Selam Dostlarım; Konumuzda Rasulullah Sav. Efendimizden Dilenci ile ilgili hadisler, Dilencilik ile İlgili Hadisler, Dilenmek günah mı, Peygamber Efendimiz ve dilenci hikayesi, İslâm’da dilencilik, Bir günlük yiyeceği olanın dilenmesi haramdır, Dilenciye Para vermek ile ilgili hadisler kısa aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşmaya çalıştık. Dilencilik ile ilgili ayetler ve sözler için konunun sonuna linkler verdik.
Not : Dilenci ve Dilencilik ile ilgili aşağıda sıraladığımız hadislerde kalın yazılı yerler ravi ve kaynak bilgilerini içermektedir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu // Bizleri her türlü sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Konumuzun altında linkler mevcuttur.
Dilenci ile ilgili Hadisler
Dilencilik ile ilgili Hadisler
Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir: Hani o (sadaka için) halkı, (kapı kapı) dolaşıp halkın kendisine bir iki lokma, bir iki hurma verdiği dilenci makûlesi (yok mu? Bunlar) miskîn değildir. Belki (hakîkî) miskîn, kendini geçindirecek gınâya mâlik olmıyan ve kendisine sadaka vermek için (halkca) zarûreti bilinemiyen, kendisi de kalkıp halktan (sadaka) istemiyen afîf, nezîh kimsedir. Ebu hureyre – Sahihi buhari hadis no: 736
Abdulhamid İbnu Abdillah (İbni Abdillah) İbni Ömer İbnil-Hattab (ra), Hz. Ömer`in sadaka (kıldığı arazinin vakfiyesini) bana istinsah ediverdi. Şöyle yazılıydı: “Rahman ve Rahim olan Allah`ın adıyla. Bu, Allah`ın kulu Ömer`in Semğ (nam arazi) hakkında yazdığı (vakfiyename)dir.” Burada (Ravi Yahya İbnu Said) Hz. Ömer`le ilgili haberinde Nafi`in İbnu Ömer`den naklettiğinin benzerini anlattı ve: “Bir malı kendinin kılmaksızın” dedi. Yine o vakfiyenamede şu da vardı: “(Mütevellinin ihtiyacından sonra) onun mahsulünden her ne artarsa, bu, (sayılan diğer ödeme mahallerinden başka) dilenciler ve yoksullar içindir.”
Devamla der ki: “Kıssayı aynen nakletti ve dedi ki:
“Semğ`in velisi dilerse, oranın mahsulünden ödeyerek köle satın alıp, arazinin işlenmesinde kullanır. Bunu Muaykib yazdı, Abdullah İbnul-Erkam şahid oldu.” Bismillahirrahmanirrahim: Bu, Allah`ın kulu mü`minlerin emiri Ömer`in vasiyetidir. Eğer ona (Ömer`e) bir şey olursa (yani Ömer ölürse), Semğ, Sırma İbnu`l-Ekva ve orada(ki işleri yürütmek üzere) bulunan köle, Hayber`de bulunan yüz hisse ve orada bulunan köle, Vadi(l-Kura) da Muhammed (sa)`in bana taam olarak verdiği yüz (vask)ın idaresi, yaşadığı müddetçe Hafsa`ya aittir. (Hafsa`dan) sonra onun idaresi Hafsa`nın ailesinden re`y sahibi birine aittir, o şartla ki bu emval satılmaz, satın alınmaz. (Mütevelli, ihtiyaçtan artan mahsul) dilenci, muhtaç ve akrabalardan münasib gördüklerine infak eder. (Bu vakfın idaresini üzerine alan mütevellinin) bundan yemesinde, yedirmesinde veya o paradan köle satın almasında bir mahzur yoktur.” Yahya İbnu Said – Kütübi sitte hadis no: 5810
Ashab bir koyun kesmişti. Bu sırada bir dilenci geldi. Etten bir miktar verdiler. Derken başka gelenler oldu, onlara da verdiler. Geriye yine de et kaldı. Resulullah (sav) sordu: “Koyundan geri ne kaldı?” “Sadece omuzu kaldı!” dediler. Aleyhissalatu vesselam ise: “Omuzu hariç geri tarafı kaldı!” buyurdular. İbnu Abbas – Kütübi sitte hadis no: 3252
Ashab bir koyun kesmişti. Bu sırada bir dilenci geldi. Etten bir miktar verdiler. Derken başka gelenler oldu, onlara da verdiler. Geriye yine de et kaldı. Resulullah (sav) sordu: “Koyundan geri ne kaldı?” “Sadece omuzu kaldı!” dediler. Aleyhissalatu vesselam ise: “Omuzu hariç geri tarafı kaldı!” buyurdular. Hz. Aişe – Kütübi sitte hadis no: 3902
Resulullah (sav) buyurdular ki: “dilenci at üzerinde de gelse ona sadaka verin.” Zeyd İbni Eşlem – Kütübi sitte hadis no: 3269 / Ebû Dâvûd, “Zekât”, 34.
Ebû Hureyre’den (r.a.) nakledilmektedir. Rasûlullâh (s.a.s.), “Elinde altından iki kap görseniz bile dilenciye vermekten kaçınmayın” buyurdular. Bezzâr, Ebû Bekir Ahmed b. Amr b. Abdilhâlik, el-Müsned, nşr. Mahfûzu’r-Rahmân Zeynullâh, Mektebetü’l-ulûm ve’l-hıkem, Medîne, ts., 2/468.
Zübeyr İbni’l-Avvâm (r.a.)’den rivâyet edildiğine göre Rasûlullâh(s.a.s.) şöyle buyurdu: “Herhangi birinizin iplerini alıp dağa gitmesi ve sırtına bir bağ odun yüklenip getirerek onu satması ve Allah’ın bu sebeple onun şerefini koruması, verip vermeyecekleri belli olmayan insanlardan bir şeyler dilenmesinden çok hayırlıdır.” Buhârî, “Zekât”, 50, 53; “Büyû‘”, 15, “Müsâkât”, 13; Nesâî, “Zekât”, 85; İbn Mâce, “Zekât”, 25.
Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyet edildiğine göre Rasûlullâh(s.a.s.) şöyle buyurdu: “Mal biriktirmek için dilenen, gerçekte kor istiyor demektir. Artık ister az, ister çok dilensin.” Ahmed, Müsned, 2/231; Müslim, “Zekât”, 105; İbn Mâce, “Zekât”, 25.
Hakîm İbn Hizâm (r.a.)’den rivâyet edildiğine göre Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Üstteki el, alttaki elden daha hayırlıdır. Harcamaya, geçimini üstlendiklerinden başla! Sadakanın iyisi, ihtiyaç fazlası maldan verilendir. Dilenmekten sakınmak isteyenleri Allah iffetli kılar. Halka karşı tok gözlü davranmak isteyenleri de Allah, insanlara muhtaç olmaktan kurtarır.” Buhârî, “Zekât”, 18, “Vasâyâ”, 9, “Nafakât”, 2; Müslim, “Zekât”, 95.
Anlattığına göre, kendisine bir dilenci uğramıştır, o da bir parça ekmek vermiştir. (Bir müddet sonra) üstü başı düzgün, kıyafeti yerinde bir dilenci daha uğramıştır. Hz. Aişe onu oturtup yemek yedirmiştir. Kendisine bunun sebebi sorulunca şu açıklamayı yapmıştır: “Resulullah (sav): “İnsanlara mevkilerine göre ikramda bulunun” buyurmuştur.” Hz. Aişe – Kütübi sitte hadis no: 3360
Dilenci ile ilgili hadisler konumuzdan sonra sitemizde mevcut diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR
Dilenci ile ilgili ayetler
Fakirlik ile ilgili ayetler
Dilenci ile ilgili sözler
Eski sitemizdeki yorumlar…
Latif Aydın – 07.07.2012 | |||
| |||
vehmi uysal – 20.12.2011 | ||
|