Selam dostlarım, konumuzda Sadaka ile ilgili atasözleri ve Anlamları, Sadakanın belaları def etmesini anlatan atasözleri aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşımlar yapmaya çalışacağız.
Yüce Allah Teala Hazretleri Bakara suresi – 273.ayette mealan şöyle buyurmaktadır. Sadakalarınızı, kendilerini Allah yoluna adamış olan fakirlere veriniz. Onlar yeryüzünde gezip dolaşmaya güç yetiremezler. Utangaç olduklarından dolayı, bilmeyenler, onları zengin sanırlar. Oysa sen onları yüzlerinden tanırsın. Yüzsüzlük yapıp kimseden bir şey de isteyemezler. Ne türden bir iyilik yaparsanız, şüphe yok ki, Allah onu bilir.
Yukarıdaki ayette emredildiği üzere sadakalarımızı vermek icabeder.
Sizler de Sadaka ile ilgili Atasözleri paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Sadaka ile ilgili Atasözleri ve Anlamları
Az sadaka çok belâyı def eder. Türk atasözü
Anlamı : İnsanın verdiği sadakalar Peygamber Efendimiz sav.’in buyurduğu üzere belaların ortadan kalkmasına vesile olur. Bizler müslümanlar olarak Peygamber Efendimiz sav. ‘in bizlere yaptığı tavsiyelere uyarak daha güzel bir hayat yaşayabiliriz.
Malın bekçisi sadakadır. Türk atasözü
Anlamı : Sadaka vermek insanın malını da her türlü afetten ve kayıptan korur.
Sadakayı lâyık olana ver ki, o da hayır görsün. Türk atasözü
Anlamı : Sadaka verirken gerçekten ihtiyacı olanları arayıp bularak onlara vermek gerekir. Yukarıda konumuza eklediğimiz ayette geçtiği üzere sadakalarımızı kendilerini Allah yoluna adamış olan fakirlere veriniz. emri gereğince yerlerine ulaştırmalıyız.
Sadaka verenin ömrü uzar. Türk atasözü
Anlamı : Sadaka veren kişilerin ömrünün bereketli ve uzun olacağı bildirilmiştir.
Az veren candan, çok veren maldan.
Anlamı : Kişi elindeki az olanı bile başkalarıyla paylaşıyorsa bu, o kişinin samimi ve içten bir yardımda bulunduğunu gösterir. Bir şeyden çok fazla olanı vermek ise daha kolaydır. Bu atasözü, az da olsa gönülden verilen yardımın değerini anlatır.
Sadaka belayı def eder.
Anlamı : Bu atasözü, yapılan iyiliklerin ve verilen sadakaların, kişiyi olası sıkıntılardan ve belalardan koruyacağına inanılır. Sadaka vermek, kişinin hem dünya hayatında hem de manevi alemde korunmasına vesile olur.
Sadaka malı eksiltmez.
Anlamı : Yardım etmek, maddi anlamda eksiltmez aksine, bereket getirir. Bu atasözü, sadakanın malı azalttığı düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eder. Yardımsever kişiler daha çok kazanç ve bereketle karşılaşır.
Hayra verilen mal, zayi olmaz.
Anlamı : Kişinin hayırlı işler için harcadığı, sadaka olarak verdiği hiçbir şey boşa gitmez. Bu atasözü, yardım edilen kişilere verilenlerin maddi olarak değil manevi anlamda büyük getirileri olduğunu vurgular.
Komşusu açken tok yatan bizden değildir.
Anlamı : Bu atasözü, İslam kültüründe ve birçok toplumda paylaşmanın ve yardımlaşmanın önemine vurgu yapar. Kişi, yakınındaki ihtiyaç sahiplerini görmezden gelerek sadece kendi refahını düşünmemelidir. Sadaka vermek, çevremizdeki insanlara karşı bir sorumluluktur.
Sağ elin verdiğini sol el bilmesin.
Anlamı : Yardım yapılırken gösterişten uzak, gizli ve samimi bir şekilde yapılması gerektiğini anlatır. Kişi, sadakasını başkalarına gösteriş amacıyla değil, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için vermelidir. Yardım gizli yapıldığında, samimiyeti daha fazla olur.
Damlaya damlaya göl olur.
Anlamı : Küçük yardımlar biriktiğinde, büyük sonuçlar doğurur. Az miktarda verilen sadakaların bile zamanla büyüyerek büyük faydalar sağlayabileceğini ifade eder. Herkes az da olsa yardım ettiğinde büyük bir iyilik ortaya çıkar.
Aç doyurmak, çıplağı giydirmek gerek.
Anlamı : İnsanlara yardım etmenin önemini anlatan bu atasözü, sadaka vermenin sadece maddi bir yardım olmadığını, insanların temel ihtiyaçlarına cevap vermek gerektiğini vurgular. Kişi, başkalarının eksikliklerini gidermeye çalışmalıdır.
Ne verirsen elinle, o gelir seninle.
Anlamı : Kişi hayattayken ne kadar çok iyilik ve yardım yaparsa, bunlar ona hem bu dünyada hem de ahirette geri dönecektir. Verilen sadakaların, iyiliklerin karşılıksız kalmayacağını anlatan bir atasözüdür.
Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
Anlamı : Bu atasözü, yardımlaşmanın ve dayanışmanın önemini vurgular. Tek başına yapılan iyiliklerin sınırı olabilir, ancak başkalarıyla birlikte hareket edildiğinde daha büyük yardımlar yapılabilir. Yardımlaşmanın gücünü anlatır.
Sadaka ile ilgili atasözleri konumuzdan sonra sitemizde mevcut sadaka ile ilgili konularımıza aşağıdaki linklerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR