Esrarengiz Yıldız: Eta Carinae
150 sene kadar önce söndüğü zannedilen en parlak yıldızı Eta Carinae
Bildiğiniz gibi Dünya’nın iki yarım küresi vardır. Biz kuzey yarım kürede yaşarız. Ekvatorun güneyinde kalan kısım ise güney yarım küredir. Aslında bu iki ayrı zamanlarda yaşamalarının dışında mühim bir farkı yoktur. İş gökyüzüne gelince iki yarım küre arasındaki fark ortaya çıkar. Kuzey yarım küreden gözüken yıldızlarla güney yarım küreden gözüken yıldızlar ayrıdır.
Bir de ay oralarda ters doğar ve ters batar. Bizim yeni ayımız çıktığında hilalin ağzı sağa bakar orada ise sola.
Her ne hal ise, güney yarım küre semalarında bundan 150 sene kadar önce söndüğü zannedilen ve bir zamanlar yarım kürenin en parlak yıldızı olan Eta Carinae adlı bir yıldız yeniden ışık saçmaya başladı.
Dünyadan 7500 ışık yılı uzakta olan Eta Carinae semaların en büyük cismi olarak bilinirdi, güneşten 100 misli daha büyük ve görünmez enerji yayma bakımından da beş misli daha kuvvetli olduğu ileri sürülürdü. 1840 senesinde yıldızın uzay boşluğuna gaz, toz ve enerji yayarak patladığına şahit olundu.
O zamanların gökyüzü meraklıları için en büyük ampul sönmüş oldu. Eta Carinae’nın ışığı her geçen gün daha parlaklaşıyor, Hubble teleskopu’nun son çektiği resimlerde yıldızı kaplayan toz bulutunun yavaş yavaş dağıldığı meydana çıkıyor.
Dünya’dan çıplak gözle görülebilen 600 yıldız varmış. İlim adamları “Eta Carinae dışındaki bütün yıldızların durumunu anlayabiliyoruz ama bu yıldızın durumunu ilmen izah etmenin imkânı yok” diyorlar.
Bu yıldız bizden 7500 ışık yılı uzakta olduğu için mesela bu gece baktığımızda yıldızın ancak 75 asır önceki halini görebiliyoruz.