Selam dostlar, konumuzda Nankörlük ile ilgili atasözleri ve deyimler, Nankörlük ile ilgili Atasözleri ve Anlamları, Nankörlük ile ilgili deyimler ve Anlamları aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşmaya çalıştık. Konunun sonuna Nankörlük ile ilgili diğer konularımıza link verdik. Faydalı olması dileğimizdir.
Nankörlük nimeti verene ihanet etmektir. Bizlere her türlü nimeti veren Yüce Allah Teala hazretleridir. Ve sonunda bu nimetleri ne şekilde kullandığımızdan hesaba çekileceğiz. Şimdi ilk önce nankörlük hakkında atasözlerimizi ve anlamlarını daha sonra nankörlük ile ilgili deyimleri ve anlamlarını yazalım ondan sonra devam edelim.
Sizler de Nankörlük atasözleri, deyimleri ve anlamları paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Nankörlük ile ilgili Atasözleri ve Anlamları
Besle kargayı, oysun gözünü. Türk atasözü
Anlamı : Yetiştirip büyüttüğün insanoğlu gün gelip sana nankörlük yapmaya başlayınca bu atasözü kullanılır. İyilik yapılan ve büyütülen bir kişinin, kendisine yapılan iyiliğe karşılık kötülükle cevap vermesini ifade eder. Nankör insanların, kendilerine yapılan iyilikleri unutup, iyilik yapan kişilere zarar verecek davranışlar sergileyebileceğini anlatır.
Besledik büyüttük danayı, şimdi tanımaz oldu anayı. Türk atasözü
Anlamı : Elinde büyüttüğün kişi gün gelip seni artık tanımaz, sözlerine kulak asmaz olur. Gerçekten insanoğlu kendisi yetiştirip büyüten insanlara karşı çok nankördür. Kendisini ufakken gözetim kollayan ve yetiştiren insana gerektiği gibi saygıyı büyüyünce göstermez. İstisnalar vardır ama genel de bu böyledir.
Kör Allah’a nasıl bakarsa Allah da köre öyle bakar. Türk atasözü
Anlamı : Kişi efendisine karşı bir nankörlük ederse o da onu korumaz. İnsan kendisini yaratan, büyüten ve nimetler veren Allah cc. hazretlerine ne şekilde davranırsa – ibadet, saygı ve davranışlarıyla- Allah cc. hazretleri bu yaptıkları karşısında ahirette bu davranışlarının karşılığını ona elbet verecektir.
Yılanın başını küçükken ezeceksin. Türk atasözü
Anlamı : Nankörlüğü ve kötülüğü zamanında engellemenin önemini vurgular. Eğer bir kişi nankörce ya da tehlikeli davranıyorsa, bu davranış daha büyümeden önlem alınmalıdır, aksi takdirde zararı büyük olabilir.
İyilikten maraz doğar. Türk atasözü
Anlamı : Her zaman iyilik yapmanın bazen kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade eder. İyilik yapılan kişi nankör olabilir ve iyilikleri karşılıksız bırakabilir, hatta iyilik yapan kişiye zarar verebilir.
Ağaca dayanma kurur, insana güvenme ölür. Türk atasözü
Anlamı : İnsanlara güvenmenin her zaman doğru sonuç vermeyeceğini, güvenilen kişinin nankörlük yapabileceğini ifade eder. İnsanlar her zaman iyiliğin kıymetini bilmez ve nankörlük edebilir.
Taş attığın kuyuya su içmeye varma. Türk atasözü
Anlamı : Nankörce davranıp, birine zarar veren birinin, sonradan o kişiye muhtaç duruma düşmesi durumunu ifade eder. Kişi, nankörlük yaparak kendisini zor duruma sokabilir ve zarar verdiği kişiden bir gün yardım almak zorunda kalabilir.
Köpek sahibini ısırmaz. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözü, gerçek anlamda vefa sahibi olan insanların nankör olmayacağını ifade eder. Ancak bu söze rağmen, nankör insanlar yapılan iyiliği unutabilir ve kendilerine iyilik yapana zarar verebilirler.
Kötülük eden kötülük bulur. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözü, nankörlük yapan kişinin bir gün mutlaka kendi yaptığı kötülükle karşılaşacağını ifade eder. İyiliğe karşı kötülük yapan kişi, aynı şekilde kötülük görecektir.
İyilik eden iyilik bulur. Türk atasözü
Anlamı : Nankörlüğün aksine, iyilik yapan kişilerin er ya da geç iyilikle karşılık bulacağını anlatır. Bu atasözü, yapılan iyiliklerin karşılık bulacağına dair bir inancı ifade eder, ancak nankörlük edenlerin de kendi yaptıkları kötülüklerin karşılığını alacağını ima eder.
Aç it fırın duvarını deler. Türk atasözü
Anlamı : Nankörlük yapan kişinin gözünü açgözlülük ve çıkar bürürse, yapılan iyilikleri görmezden gelir ve daha fazlasını elde etmeye çalışır. Bu atasözü, nankörlüğün aynı zamanda doyumsuzlukla ilgili olduğunu anlatır.
Nankörlük ile ilgili Deyimler ve Anlamları
Nankörlük görmek.
Anlamı : Nankörce davranışla karşılaşmak.
Örnek : Annen bu yalıya o kadar emek vermiş, sonra nankörlük görmüş. Peyami Safa.
Gözüne dizine dursun.
Anlamı : Nankörlük eden birine Allah nankörlüğünün cezasını seni kör ve kötürüm ederek versin anlamında söylenen bir söz.
Örnek : Yaptığım iyilik gözünüze dizinize dursun. Sait Faik Abasıyanık
Nankörlük ile ilgili atasözleri ve deyimler yukarıda sıraladık ve hemen altlarına da anlamlarını dilimiz döndüğünce yazmaya çalıştık. Sizler de Nankörlük ile ilgili atasözleri ve deyimler bulursanız yorum bölümünden bize ulaştırabilir. Sitemize ve arkadaşlarınıza yardımcı olmuş olursunuz. Ayrıca yorum yaparak sitemize katkıda bulunmuş olursunuz..
Nankörlük ile ilgili atasözleri ve deyimlerden Anladıklarımız;
İnsan nankördür, insanın insana yaptığı nankörlük geçicidir ve çok çok bu dünyada nankörlük yapabilir. Bu davranış hiç te hoş bir davranış değildir. Bunun yanında insan yaratıcısına yani Allah teala hazretlerine nankörlük etmemelidir. Yüce Allah Yüce kitabı Kur’an’da pek çok yerde insanın nankör olduğunu bildirmiştir. Bu ayetleri okumak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
Bizleri müslüman bir millette yarattığı için Yüce Allah teala hazretlerine her daim şükür ve hamd etmeliyiz.
iman ile ilgili atasözleri ve anlamları konumuzdan sonra diğer konularımıza da bakabilirsiniz… Semih YAŞAR
bazılarının anlamını yazmamışsınız. olmuyor böyle
Çok az atasözü var