Selam Dostlarım, Konumuzda Peygamber Efendimizin cahillikle ilgili hadisleri, Cahil ile ilgili hadisler Arapça olarak paylaşmaya çalışacağız.
Peygamberimizin cahillikle ilgili hadisleri ile müslümanın cahil olarak kalamayacağını, her daim öğrenmeye çabalaması gerektiğini öğreneceğiz. Müslüman özellikle Rabbini tanımada ve Rabbinin emirlerini öğrenmede tembellik yapamaz. Konumuzun faydalı olmasını diliyoruz.
Sizler de Cehalet ile ilgili hadisler paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu // Bizleri her türlü sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Konumuzun altında linkler mevcuttur.
Cahil ile ilgili Hadisler
Serri b. Halid, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmişlerdir: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi) şöyle buyurdu: Ey Ali! Cehaletten daha çetin bir yoksulluk ve akıldan daha faydalı bir mal yoktur.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): İlmin azalması ve cehaletin ortaya çıkması kıyametin alametlerindendir!’ buyurdu. Buhari 239, 240
Şakik (Rahmetullahi Aleyh) şöyle anlatıyor: “Abdullah ibni Mesud ve Ebu Musa (Radiyallahu Anhum) ile beraberdim. O ikisi şöyle naklettiler: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Kıyametten hemen önce cehalet indirilir ve ilim kaldırılır!’ buyurdu. Buhari 6931, Müslim 2672
Abdullah bin Amr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Şüphesiz Allah, ilmi insanlardan söküp almaz! Fakat âlimlerin ruhunu kabzederek ilmi kaldırır. Nihayet hiçbir âlim kalmayınca halk, cahil insanları reis edinirler! Onlara birtakım sorular sorulur da (onlar da bilgisizce cevap vererek) hem kendileri sapıklığa düşerler hem de insanları düşürürler!’ buyurdu. Buhari 256
Cahil ile ilgili hadisler Arapça
عن أبي عبد الرحمن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه قال: كَأَنِّي أَنْظُر إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم يَحْكِي نَبِيًّا من الأنبياء، صلوات الله وسلامه عليهم، ضربه قومه فَأَدْمَوْهُ، وهو يمَسحُ الدَم عن وجهِهِ، يقول: «اللهم اغفر لِقَوْمِي؛ فإنهم لا يعلمون».
[صحيح] – [متفق عليه]
Ebu Abdurrahman Abdullah b. Mesud -radıyallahu anh-‘dan rivayet olunduğuna göre o şöyle demiştir: “Sanki Allah Rasulü -sallallahu aleyhi ve sellem-‘i gözlerimle görüyormuş gibi hatırlıyorum. Allah’ın salat ve selamı onun üzerine olsun. Peygamberimiz Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem- kendinden önce gelmiş bir peygamber hakkında bize şöyle haber verdi. “Kavmi o peygambere öyle vurdu ve bedenini kanattı ki, O ise yüzünden kan akar vaziyetteyken bile: “Allahım! Sen bu kavmimi affet. Onlar cahil, bilmeyen kimselerdir.” diye dua ederdi. Sahih Hadis – Muttefekun Aleyh
Cahil ile ilgili Peygamber Efendimizin hadisleri
Muhammed b. Müslim, Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’ın şöyle dediğini bildirdi:
Allah, aklı yaratınca onu konuşturdu, ardından ona: “Beri gel.” dedi, akıl beri geldi. Sonra: “Geri git.” dedi, akıl geri gitti. Sonra şöyle buyurdu: İzzetim ve celâlim hakkı için senden daha sevimli bir şey yaratmış değilim. Senin eksiksiz, olgun halini ancak sevdiğim kimselere bahşederim. Sadece sana emreder, yalnız sana yasaklarımı yöneltir, sırf seni cezalandırır ve yalnızca seni ödüllendiririm.
Hasan b. el-Cehm şöyle rivayet eder: İmam Rıza (Ali b. Musa aleyhisselâm)’dan şunları dinledim: Her kişinin dostu aklıdır; düşmanı da cehaletidir.
Sekûnî, İmam Cafer (aleyhisselâm)’dan ve o da babasından (aleyhisselâm) rivayet eder ki: Emir’ül-Mü’minin (Ali aleyhisselâm) şöyle buyurdu: Cahillerin kalplerini arzular yerinden oynatır, boş ümitler rehin alır ve tuzaklar avlar.
İbrahim b. Abdulhamid rivayet eder ki: Ebu Abdullah (aleyhisselâm) şöyle buyurdu: İnsanlar içinde aklen en olgun olanı, ahlaken en güzel olanıdır.
Sekunî, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet eder: «Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi) buyurdu ki: Tavırları güzel ve sempatik bir adamdan size bir haber gelirse, siz asıl onun aklının güzelliğine bakınız; çünkü bu insan aklının düzeyine göre yapıp ettiklerinin karşılığını görecektir.
Rasulullah sav. şöyle buyurdular; İlmin azalması ve cehaletin ortaya çıkması kıyametin alemetlerindedir. Buhari
Sehl b. Ziyad merfu olarak şöyle rivayet eder: Emîr’ül-Mü’minin (Ali b. Ebu Tâlib aleyhisselâm) şöyle buyurdu: Akıl, ayıpları örten bir perdedir. Fazilet, açık bir güzelliktir. O halde yaratılışından gelen karakter bozukluklarım, erdemlerinle ört. Hevânı aklınla öldür. O zaman insanların sana yönelik dostlukları devam eder ve sana sevgi gösterirler.
Cahil ile ilgili hadisler
İbn Ebu Ya’fur, Şeybanoğullarının Mevlâsından, o da Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’ dan şöyle rivayet eder: Bizden Kâim (Mehdi accelallahu ferecehu) ortaya çıktığı zaman Allah, onun elini insanların başının üzerine koyar. Böylece insanların akıllarını derleyip toplar, anlayışlarını kusursuzlaştırır.
Abdullah b. Sinan Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’ın şöyle dediğini rivayet eder: Allah ile kullar arasındaki hüccet (kanıt) peygamberdir. Kullar ile Allah arasındaki hüccet ise akıldır.
Hasan b. Ali b. Faddal, ashabımızın bazısından Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’ın şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi), hiçbir zaman kullarla aklının derinliğiyle konuşmamıştır.» İmam devamla şöyle dedi: «Resûlullah buyurmuştur ki: Biz peygamberler topluluğuna, “insanlarla akıllarının alabileceği oranda konuşmak” emredildi.
İsmail b. Mihran, hadis rivayet ettiği ricalin bazısından, onlar da Ebu Abdullah (aleyhisselâm)’ dan şöyle rivayet etmişlerdir; Akıl mü’minin kılavuzudur.
Peygamber Efendimizin cahillikle ilgili hadisleri devam ediyor.
Muhammed b. Müslim, Ebu Cafer (Muhammedi Bakır aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet eder: Allah, aklı yarattığı zaman ona: “Beri gel.” dedi, akıl beri geldi. Sonra ona: “Geri dön.” dedi. Akıl geri döndü. Ardından şöyle dedi: İzzetim ve celâlim hakkı için senden daha güzel bir şey yaratmış değilim. Sadece sana emreder, yasaklarımı yalnız sana yöneltir, sırf seni ödüllendirir ve ancak seni cezalandırırım.
Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: Benim hemen arkama sizden akıl ve dirayet sahipleri dursun. Sonra onları takip edenler, sonra onları takip edenler, sonra da onları takip edenler dursun. Çarşıların karışıklığından sakının.
Hadis No : 2811
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav): (Ey kadınlar topluluğu!) Ben, akıl sahiplerine aklı ve dini nakıs olanlardan galebe çalan sizin kadarını hiç görmedim!” demişti.
İçlerinden dirayetli bir kadın: “Bizim aklımızın ve dinimizin noksanlığı nedir?” diye sordu.
– Aklınızın noksanlığı, şahidlikte, iki kadının şehadetinin bir erkek şehadetine denk olmasıdır. Dindeki noksanlık ise, (ay hali sebebiyle) ramazanda oruç yemeniz ve bazı günler namaz kılmamanızdır” cevabını verdi. (Bu, Sahiheyn`de geçen uzunca bir hadisten bir parçadır)
Hadis No : 3307
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: “Şekavet sahibi Allah`a yakındır, insanlara yakındır, cennete yakındır, cehennemden uzaktır. Cimri ise Allah`tan uzaktır, insanlardan uzaktır, cennetten uzaktır, cehenneme yakındır. cahil şekavet sahibini Allah, cimri ibadet düşkününden daha çok sever.”
Hadis No : 2174
Cahil ile ilgili hadisler konumuzdan sonra cahillik ve ilim ile ilgili diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz…. Semih YAŞAR
Cahil ile ilgili hadisler