Selam dostlarım, konumuzda Hz.Muhammed sav. gençliği, Peygamber Efendimizin Gençlik Yılları, Peygamber Efendimiz gençlik yıllarında ne yapmıştır?, Hz. Muhammed gençliğinde nasıl biriydi?, Hz Muhammedin gençliği kısaca, Hz Muhammedin gençliği uzun, Hz Muhammed’in gençliği ve evliliği, Hz Muhammed s.a.v. kısaca Hayatı, Peygamber Efendimizin gençliğinde yaşadığı olaylar, Peygamber Efendimizin küçükken yaşadığı olaylar, Hz Muhammed’in doğumu çoçukluğu ve gençliği özet aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşımlar yapmaya çalışacağız.
Sizler de konumuzla ilgili paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu // Bizleri her türlü sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Konumuzun altında linkler mevcuttur.
Hz.Muhammed sav. gençliği
Peygamber Efendimizin Gençliği
Peygamberimizin sav. gençlik dönemi, doğduğu şehir olan Mekke’de geçmiştir. Gençlik döneminde de Peygamberimiz tutum ve davranışlarıyla belirgin bir kişilik olmuştur. O dönemde gençler için normal karşılanan pek çok kötü adet ve işlerden uzak durmuştur.
Müslümanlıktan önce (Câhiliyet Döneminde) Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnızca “Eşhür-i hurum” denilen dört ayda savaşmak haram sayılırdı. Bu dört ayda (Zilka’de, Zilhicce, Muharrem, Receb) savaş yapılacak olursa buna “Ficâr Savaşı” denirdi.
Kureyş kabîlesi ile Hevâzin kabîlesi arasında kan davası yüzünden bir savaş başlamış, dört yıl sürmüştü. Savaş, kan dökülmesi haram olan aylarda da devâm ettiği için “Ficâr Savaşı” denildi.
Peygamberimiz (s.a.s.) yirmi yaşlarında iken, kabilesi savaşa girdiği için kendisi de katılmak zorunda kaldı. Fakat kimseye ok atmamış, kimsenin kanını dökmemiştir. Sâdece karşı taraftan atılan okları toplayıp, amcalarına vermiştir.
Eyyâmü’l-Arab yani Arap kabileleri arasında çeşitli sebeplerden ötürü çıkan savaşlar, içinde yaşadığı toplumun bir gerçeğiydi. Bu savaşlardan haram aylarda cereyan edenlere ise Ficar savaşı denirdi.
Hz. Peygamber, 14, 15, 17 veya 20 yaşında olduğu sırada, Ficar savaşlarından birisine katılmak durumunda kalmıştı. Esasen amcası Ebu Tâlib reisi olduğu Haşimoğullarının haram aylarda gerçekleşen bu savaşa katılmasını istememiş, ancak siyasî koşullar onu mecbur bırakmıştı. Hz. Peygamber, bu zor durumda ailesinin yanında yer almış, sorumluluktan kaçmamış, bilfiil savaşmamış, kimseye ok atmamış, kimsenin kanını dökmemiştir. Amcalarına ait eşyaları korumuş ve gelen okları kalkanla karşılayıp toplayarak amcalarına vermiştir.
Bütün Mekkeliler gibi Hz. Muhammed (s.a.s.) de amcasıyla birlikte ticâret yapıyordu. Gerek çocukluğunda, gerekse ticâret hayâtında, dürüstlüğü ile tanınmıştı. Sözünde durmadığı, yalan söylediği, başkalarına zarar verecek bir davranışta bulunduğu, bir kimseyi incittiği asla görülmemiş; dürüstlüğü dillere destan olmuştu. Bu yüzden Mekke’liler O’na “el-Emîn” (her konuda güvenilir kişi) diyorlardı. O’nun bu yüksek ahlâkını öğrenen Kureyş’in zengin kadınlarından Hatice, kendisine sermâye vererek ticâret ortaklığı teklif etti. Böylece Peygamber (s.a.s.) ile Hatice arasında ticâret ortaklığı başlamış oldu.
Peygamber Efendimizin gençliği konumuzdan sonra Peygamber Efendimiz sav. için oluşturduğumuz diğer başlıklara aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz. Semih YAŞAR
HZ.MUHAMMED (SAV) Kategorimizdeki tüm başlıklar için…
Hz.Muhammed sav. gençliği
Resulullah sav. isimleri
Peygamberimizin Soy Ağacı
Peygamber sav. Doğmadan öncesi
Hz Muhammed sav.in doğumunda meydana gelen olaylar