Bir Bardak Şarap Yalanı

Bir Bardak Şarap Yalanı

Bir Bardak Şarap Yalanı

Son yıllarda gerek yaşlanmanın geciktirilmesi, gerekse kanser, kalp hastalıkları gibi hastalıklardan korunmak için yapılan araştırmalarda antioksidanlar dikkat çekmektedir. Vücutta kimyasal süreçler (prosesler), özellikle oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur.

Yüksek derecede reaktif olan serbest radikaller farklı moleküller ile kolayca reaksiyona girebilir ve böylece hücrelere, canlıya zarar verebilir. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler. Bu özellikleriyle hücrelerin anomalileşme, ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azalttıkları gibi, hücre yıkımını da azalttıkları için, daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir yaşam yaşama şansını yükseltir. A, E, C vitaminleri, selenyum ve çinko bilinen en kuvvetli antioksidanlardır. Bunların yanında vitamin ve mineral yapısında olmayan “karotenoid”, “flavonoid” veya “polifenol” yapısında yüzlerce antioksidan vardır.

Antioksidanların yararlarının keşfinden sonra şarapta bol miktarda antioksidan olduğu vurgulandı ve şarap tüketimi önceki yıllara göre sürekli artış gösterdi. İnsanlar evlerinde şarap yapmaya ve sevmeseler de akşam yemeklerinde sağlıklı diye şarap tüketmeye başladılar. Peki gerçekten şarap içmek bu kadar yararlımıdır? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi meyve ve sebzeler başta olmak üzere besinlerde yüzlerce çeşit antioksidan vardır. Bildiğimiz gibi üzümdeki “resveratrol” ve “antosiyanin”ler antioksidandır. Bu antioksidanlar özellikle üzümün kabuk ve çekirdek kısmında bulunurlar ve kırmızı üzümde miktarları daha fazladır. Üzüm de ki polifenoller sağlığımız üzerinde olumlu rol oynamaktadır. Antioksidan özelliği, kan damarlarını genişletici ve antitrombotik etkileriyle sağlığımızı yararlı yönde etkilemektedir. Bu bilgiler ışığı altında bakıldığında aslında üzümün en kuvvetli antioksidan kısmı üzüm çekirdeğidir, antioksidanlardan yararlanmak için şarap içmek yerine üzüm suyunun da taze olarak sıkılıp içilmesi de antioksidan alımı için yeterlidir. Ayrıca üzümün yanı sıra domatesteki “likopen”, havuçtaki “beta karoten”, “lütein”, “zeoksantin” ve diğer “karotenoid”ler, yeşil ve siyah çaydaki “kateşin” ve “epigallokateşin”ler vücudunuzda da birer kanser, enfeksiyon, iltihap savaşçısı gibi davranmaktadır . Kurubaklagiller, ceviz, fındık, soya, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar gibi bir çok gıdada da güçlü antioksidanlar vardır. Yapılan araştırmalarda şarabın bir alkol olduğunun unutulmaması gerektiği ve yararı olduğu kadar vücuda zararları olduğu da vurgulanmaktadır;

* Şarap içmek birçok kanser oluşmasında ispatlanmış bir risk faktörüdür. En önde gelen bilimsel dergilerden birisi olan New England Journal of Medicine`de şarap içen kadınlarda şarap tüketiminin meme kanseri riskini önemli ölçüde arttırdığı da gösterilmiştir.

* Şarabın içinde son derece tehlikeli ve zararlı bir madde vardır. Şarapta körlüğe ve ölüme yol açan metil alkol fermentasyon sırasında mayalar tarafından oluşturulmaktadır. Yapılan ölçümler şarapta 0.1g/L metil alkol bulunduğunu göstermektedir.

* Aldığınız alkol seviyesi ile orantılı sinir hücreleri zedelenir. Sinir hasarı hissizlik, karıncalanma sebebidir. El titremeleri, tikler, felçlerden tutun, bütün ani ölümlere varıncaya kadar çeşitli hastalıklara sebebiyet verir.

* Karaciğer hücrelerinde yağlanma meydana gelmesine, siroz hastalığına sebep olur, karaciğer büyür.

* Alkol alan kimseler yemek borusu, farinks, ağız, karaciğer ve kalın barsak kanserlerine yakalanmaktadırlar. Şarabında bir çeşit alkol olduğu unutulmamalıdır.

* Reflüyü arttırır.

Bu kadar zengin antioksidan kaynağı varken neden bir tek şarap ön plana getirilmektedir. Şarap üretimi çok büyük bir pazardır ve şarabın sağlıklı olduğunun ön plana çıkarılması sadece bir pazarlama yöntemidir. Bunun için sağlıklı olmak için şarap içmek yerine çok daha kolay ve ucuza elde edebileceğimiz meyve ve sebzeleri taze olarak günde 6-7 porsiyon olarak tüketmek, yeşil çay içmek sağlıklı yaşamak için yeterli olacaktır.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin...
instagram logo

İnstagram

facebook logo

Facebook

twitter logo

Twitter

google plus logo

Google + 

youtube logo

Youtube 

pintrest logo

Pinterest 

Tumblr logo

Tumblr

Linkedin logo

Linkedin

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Kategoriler
Sponsorlu Bağlantılar