Alim ile ilgili atasözleri ve anlamları

Alim ile ilgili atasözleri ve anlamları
Alim ile ilgili atasözleri ve anlamları

Selam Dostlarım, Konumuzda Alim ile ilgili atasözleri ve anlamları, Alimden zalim Zalimden alim doğar kimin sözü paylaşmaya çalışacağız.

Dostkelimeler.com Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu


Alim ile ilgili atasözleri ve anlamları

Amelsiz alim yemişsiz ağaç gibidir

İlim sahibine dost mal sahibine düşman kazandırır

Alim unutur kalem unutmaz

Alimden zalim zaliminden alim doğar

Adam yenilmekle marifetli olur yanılmakla alim

Alimin yanında dilini zenginin yanında keseni tut

Deve bir pula pulu getir deve bin pula deveyi getir

Çerçi başındakini satar

Alim ile düşüp kalkan alim olur

Cahilin dostluğundan arifin düşmanlığı yeğdir

Cahilin dostluğundan alimin düşmanlığı yeğdir

Alimden zalim Zalimden alim doğar


Amelsiz alim yemişsiz ağaç gibidir atasözünün anlamı

“Amelsiz âlim, yemişsiz ağaç gibidir” atasözü, bilgi sahibi olup da bu bilgiyi uygulamayan kişilerin, faydasız olduğuna dikkat çeker. Âlim, bilgili kişiyi temsil eder, ancak eğer bu kişi öğrendiklerini hayatına geçirmiyorsa, topluma veya kendisine bir yararı dokunmuyorsa, tıpkı meyve vermeyen bir ağaca benzetilir. Bu söz, bilgi ile amelin (eylem, uygulama) birbirini tamamlaması gerektiğini vurgular.


Alim unutmuş, kalem unutmamış atasözünün anlamı

Hitabeler gibi yazılı anıtları günümüze taşıyan tek belirti ve önem kazanmasını sağlayan tek kavram üzerlerindeki yazılardır. Alimde olsak, bilim adamıda olsak, beyin tekrar edilmeyen herşeyi bir zaman sonra unutur, unutmasa bile hatırlatılması için bir ibare arar. Ancak yazılı hiçbir şey unutulmaz, her görüldüğünde hatırlanır, hatırlanmasa bile bilmeyen bir insana ne anlatılmak istediğini anlatmaya yeterlidir. Herkes yazılı olanı bilir, kuşaktan kuşağa bu hep bu şekilde olmuştur.


Cahilin dostluğundan, alimin düşmanlığı yeğdir atasözünün anlamı

Cahil kimse, bilgisizliğinden dolayı, iyilik yapıyorum derken insana kötülük yapabilir. Bundan dolayı cahilin zararının nerede, ne zaman dokunacağı kestirilemez. Kişi, bilgili düşmanın ise nasıl bir kötülük yapabileceğini az çok tahmin edebilir. Bundan dolayı yırtıcı hayvanlardan kaçar gibi cahillerden ırak durmalı, onları dost edinmemelidir.


Alimden zalim zaliminden alim doğar atasözünün anlamı

İnsan karakterinin ve davranışlarının nesiller boyu nasıl değişebileceğini, farklı etkiler altında nasıl şekillenebileceğini anlatır. Bu ifade, iyi ve kötü insan davranışlarının ve niteliklerinin, her iki yönde de kuşaktan kuşağa aktarılabileceğini vurgular. Bir alim, bilgili ve bilge bir kişi olsa da, onun soyundan zalim, yani zalim bir kişi doğabilir. Aynı şekilde, bir zalimin soyundan da bilge bir kişi gelebilir.

Alimden zalim Zalimden alim doğar kimin sözü

Bu söz Çok bilinen bir atasözmüzdür.

“Âlimden zalim doğar” atasözünün anlamı, bilgili ve erdemli bir kişiden kötü huylu, zalim birinin çıkabileceğini ifade eder. Bu atasözü, insanların genetik veya çevresel faktörlere bağlı olarak farklı karakter özelliklerine sahip olabileceğini ve birinin ailesindeki iyi özellikler, çocuklarına da mutlaka geçecek diye bir kaide olmadığını vurgular.

“Zalimden alim doğar” ifadesi ise tam tersi bir durumu ifade eder ve bir zalimden iyi bir insan çıkabileceğini söyler. Bu ifade de aynı şekilde, insanların değişebileceği ve gelişim gösterebileceği gerçeğini vurgular.

Özetle, bu iki ifade de insan doğasının karmaşıklığı ve değişkenliği üzerine odaklanır. Hiçbir insan, sadece iyi veya sadece kötü özelliklere sahip değildir. İnsanların karakterleri, yaşamları boyunca şekillenir ve değişebilir.


İlim sahibine dost mal sahibine düşman kazandırır atasözünün anlamı

Bilgi ve mal arasındaki farklı sonuçları karşılaştırır. Bu ifade, bilginin (ilim) insana değerli dostluklar ve saygı kazandıracağını, malın (servetin) ise kıskançlık, düşmanlık ve çatışmalar yaratabileceğini ima eder.


Adam yenilmekle marifetli olur yanılmakla alim atasözünün anlamı

İnsanın başarısızlıklar ve hatalar yoluyla öğrenip geliştiğini anlatır. Bu ifade, yenilginin ve hataların aslında birer öğretici deneyim olduğuna dikkat çeker. Bu atasözü, hayatın doğal bir parçası olan başarısızlık ve hataların, aslında birer öğrenme ve gelişme fırsatı olduğunu vurgular. İnsanların deneyimleriyle olgunlaştığını ve hatalarından ders çıkararak daha bilge hale geldiğini ifade eder.



Alim ile ilgili atasözleri ve anlamları konumuzdan sonra sitemizde bulunan diğer  konularımıza aşağıdaki  linklerden kolayca ulaşabilirsiniz… Dostkelimeler.com


ALLAH (CC)

Allah´ı hatırlatan sözler, Allah ile ilgili sözler

Allah´ın Sıfatları Nelerdir

ilim ile ilgili sözler

Faydalı İlim İçin Dua

Alim ile ilgili hadisler

Alimler ile ilgili Ayetler

Alim hakkında sözler

1
be_endim
Beğendim
0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
sinir_oldum
Sinir oldum
Alim ile ilgili atasözleri ve anlamları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...