştirirler. Genellikle şehir ortamında görülürler ve yuvalarını inşa ederler, kır ortamında onları göremezsiniz ebabil sandığınız kuş muhtemelen kırlangıçtır.
Sevgili Peygamberimizin doğumuna az bir zaman kala gerçekleşen Fil Vakası ya da Fil Olayı (Vakayı Fil), İslam inancına göre Hz. Muhammed sav’in doğumundan 52 gün önce Mekke üzerine Kâbe’yi yıkmak amacıyla filleriyle birlikte yürüyen Ebrehe ve ordusunun Allah cc. tarafından gönderilen Ebabil kuşları vasıtasıyla bozguna uğratılmasını anlatan olaydır ve olay Kuran’da Fil suresinde geçmektedir.
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle, Görmedin mi Rabbin ne yaptı fil sahiplerine! Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı? Üzerlerine sürü sürü kuşlar (ebabiller) saldı. Onlara balçıktan pişirilmiş sert taşlar atıyorlardı. Derken onları, yenilmiş ekin yaprağı gibi kılıverdi.
Ebabil kuşları Kuran’da Fil Suresi’nde yer almaktadır. Yemen’de, Aksum Krallığı’na bağlı Hristiyan bir vali olan Ebrehe, Arapların her sene hac amacıyla Mekke’ye gitmelerini istemiyordu. Kalabalık bir orduyla ve fillerle Kabe’yi yıkmak için için gelmiş. Ebabil kuşları Allah’ın emri ve izniyle fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak dümdüz etmiştir.
Yüksek binaların çatılarının uzak ve erişilemeyecek noktalarında yuva yapan Ebabil kuşları, halk arasında “baharın habercisi” olarak bilinmektedir.
Ebabiller Allah’ın verdiği özelliklerle mükemmel şekilde uçarlar. Yaşamlarının büyük bir kısmını uçarak geçirirler. Genelde üremek için bir yere konarlar. Uçarken uyurlar!
Hayır Evde beslenmez. Ebabilleri beslemek için elimizle gagasını nazikçe açıp bu şekilde besin verilebilir.
Böyle bir bilgi bulunmamaktadır.
Ebabil Kuşu özellikleri nedir? Ebabil Kuşu Hikayesi Nedir? konumuzdan sonra sitemizde mevcut diğer konularımıza da aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilir ve faydalanabilirsiniz… Semih YAŞAR
Bizi Sosyal Medyada Takip Edin... |
Google + | |||
Youtube | |||
Tumblr |