Selam Dostlarım, Konumuzda Dilenci ile ilgili atasözü, Dilenmek ile ilgili atasözleri ve anlamları, Dilencinin Torbası Dolmaz atasözünün anlamı aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşmaya çalıştık. Umarız faydalı olur.
Sizler de Dilenci ile ilgili atasözleri paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Dilenci ile ilgili Atasözü ve Anlamları
Aç, aç ile yatınca arada dilenci doğar. Türk atasözü
Anlamı : Karı ve koca fakirse doğacak çocuğunda fakir olarak hayat sürmesi beklenir anlamında atasözümüzdür.
Dilenci küsmüş, kısmetini kesmiş. Türk atasözü
Anlamı : Dilenen kişi, yada birinden birşey isteyen kişi istediği kişi ile arası bozuksa boşuna istiyordur. İnsan ihtiyaç sahibidir ve her daim birilerine ihtiyaç duyar. Örneğin Bazen hastalanır, doktora ihtiyaç duyar.
Dilenciye hıyar vermişler, eğri diye beğenmemiş. Türk atasözü
Anlamı : Dilenen kişi hem dileniyor hem de verenin verdiğini küçümsüyor anlamında atasözümüzdür. İnsan istediği şeyi alınca veren kişiyi küçük görmeye hakkı yoktur. Yaratıcı insana her türlü nimeti vermiş lakin burnum yamuk, gözlerim mavi değil demek uygun değildir. İmtihanda olduğunu unutmamak gerek.
Oduncunun gözü omcada (bağ kütüğü) dilencinin gözü çömcede (tahta kepçe). Türk atasözü
Anlamı : İnsan ne kadar da nankör yaratılmış değil mi? Kendisine verilen şeyleri hep daha iyisine bakarak küçümsemektedir. Oysa Allah cc. Hazretleri insanı en güzel bir şekilde yaratmıştır.
Dilencinin torbası dolmaz. Türk atasözü
Anlamı : İnsanlar istemekten bıkmaz, her daim istek içerisinde olan insan, insanlardan değil de Rabbimden istemeyi bilmelidir. Önüne gelen herkesten bir şeyler isteyen kişinin istekleri hiçbir zaman bitmeyecektir.
Dilenciye sadaka vermekle zengin olunmaz.
Anlamı : Başkalarına yardım etmek, maddi kayıp gibi görünse de asla fakirleştirmez. Yardım etmek, kişiyi hem manevi açıdan zenginleştirir hem de toplumda dayanışmayı sağlar.
Dilenci kapıda, çingen tavuk derdinde.
Anlamı : İhtiyaç anında ya da ciddi bir sorun karşısında gereksiz ve önemsiz şeylerle ilgilenmek yanlış bir tutumdur. Önemli meseleler varken, küçük detaylara takılmak eleştirilir.
Dilenciye kırk yıl bak, o yine ‘bu bir lokma ekmeği kim verdi?’ der.
Anlamı : Bazı insanlar ne kadar iyilik görürse görsün, minnettar olmak yerine şüpheci yaklaşır. Yapılan iyilikler bazen karşılıksız kalabilir, hatta unutulabilir.
Dilenci buldum diye sevinme, yanına mendilini al da git.
Anlamı : Yardım etmek güzeldir ancak yardım etmeye gitmeden önce kendini de hazırlamalısın. Yardım edeceğin kişiyi düşünürken kendi ihtiyaçlarını da göz ardı etmemelisin.
Aç tokun halinden anlamaz. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözü, maddi durumu veya yaşam koşulları iyi olan insanların, zor durumda olanların sıkıntılarını anlamakta zorlandığını ifade eder. İhtiyaç içinde olan (aç) biri, varlıklı (tok) birinin yaşamını nasıl anlamakta zorlanıyorsa, tok olan kişi de aç olanın çektiklerini tam olarak anlayamaz. Bu söz, empati eksikliğine dikkat çeker ve insanların başkalarının yaşam şartlarını anlamakta zorlanabileceğini vurgular.
Dilenci ile ilgili Yabancı Millet Atasözü
Dilencinin torbası deliktir. Yunan Atasözü
Dilenci ile ilgili Atasözleri konumuzdan sonra diğer sitemizde bulunan diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR
bazıları çok güzel ama bazılarının konuyla alakası yok
başka atasözü ypk mu ya…