Nizamülmülk Sözleri

featured

Selam dostlarım, konumuzda Nizamülmülk Sözleri, Nizamülmülk siyasetname sözleri, Nizamülmülk devlet sözleri aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşımlar yapmaya çalışacağız.  

Nizamülmülk Kimdir?

(1018-1092) Selçuklu devlet adamı. Alparslan ve Melikşah dönemlerinde vezirlik yaptı. Nizamiye medreselerini kurdurdu. Melikşah’ın isteğiyle devlet yönetimini anlatan Siyasetname adlı eseri yazdı. Haşhaşiler tarafından öldürüldü.

Sizler de Nizamülmülk güzel sözleri paylaşmak isterseniz  yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.

Dostkelimeler.com Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu // Bizleri her türlü sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Konumuzun altında linkler mevcuttur.

Nizamülmülk Sözleri

Nizamülmülk Siyasetname Sözleri


Saraydan birçok mektup yazıyorlar. Çok olana saygı olmaz. Mühim bir iş olmadıkça saraydan mektup yazmasınlar.


Sultanın tacının varlığı vezirlik divitine bağlıdır. Divitin kapağını kapatırsam, onun hükümdarlığı da yok olur.


İşlerin en hayırlısı ortada olanıdır.


Mutluluk şükürle olunca daha anlamlı, iyi baht Allah korkusuyla daha güzeldir.


Elçiler kusur arayıcıdırlar. Gönderildiği memleket ve padişahında kusur olan ne şeyler olduğuna bakar dururlar ve sonra o padişaha bu kusurlardan dolayı ayıplama ve baş kakıncı gelir.


– ihtiyar! ceviz mi dikiyorsun?
– Evet hünkârım.
– Ne kadar yaşayacaksın ki? Meyvesini yiyebilecek misin?
– Hünkârım! Diktiler, yedik; dikelim yesinler.


Bütün ümitler ümitsizliğin arkasından gelir.


Memlekette olup biteni bilmek padişahın vazifesidir. Yoksa gaflete ve zulme kalkışırlar. Eğer padişah bunu biliyor da çaresine bakmıyorsa, tıpkı onlar gibi zalimdir ve eğer bilmiyorsa gaflete düşmüştür; tembel ve cahildir.


İtaatkar bir hizmetkar üç yüz evlattan iyidir; zira, evlatlar babanın ölümünü, hizmetkar uzun ömrünü ister.


Yükselmiş ve büyük kimseler o makama gelinceye kadar birçok sıkıntı çekmiş olmalıdırlar.


Dostunun düşmanlarından sakınırsan, yeridir
Dostunun dostlarıyla dostluk kursan, iyidir
İki gruptaki insandan emin olurum deme aman!
Biri düşmanın dostlarına, biri dostun düşmanlarına güvendir.


Birbirine elçi gönderen padişahların bütün maksatları, herkesin içinde açıkladıkları haberleşme ve yazışma değildir. Başka yüzlerce küçük şeyler ve maksatları vardır.


Bugün fırsat var iken iyilik eyleyeyim, çünkü yarın âcizlik ve çaresizlik dedikleri çetin gün çatar da fırsat kaçar.


Din ve padişahlık kardeş gibidirler. Memlekette ne zaman bir karışıklık olsa, dinde de bozukluk olur; kötü din sahipleri baş gösterirler. Ne zaman ki din bozulur, memleket de karışır, fesatçılar kuvvetlenirler, padişahı güçsüz bırakırlar.


Acelecilik, kudretlilerin değil, zayıfların işidir.


Padişah, herhangi bir kimseye büyük bir makam verirse birini gizlice ve makam verdiği kişinin bilmeyeceği şekilde, onun faaliyetlerini bildirmesi için müfettiş olarak görevlendirmelidir.


İnsanın mükemmelliği ve aklı kızmamasındandır. Eğer kızarsa, kızgınlığının aklına değil, aklının kızgınlığına galip gelmesi lazımdır.


Hükümdarlığa en çok yaraşan kişi, kalbinde adâleti barındırıp hanesinde dindarların ve âlimlerin huzur içinde kaldıkları, adamlarının Allâh korkusu taşıyan Müslüman ve vicdânlı oldukları kişidir.


Küfr ile belki amma zulm ile payidar kalmaz memleket.


Allah azze ve celle katında padişahların işledikleri günahtan daha büyük günah yoktur. Çünkü Allah azze ve celle padişahlara bahşettiği nimeti hiçbir kuluna nasip eylememiştir.


Zulüm mülkü zevale sürükler, nankörlük nimeti yok eder.


Nâma şâna aldanan ekmekten olur; ekmeğine tüküren canından olur.


Sultanların en iyisi ilim erbabıyla düşer kalkar. Âlimlerin en kötüsü de sultanlarla düşer kalkar.


Bütün insanların kabiliyetlerine göre bir işi olmalı, bunun aksine hareket edilmesine padişah izin vermemeli.


İnsanın mükemmelliği ve aklı kızmasındadır; eğer kızarsa kızgınlığın aklına değil aklının kızgınlığına galip gelmesi lazımdır.


Lokman Hekim, Dünyada bana ilimden daha iyi yardımcı yoktur. İlim hazineden daha iyidir. Çünkü, sen hazineyi korumak zorundasın; ilim ise seni korur. diyor.

Bir kimse kendini çok akıllı bilir de, kimse ile istişare etmezse, en akılsızların dahi yapmayacağı yanlışı yapar, utanacağı işleri işlemekten kendini kurtaramaz.

Emirül-mü’mînin Ali radiyallahu anh şöyle demiştir: “Hayır işinde seri olmak dışında bütün işlerde temkin ve sükûnet takdir olunmuştur.” En doğrusunu Allah bilir.


Cömertlik üstündür bir nice işten,
Cömertlik yadigârdır peygamberden.


Hükümdarı diğerlerinden ayıran fark onun hükmünün geçmesidir.


Amr bin Leys ; Ey Ahali ! İbretle bakınız ki ben mutfağında sabah vakti 400 devenin kurban edildiği ve akşam vakti bir köpeğin kemiğini kaptığı ol kişiyim. Şu feleğin işine bakın , sabah emir idim akşam esir oldum.


Padişah ilimsiz adım atmayıp cahilce işlere mani olduğu için Allah’ın lütfuna mazhar, ilim yâr ve yardımcısı olduğu için iki cihanda da bahtiyar olur. Bilge padişahlara bir bak ki nasıl hatırı sayılır işler yaparak avazelerini âleme Davut gibi salmış ve bu kubbede hoş bir seda bırakmışlardır.



Nizamülmülk Sözleri konumuzdan sonra meşhurlardan sözler kategorimize aşağıdaki linkten ulaşıp konularımızdan yaralanabilirsiniz… Dostkelimeler.com

MEŞHURLARDAN SÖZLER

Firdevsi Sözleri

Şeyh Said Sözleri

Malik bin dinar sözleri

Yogi Bhajan Sözleri

Sokrates Sözleri


 

0
be_endim
Beğendim
0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
sinir_oldum
Sinir oldum
Nizamülmülk Sözleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...