Hevhulma bitkisi hakkında bilgi
Hevhulma (Aklarotu )
Latince İsmi : Lythrum Salicaria
Mor renkli çiçekler açan ve 2 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Glikozit, flavon, uçucu yağ ve tanen içerir.
Hevhulmanın Faydası
Bakterileri öldürücü, kanamayı durdurucu ve idrar söktürücüdür. Damar büzücü özelliği ile kanamaları durdurucu etki göstererek basura karşı faydalı olur. Kabızlığı giderir.
Hevhulmanın Kullanımı
Bitki taze yapraklarıyla birlikte sebze olarak tüketilebilir. Ayrıca kurutulup kaynatılarak içilebilir. Çiçekli dalları kurutulduktan sonra suyla lapa haline getirilerek basura karşı haricen kullanılır.
kırmızı hevhulma şifalı bitkilerin arasından kuvvet verici özelliğe sahip olması ve ishale iyi gelmesi yönünden ayrı bir yerde tutulur. Bağırsak iltihaplanmasına iyi gelir. Müzmin bir şekilde devam eden dizanteri hastalığının iyileşmesini sağlar. Bayanlarda ve kadınlarda vajinal akıntılar için kullanılan şifalı bitkidir. Egzama ile birlikte parmak aralarında meydana gelen kaşıntıların geçmesi için kullanılır.
hevhulma nasıl kullanılır
hevhulma çiçeği dalı kurutulduktan sonra suyla lapa haline getirilerek basura karşı haricen kullanılır. hevhulma bitki taze yaprağı ile birlikte sebze olarak tüketilebilir. Ayrıca, güzel bir süs bitkisidir.
AKLAR OTU (Diğer adı: Hevhulma)
Aklarotugiller familyasının örnek bitkileridir. Anayurdu bilinmeyen Lythrum cinsi bitkilerin Anadolu’da yaygın şekilde yetişen iki doğal türü bulunmaktadır. Bunlardan kitabımızın konusunu ilgilendiren L.salicaria türünü örnek olarak alıyor ve bitkiyi kısaca Aklarotu diye adlandırıyouz. 50-100 cm. kadar boylanabilen aklar otu çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dikine uzayan sürgünlerinin üzerinde yer alan halka dizilişli ve söğüt ağaçlarınınkine benzeyen oval biçimli, ucu sivri, karşılıklı yaprakları yeşil renklidir. Aklarotu bitkisinin tepesinde, hazirandan başlayıp eylüle kadar sürekli açık kalan küçük çiçeklerden oluşan çiçek salkımları pek güzeldir. Bu çiçeklerin minik taçyaprakları pembe, şarabi, kızıl ya da mor-kırmızı renklerde olur. Doğal türleri nehir boylarında ve otlaklarda sıkça yetişen, halanlarının sıkça ziyaret ettiği aklarotu bitkisi, çiçek bahçelerinde özellikle karışık çiçeklerle meydana getirilen yüksekçe boylu bordürlerde hoş durur. Ayrıca gösterişli çiçek salkımları kesme çiçek olarak değerlendirilir.
İstekleri ve Üretimi
Aklarotu bitkisi bol güneşli ya da yarıgölge ortamları; fazla bitek olmayan sıradan ama çok nemli ve balçık topraklan sever, ilk seferinde sonbaharda ekilen tohumuyla üretilen bitki, bir kez toprağına yerleşip uyum sağlayınca büyük bir hevesle gelişme gösterir. Kontrol altında tutulabilmesi için 3-4 yılda bir bitkinin kökünden bölünmesi gerekir. Böylece çoğaltılan aklarotu, üretimi kolay ve bakımı zahmetsiz olan bitkilerdendir.