Gün ile ilgili atasözleri
Yüce Allah cc. Hazretleri insanın çalışması için gündüzü, dinlenmesi için de geceyi yaratmıştır.Yüce rabbimiz geceyi gündüzle aydınlatır, gündüzü geceyle dinlenmeye çektirir.
Gün konusunda bulabildiğimiz atasözlerini anlamlandırarak aşağıda sıralamaya çalıştık. Eksik gördüğünüz atasözlerini yorum bölümünden ekleyerek siz de sitemize ve arkadaşlarınıza katkıda bulunabilirsiniz.
Dostkelimeler.com/ Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Gün ile ilgili atasözleri ve anlamları
Gün doğmadan neler doğar. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözümüzde Yüce Rabbimizin kuluna zorluklar karşısında çıkış kapısını yakın zamanda vereceği anlatılır. Bu süre zarfında sabırlı olup, imtihanda olduğunu bilmesi gerektiği anlatılır.
Güne göre kürk giyinmek gerek. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözümüz insanın hava şartlarına, gittiği yerin durumuna göre düğüne yada cenazeye giderken uygun kıyafetler giymesini öğütler.
Gün güne uymaz, her gün bir olmaz. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözümüzde bolluk zamanından sonra yokluk zamanı gelebileceğini düşünerek ona göre hareket edilmesi gerektiği anlatılıyor.
Gün geçer, kin geçmez. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözümüzde zamanın hızla geçmesinin kin ve nefreti her zaman geçirmeyeceği, bazen kin ve nefretin zamanla artabileceği anlatılıyor.
Gün varken davarını eve götür. Türk atasözü
Anlamı : Atasözünün anlamı, işlerin ve sorumlulukların zamanında yapılması gerektiğini belirtir. Güneşin ışığından faydalanarak, işlerinizi gün ışığındayken yapmalı ve vakit kaybetmeden tamamlamalısınız. Bu söz, zamanı doğru kullanmanın ve işleri vaktinde yapmanın önemini vurgular.
Gün olur yılı besler, yıl olur günü beslemez. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözünün anlamı, kısa vadeli çözümlerle uzun vadeli sorunların çözülmeyeceğini anlatır. Bu söz, günün (kısa süreli) bir zaman dilimi olarak önemli olduğunu, ama yılın (uzun vadeli) günün sorunlarını her zaman çözmeyeceğini ifade eder. Kısacası, kısa vadeli çözümler her zaman uzun vadeli sorunları çözemez.
Gün doğmadan kemliği söylenmez. Türk atasözü
Anlamı : Bu atasözünün anlamı, herhangi bir olayın veya durumun sonuçları hakkında kesin yargılara varmadan önce zamanı beklemek gerektiğini ifade eder. Gün doğmadan, yani olayın gerçekleşmeden önce, bir şeyin kesin sonuçları hakkında konuşmak ya da yargıda bulunmak yanlıştır. Bu söz, belirsizliklerin ortadan kalkmasını ve olayların netleşmesini beklemenin önemini vurgular.
Güneş balçıkla sıvanmaz. Türk atasözü
Anlamı : Gerçeği gizlemek veya değiştirmek mümkün değildir. Her şey bir gün ortaya çıkar.
Güneş herkese doğar. Türk atasözü
Anlamı : Herkes eşit haklara sahiptir ve herkesin yaşama hakkı vardır.
Güneşi göremeden gece olmaz. Türk atasözü
Anlamı : İyiyi anlamadan kötüyü anlayamazsın.
Günün işini güne bırakma. Türk atasözü
Anlamı : İşleri ertelememek, zamanı iyi değerlendirmek gerekir.
Güneş doğmadan horoz öter. Türk atasözü
Anlamı : Olaylar genellikle gerçekleşmeden önce belirtiler görülür.
Gün ile ilgili yabancı millet atasözleri
Günün neye gebe olduğu bilinmez. Etyopya Atasözü
Gün ile ilgili atasözleri konumuzdan sonra sitemizde bulunan gün hakkındaki diğer konularımıza da aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR
Gün ile ilgili sözler