Uzayda Yaşam Hakkında Bilmediklerimiz

featured

Uzayda Yaşam Hakkında Bilmediklerimiz

Uzayda Yaşam Hakkında Bilmediğiniz 20 şey

1. Neredeyse tüm astronotlar, kulaklarından gelen kafa karıştırıcı bilgiler sebebiyle uzay tutması denilen durumu yaşarlar. Bulantının yanında baş ağrısı ve kendi uzuvlarını işaret edememe gibi semptomlar da görülür.

2. Bunlar en az kafa yormanız gereken şeylerdir. Ağırlıksızlık durumunda sıvılar yukarı doğru gider ve burun tıkanıklığı, yüz şişmesi gibi durumlara sebep olur. Kemikler kalsiyum kaybeder, böbrek taşı oluşur, kas atrofisi, bağırsak yavaşlaması ve kalp küçülmesi gibi sorunlar yaşanır.

3. Yer çekiminin olmadığı yerde omurganıza uygulanan baskının azalması, çoğu uzay yolcularının boylarının uzamasını sağlamıştır.

4. Hamilelikleri sırasında fetüslerinin iç kulakları gelişirken uzaya gönderilen laboratuvar fareleri ‘kafası güzel’ yavrular doğuruyor.

5. Uzayda doğum yapan bir insan henüz olmadığından tüm bunlar hayal gücümüze kalmış durumda.

6. 2001’de yapılan bir araştırmaya göre yeryüzünde horlayan astronotlar, uzayda sessizce uyuyor.

7. Günde 16 gün doğumuna şahir olmak, günlük ritimlerini ciddi anlamda bozuyor.

8. Uzay mekiğindeki iş gününün başlamasıyla Houston’daki görev kontrol merkezi, çoğunlukla akıllarında belli bir astronotu bulundurarak uygun bir uyanma müziği seçiyor. Sürekli iş yapmayı gerektiren ve eğlenceye pek vakit ayrılmayan Uluslararası Uzay İstasyonları’nda mürettebat alarm ziline uyanıyor.

9. Üzerinizde bir takım yokken uzay vakumuna maruz kalırsanız nefesinizi tutmayın. Ani basınç düşmesi ciğerlerinizin patlamasına sebep olabilir.

10. Ayrıca dilde, burunda ve gözlerde bulunan su da kaynayıp buharlaşabilir. 1965 senesinde bu olay yaşandı. NASA deneyi sırasında bir uzay takımı işlevini yerine getirmeyince teste giden astronot 15 saniye boyunca vakuma maruz kaldı.

11. Ancak Hollywood’da gösterilenin aksine patlamazsınız. Kanda oksijen eksikliği sizi öldürecek olan şeydir. Ancak bu da yaklaşık 2 dakika alır.

12. Richard Branson’ın uzay turizm şirketi Virgin Galactic’in, göğsünde silikon olan kadınları patlayabilir korkusuyla yolculuklara dâhil etmeme olasılığını göz önünde bulundurdukları belirtildi.

13. John Glenn yemeklerini güçlükle yutabiliyordu ancak bunun sebebi yer çekiminin olmaması değildi. İlk astronotlar yarı-sıvı lapa, yemek küpleri ve kuru yemeklerini alüminyum tüplerden yiyorlardı.

14. Bugün astronotlar yemeklerini sıvı biber ve tuzla tatlandırabiliyorlar. Toz baharatsa burnun gıdıklanmasına ve hava deliklerinin tıkanmasına sebep oluyor.

15. Uzay mekiklerindeki ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki o hava delikleri kayıp eşyaları bir araya getiriyor. Bir yerlere monte edilmeden etrafta uçan her şeyi bu havalandırmalar yutuyor.

16. Mekik konsolu, astronotların tuvalet oturaklarının tam ortasında bulunması gerektiğini öngörür. Mekikte bulunan tuvaletin sahte versiyonuyla da kendilerini nasıl pozisyonlandırmaları gerektiği anlatılır.

17. NASA uzay takımlarının içine bir tuvalet yerleştirmeye çalıştı ancak daha sonra bu uğraşından vazgeçerek herkese lazımlık bezi dağıttı.

18. Uzaydan dönen astronotlar, dünyaya gelişlerinin hemen ardından kolları ve bacaklarını hareket ettirmede zorluk çektiklerini anlattı. Bu yüzden de yere inişe ikinci doğum adı veriliyor.

19. Ancak uzun süreli kozmonotlar, yeryüzündeki yaşama tekrar alışabilmenin en zor tarafının bir şeyleri bıraktığınızda yere düşmeleri olduğunu söylüyor.

20. On sekiz kişi uzay görevleri sırasında öldü, ancak bunların hiçbiri uzayda ölmedi. Ya uzaya gidiyorlardı ya da uzaydan dönüyorlardı.

0
be_endim
Beğendim
0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
sinir_oldum
Sinir oldum
Uzayda Yaşam Hakkında Bilmediklerimiz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...