Alageyik hakkında bilgi

featured

Konumuzda Yüce Allah cc. Hazretlerinin insanların yararlanması için yarattığı Alageyik hakkında bilgi paylaşmaya çalışacağız.  Konu içeriğinde Alageyik nasıl bir hayvandır? Alageyikler Türkiye’de nerede yaşar, Alageyiklerin özellikleri nelerdir, Alageyikler hakkında kısa bilgiler  bulacaksınız…

 

Alageyik hakkında bilgi

 

Alageyik; (Lat. Dama dama). Gevişgetiren Memeliler sınıfının çift parmaklılar takımının Geyikgiller familyasından bir memeli geyik türüdür.

Alageyiklerin Yaşadığı Yerler: Alageyik Türkiyede nerede yaşar

Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Baltık ülkeleri, Ukrayna ve Ülkemizde Anadolu’nun genellikle Antalya, Manavgat yörelerinde alageyikler yaşamaktadır.

Alageyiklerin Özellikleri Nelerdir ;

Uzunluğu 130-160 cm, yüksekliği 90-100 cm, başı 28-30 cm, kulakları 16-18 cm, kuyruğu yaklaşık 25 cm’dir. Ağırlıkları ortalama 100-125 kg kadardır.

Boyun ve bacakları geyiğe oranla daha kısadır. Postu yaz aylarında pas kırmızı üzeri yuvarlak beyaz lekelidir. Karın bölgesi ve bacaklarının iç kısmı beyazdır. Sırtının ortasından kuyruğuna kadar uzanan bölümündeki uzun kıllarla kuyruğun ortasında bulunan kıllar siyahtır. Kışın bu canlı renk matlaşır. Postun üst bölümleri koyu esmerimsi gri bir renk alır. Boynuzları yas^ı uç kısmı yaba ya da kürek görünümlü ve geniştir.

Boynuzları 2 yaşında çıkmaya başlar, 6 yaşında kürek ve yaba biçimini alır. Rengi koyudur, ancak çevresinde kızılağaç varsa rengi daha açık olur. Düz ve orta yükseklikteki dağlarda yaşar. Kestaneleri sever. Boynuz atma sırasında ladin, çam, dişbudak ve kayın ağaçlarının kabuklarını zedeler. Gündüzleri dinlenir. Akşama doğru otlamaya çıkar. Koşarken ve otlarken hareketleri keçiye benzer.

Dama dama

Alageyik neden avlanmaz

Alageyik avlamanın uğursuzluğuna inanılır. Birçok ağıt ve türkü, masal ya da halk öyküsünde, alageyik avına çıkan avcı, genelde bir kaza sonucu yaşamını yitirir. Günümüzde de Anadolu’nun birçok yöresinde, bu inanç nedeniyle alageyik avlanmaz.

Alageyik çok ürkek ve ihtiyatlı bir hayvandır. Gündüzleri sık çalıların arasında gizlenerek düşmanlarından saklanır. Vücudunun sırt ve yanlarındaki beyaz benekler, hayvanın bulunduğu yere uyup göze gözükmemesine yardım eder. Dişi genellikle tek bir yavru dünyaya getirir. Bir tehlike karşısında ya onu yanına alarak kaçar, ya da bir çalılığın arasına gizledikten sonra oradan uzaklaşır.

Alageyikler çabuk harekete geçerler. Koşmaya hazırlanırken kuyruklarını sallar, sonra geniş adımlarla tırıs tırıs koşuya geçerler. 2 metreden yüksek çitlerin üzerinden atlayabilirler. ihtiyatlı olan bu hayvanların izlerinin takip edilmesi kolay değildir.

Alageyiklerde çiftleşme ekim ayındadır ve bir ay kadar sürer. Bu devrede alageyik’in derin homurtular veya havlamalardan meydana gelen çiftleşme çağırısını 3-3,5 kilometre uzaktan duyulabilir. Bu geyik, bağırdığı zaman boynunu ileri uzatır, normalden daha aşağı eğik başını da birden yukarı atar.

Alageyik resmi
Alageyik resmi

Alageyikler kaç tane yavru doğurur

Tek yavru haziranda dünyaya gelir. İkizler enderdir. Dişi alageyikler yavrularıyla pek fazla ilgilenmez. Bir tehlike karşısında onu ya yanına alır, ya da çalıların arasına gizledikten sonra bir daha arkasına bakmadan kaçar. Bu geyiğin yavrusu öbür geyik türlerininkinden daha çabuk ayaklanır.

Alageyik’in dallı boynuzları evli ve yassıdır, uçlarında da bir elin parmakları gibi açılmış dişler bulunur. Bu geyiğin rengi yazın beyaz lekelerle süslü açık sarımsı kahve, kışın ise bir teviye grimsidir. Bütün hayvanın siyahımsı kahverengi olduğu zamanlar da vardır. İri bir erkek alageyik omuz hizasında 90 santim boyunda ve 100 kilo ağırlığındadır.

Alageyik’in başlangıcı Akdeniz memleketlerinde ise de, oralardan bütün Avrupa memleketlerine yayılmıştır. İngiltere’ye Romanlar tarafından götürüldüğü söylenmektedir. Eski Mısırlılar ise onu kendi memleketlerine sokmuşlardır.

Alageyik hakkında bilgi
Alageyik hakkında bilgi

 

Alageyik hakkında bilgi Konumuzdan sonra diğer konularımıza da bakabilirsiniz. dostkelimeler.com

Ren geyikleri

Leopar hakkında bilgi

 

0
be_endim
Beğendim
0
mutluyum
Mutluyum
1
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
sinir_oldum
Sinir oldum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...