Anadolu Panteri

featured

Anadolu Panteri hakkında bilgi

Allah cc. Hazretleri çok değişik hayvanlar yaratmıştır. Şimdi bu canlılardan ülkemizde yakın zamana kadar yaşamış Anadolu Panteri diğer ismiyle Anadolu Parsı hayvanı ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Anadolu Panteri hakkında bilgi

Anadolu’da yaklaşık 40 yıl öncesine kadar yaşamış olan bir panterdir.

Anadolu Panteri (Pantherea Pardus Tulliana) : Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya’da yaygın olan İran leoparının (Panthera pardus saxicolor) Anadolu’da yaklaşık 40 yıl öncesine kadar yaşamış olan bir ırkıdır.

Anadolu parsı Ege ve Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşamıştır. Yaklaşık ömürleri 20 yıldır.

Doğal yaşam alanları ve av kaynaklarının azalması parsları insanların yaşadığı yerlere yönlendirmiş ve bu da genellikle vurularak ya da zehirlenerek öldürülmelerine yol açmıştır.

Anadolu’da varlığı 1974 yılından bu yana güvenilir şekilde kanıtlanamamıştır. Bundan dolayı en son bireyin 1974′de Beypazarı’nda vurulduğu kabul edilmektedir.

Anadolu leoparına (Panthera pardus tulliana) Anadolu parsı ya da Anadolu panteri de deniyor. Canlı ve parlak renge sahip postları kırmızımsı sarı ve siyah benekli. Tekdüze siyah olanlarına da rastlanıyor. Beneklerinin ortası ise boş. Ancak ayaklarındaki, kuyruklarının sonundaki ve yüzlerindeki beneklerin içleri dolu. Boyları 1,5 metre, kuyrukları da 1 metre kadar olabiliyor. Omuzlarının yerden yüksekliği 45-62 cm civarında. Leoparın İran’da yaşayan alt türünün (Panthera pardus saxicolor) kışı geçirmek için zaman zaman ülkemize girdiği de tahmin ediliyor.

Anadolu leoparı gece aktif olan bir hayvan ve ülkemizde insanla karşılaşmaması gerektiğini çok iyi biliyor. Bölgede şimdiye kadar, evcil hayvanlara da dâhil, herhangi bir saldırı kaydının olmaması bunun göstergesi. Gündüz leoparla karşılaşmak ya da onu görmek ise çok olağan dışı bir durum.

Anadolu parsına ilk bilimsel ismi olan Fellis tulianayı Fransız Zoolog M.A. Valenciennes 1856 yılında vermiştir. Valenciennes’e bu ismi panter ile ilgili ilk tarihi kayıtları biraraya getiren Romalı Macus Tullius Cicero’ya atıfla vermiştir.

Dr. Hans Kumerloeve Türk Biologi Dergisinin 1956 tarihli, 6. cildi, 4.sayısında Anadolu Parsı ile ilgili bilimsel makalesi bu canlı hakkında değerli bilgiler vermektedir.

Anadolu Panteri nesli neden tükendi – Anadolu Parsı 

Tür büyük olasılıkla aşırı avlanma sonucu yok olmuştur. Mantolu Hasan adındaki yerel avcının tek başına en az onbeş Anadolu Parsı vurduğu bilinmektedir.

Anadolu Panteri son resmi
Anadolu Panteri Son Resmi

* Anadolu Aslanı : En son 1890 yılında vurulmuştur.
* Anadolu Kaplanı : Son Kaplan 1970 yılında öldürülmüştür.

 

Anadolu Panteri konumuzdan sonra diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR

HAYVANLAR HAKKINDA BİLGİ

 

0
be_endim
Beğendim
0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
sinir_oldum
Sinir oldum
Anadolu Panteri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

  1. anadoluda panter yok leopar var yanlış bilgi

    Cevapla
Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...