Kelime-i şehadet doğru okunuşu
Selam dostlarım, konumuzda Kelime-i şehadet’in okunuşu ve anlamını nedir?, Kelime-i şehadet nasıl okunur?, Kuranda kelime-i şehadet hangi ayette geçiyor?, Kelime-i şehadet kuranı kerimde var mı? Sorlarına cevaplar vermeye çalışacağız.
Bazı yerlerde rastladığım okunuş farklarının doğrusunu anlamak için bir süredir yaptığım araştırmalar sonucunda bu konuyu paylaşmaya karar verdim.
Sizler de ezan ve kamette çokca rastlamış olmalısınız ki Kelime-i şehadette değişik okunmalar olmaktadır. Bu durum neden kaynaklanmaktadır açıklamaya çalışalım inşaallah.
İlk önce Kelime-i şehadet‘in arapça yazılışını paylaşalım
Tecvitli olarak okunuşu şu şekildedir ;
Eşhedü ellâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûluh”
Türkçe Meali;
Ben şehadet ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Ben yine şehadet ederim ki, Muhammed Aleyhisselam onun kulu ve Resûlüdür.
Şimdi tecvitli okunuşu ile tecvitsiz okunuşu arasındaki farkları açıklamaya çalışalım;
- Eşhedü ellâ ilâhe illallâh – kırmızı işaretli yer tecvitli şekilde
- Eşhedü enlâ ilâhe illallâh – kırmızı işaretli yer tecvitsiz şekilde
Şimdi tecvitli mi okuyalım, tecvitsiz mi? sorusuna cevap verelim;
Araştırmalarım sonucunda Kur’an-ı Kerim’in tecvitli okunmasının gerektiğini öğrendim. Bunun yanında diğer dua ve ezan’ın tecvitle okunmasının güzel olacağı ama zaruret gerektirmediğini anladım. Demem o ki; aslolan tecvitsiz okumaktır ama tecvitli de okunabilir.
Son olarak ; Hiç şüphesiz her ibadetin bir usulü, adabı, erkânı ve şekli de vardır. Ama Rabbimiz bizim “yönelişlerimize” ve “kalbimizin temayüllerine” değer veriyor; bizim niyetimize değer veriyor.
Kelime-i şehadet’in okunuşu ve anlamını nedir?, Kelime-i şehadet nasıl okunur?, Kuranda kelime-i şehadet hangi ayette geçiyor?,
Kelime-i şehadet kuranı kerimde var mı?
Kelime-i şehadet-i söyleyen kişi Müslüman ve İslam toplumunun bir üyesi olur. Artık İslâm hukukunun Müslümanlara tanıdığı tüm haklara sahiptir. Bu iki ilke bir arada Kur’an’da bulunmamakla birlikte birinci ilke 37 ayette yer almaktadır. Bunların üçü “lâ ilâhe illallah”, otuzu “lâ ilâhe illâ hû”, üçü “lâ ilâhe illâ ene”, biri de “lâ ilâhe illâ ente” şeklindedir.
Harika bir konu