Zahter Otu
Kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinir
Zahter
Latince İsmi : Thymbra spicata
Yaklaşık yarım metre boylanabilen, pembe renkli çiçekler açan bir bitkidir. Kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinir. Uçucu yağ ve tanen içerir.
Faydası
Kalp çarpıntısını giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsak, böbrek ve mesane şikayetlerinde faydalıdır. Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir. Mikrop öldürücüdür. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. İdrar söktürür. Mantar şikayetlerine karşı da faydalıdır.
Kullanımı
Bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir, çay ya da kahve olarak tüketilebilir. Baharat olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca, haricen yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir.
kahvaltılık zahter, zahter bitkisi, kara kekik
Zahter otu nedir ne işe yarar?
Zahter Nedir? Zahter Faydaları Nelerdir ve Ne İşe Yarar?
Zahter, vitamin ve mineral bakımından zengin bir bitkidir. Magnezyum, potasyum, demir, kalsiyum ve çinko içermektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında boğaz enfeksiyonunu giderici ve öksürük hafifletici etki sağlar. Sinir sistemi hücrelerini korur, kaygı, stres ve uyku problemlerini giderir.
Zahter ve kekik aynı şey mi?
Zahter Nedir, Nasıl Tüketilir?
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında birçok isimle anılan zahter en yaygın kullanımı ile ‘dağ kekiği’ olarak da adlandırılır. Fakat tat olarak da görünüş olarak da kekikten farklıdır. Daha yeşil ve uzun yapraklı olan zahterin tadı daha keskindir.
Zahter otu nasıl kullanılır?
Zahter farklı aroması ve kokusu ile yemeklere ayrı bir lezzet katar ve bir kâseye konulduğunda zeytinyağına banılarak bile tüketilebilir. Hemen her çeşit et yemeğini aroması ile zenginleştirir. Salataların vazgeçilmezi olabilir.
Zahterin yan etkileri nelerdir?
Zahter Zararları
Zahter baharatı fazla tüketildiğinde yüksek ateşe neden olur. Kalp damar hastalıkları üzerinde yan etki gösterebilir. Bu yüzden eğer tüketimin ardından alerjik bir reaksiyon ortaya çıkarsa hemen doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra guatr hastalığı olan kişiler tarafından zahter kullanılmamalıdır.
Zahter otu Zayiflatir mi?
İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzun enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. Ayrıca, zahter çayının faydaları arasında sindirim sistemini düzenleyerek, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olması da bulunur.
Zahter bağırsak çalıştırır mı?
Zahterin Faydaları
Zahterin faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir: Bağışıklık sistemini destekler ve vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Lif içeriği bakımından zengin olan zahter sindirim sistemini düzenler, bağırsak sağlığının korunmasına destek olur.
Zahter mideye dokunur mu?
Zahter çayı hassas bünyelerde mide bulantısına neden olabilir.
Zahter buzdolabında saklanır mı?
Zahter buzdolabında hatta dondurucu da saklanabilir. Baharatlar bitkinin kurutulması sonucu oluştuğu için raf ömrü uzun ürünlerdir. Bu sebeple az tükettiğiniz baharatları daha düşük gramajlarda alabilir çok tükettiğiniz ürünleri ise kiloluk ambalajlarda satın alabilirsiniz.
Kahvaltılık zahter içinde ne var?
Kahvaltılık zahter olarak adlandırılan ve piyasada bu isimle satılan ürün ise bir baharat karışımıdır. İçinde zahter tozunun da olduğu bu karışımda rezene, kimyon, kişniş, susam, tuz, karabiber ve yörelere göre diğer farklı baharat ve çeşniler yer alır.
Zahter ve kekik aynı şey mi?
Zahter Nedir, Nasıl Tüketilir?
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında birçok isimle anılan zahter en yaygın kullanımı ile ‘dağ kekiği’ olarak da adlandırılır. Fakat tat olarak da görünüş olarak da kekikten farklıdır. Daha yeşil ve uzun yapraklı olan zahterin tadı daha keskindir.