25 Tane Atasözü ve Anlamları

25 Tane Atasozu ve Anlamlari
25 Tane Atasozu ve Anlamlari

Selam dostlarım, konumuzda 25 Tane Atasözü ve Anlamları Kısa, Kısa 25 tane atasözü, 25 tane atasözü anlamı ve cümle içinde kullanımı, 25 tane atasözü ve anlamları kısa Az bilinen atasözleri,  20 tane atasözü ve anlamı, 1 0adet Atasözü ve Anlamı, 25 tane atasözü söyler misin?, 25 tane atasözü eödev, En kısa atasözleri ve anlamları aramalarında sizlere yardımcı olacak şekilde paylaşımlar yapmaya çalışacağız.  

Ödevlerinizde sizlere yardımcı olması için bu konuyu açmanın sizler için yararlı olacağını düşündük. Anlamlarıyla beraber 25 tane atasözü konumuz bu konuda araştırma yapan öğrenci kardeşlerimize özel olarak hazırlandı. Sizleri çok zorlamayacak atasözlerimizi seçtik. Umarız sizler için iyi bir deneyim olur.

Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu


25 Tane Atasözü ve Anlamları


Verip pişman olmaktansa, vermeyip düşman olmak yeğdir atasözünün kısaca anlamı

İsteyene verip kötü olmaktansa vermeden kötü olmak daha iyidir der atasözümüz. Ama konumuz paylaşmak olduğundan önemli olan geri almadan paylaşmaktır. Verdiğimiz (paylaştığımız) şeyleri geri istemek abestir. Hem bizi düşman eder hem de rezil eder.


Kele, köseden yardım gelmez Atasözünün kısaca Anlamı

Bildiğimiz gibi kel saçı olmaya, köse de sakalı olmayandır. Sakalı çıkmayanın kendine faydası olmadığından kele faydası bulunmaz demek, bir insanın ihtiyacı olan bir şeyin kendisi gibi durumda olan kişilerde de bulunmayacağı anlamına gelir.


Hayvan yularından, insan ikrarından tutulur atasözünün anlamı

İnsan yaptığı işlerde ahlaklı olmak zorundadır. Bir hayvan nasıl huysuzluk yaptığında yularıyla dizginlenmeye çalışılır. İnsanı da verdiği sözler ve yaptığı hareketler ile biliriz ve ona göre hareket ederiz.


İyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı atasözünün anlamı

Herkes iyiliğe iyilikle karşılık verebilir ama kötülüğe iyilikle karşılık vermek ancak olgun ve erdemli kişilerin kolayca yapabiliceği şeylerdir anlamında atasözümüzdür.


Bıçağı kestiren kendi suyu, insanı sevdiren kendi huyu atasözünün anlamı

Atasözümüz, insanın huylarından dolayı sevilip sevilmeyeceğidir. Gerçekten de iyi huyları olan insanlar gerçekten herkes tarafından sevilir.


Akraba gelmeye gelmeye yad olur, yad gele gele akraba… atasözünün anlamı

Anlamı : İnsanlar ne kadar yakınlaşırsa, gidip gelirse o kadar kaynaşır anlamında bir atasözümüzdür.


Yurdun otlusu kutlusundan yeğdir atasözünün anlamı

Anlamı : Herkes vatanımızda yer altı ve yer üstü zenginliği olmasını ister. Ancak insanın yurdu işgal altındaysa o zaman vatanının üstünde sadece ot olsa daha iyidir anlamında atasözümüzdür.


Sen ağa, ben ağa; bu ineği kim sağa? atasözünün anlamı

Anlamı : Kişi, üzerine düşen işten kaçmayıp onu yapmalıdır. Herkes işini bir kenara bırakıp keyfini düşünürse işler ortada kalır, bir sonuç alınamadığı gibi iş düzeni de bozulur, karışıklık çıkar, tatsızlık başlar.


Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan atasözünün kısaca anlamı

Bu atasözümüzde de arkadaşlarımızdan türlü huylar edindiğimiz, zamanla onlara benzediğimiz anlatılıyor.


Hak deyince akan sular durur atasözünün anlamı

Anlamı :  Atasözümüzde anlatılan şudur ki; yalan söyleyen kişiye yemin et dendiğinde insanın bir an duraksaması onun yalan söylediğinin göstergesi olabilir. Allah’ın adını an öyle söyle dendiğinde yalan söylemek zordur.


Akıllı köprü arayıncaya dek deli suyu geçer atasözünün anlamı

Anlamı : Bu atasözümüzde atak kişi tehlikeyi göze alarak işe girişir ve çabuk sonuç alır denmektedir.


Güvenme varlığa, düşersin darlığa atasözünün anlamı

Anlamı : İnsan ne kadar zengin olursa olsun gereksiz harcamaları, israf etmesi sebebiyle de yada başka sebeplerden fakirleşebilir anlamındadır. Burada insanın elinde olan yalnızca israf etmemesidir. Allah cc. hazretleri insanı isterse zengini fakir eder, isterse fakiri zengin eder. Ama insan elinden geldiğince israf etmez, parasını lüzumsuz işlerde harcamazsa bir nevi tedbir almış olur.


Zahirenin ambarı sabanın ucundadır atasözünün anlamı

Anlamı : Hangi iş olursa olsun, olumlu sonuç açısından mutlaka yeterli bir emeği, özenli bir çalışmayı gerekli kılar sözgelimi bir çiftçinin bol ürün alabilmesi için toprağını en iyi şekilde sürmesi, işlemesi ve çok çalışması gerekir.


Bol bol yiyen, bel bel bakar atasözünün anlamı

Anlamı : Atasözümüzde anlatılmak istenen; kişinin gelirinin hepsini birikim yapmadan harcamasının sonucunda gün gelip parası kalmayınca işin rengini anlayacağıdır.  Tasarruf yapmamanın sonucunu en güzel anlatan atasözlerimizden biridir.


Güneş girmeyen eve doktor girer  atasözünün anlamı

Anlamı : Bu atasözümüzde anlatılan; evimizin güneş alan bir şekilde olmasının önemi vurgulanmaktadır. İnsan sağlığı için güneş çok önemlidir. Güneş girmeyen evde rutubet olacağından sağlıklı yaşamak pek mümkün olmayacaktır.



Parasız pazara, kefensiz mezara gidilmez atasözünün anlamı

Anlamı : Atasözümüzde yapılacak her işin belli gereklilikleri olduğu anlatılıyor. Pazardan birşeyler almak için paraya ihtiyacımız vardır. Bunun gibi hangi işi yaparsak yapalım o iş için gerekli olan şeylere muhtaç olduğumuzu anlatıyor.


Kaşıkla verip, sapıyla gözünü çıkartma Atasözünün kısaca Anlamı

Bu atasözümüzde yaptığı yardım yüzünden insanlara zulüm edilmemesi gerektiği anlatılıyor.


Sabır ile koruk helva olur, dut yaprağı atlas  Atasözünün kısaca anlamı

Atasözümüz sabır ile en olmayacak işlerin bile oluverdiğini göreceğimizi anlatır. Gerçekten de sabredip zamanını beklediğimizde başa gelen sıkıntının çorap söküğü gibi bir anda çözüldüğü görülür.


Çocuğun yediği helal, giydiği haram atasözünün anlamı

Çocuğun iyi beslenmesi için ne kadar para harcansa yerindedir. Çünkü büyümesi, gelişmesi yemesine, dengeli beslenmesine bağlıdır. Ama pahalı elbise giydirilmesi doğru değildir. Çünkü çocuk giyeceği hor kullanır; kirletir, yırtar. Elbise korunsa bile beş, altı ay sonra çocuğa küçük geldiğinden yine kullanılamaz.


Hekimden sorma, çekenden sor atasözünün anlamı nedir?

Hangi dert olursa olsun soran onu ilmen bilenden daha iyi anlatabilir anlamında atasözümüzdür.


Baş dille tartılır atasözünün kısaca anlamı nedir?

İnsanın konuşmasındaki mimiklerinden, hareketlerinde, anlattıklarından nasıl biri olduğunu anlayabileceğimiz, bilgili mi cahil mi olduğunun anlaşılabileceği anlatılıyor.


Tembele iş buyur, sana akıl öğretsin Atasözünün anlamı kısaca nedir

Atasözümüzde anlatıldığı üzere tembel kişilere iş buyurursak, ilk önce akıl vermeye çalışır. Kendisi yapmamak için bize akıl vermeye, şöyle şöyle yap demeye başlar.


Kötü söyleme eşine, ağu katar aşına atasözünün kısaca anlamı

İnsanın en yakın arkadaşı, hayatını birleştirdiği kişiyi incitecek sözlerden ve davranışlardan kaçınması gerektiği anlatılmakta olup. Durumun böyle devam etmesi halinde kendisini öldürmeye gidecek kadar ileri gidebileceği anlatılmaktadır.


İtle yatan bitle kalkar atasözünün kısaca anlamı

Arkadaşların huyları yavaş yavaş birbirine benzemeye başladığını anlatan diğer bir atasözümüzdür.


Bir selâm bin hatır yapar atasözünün kısaca anlamı

İnsanın arkadaşının selamıyla beraber yolladığı kişiye hem hürmet ettiği, hem de işini hallettiğini anlatan atasözümüzdür.



25 Tane Atasözü ve Anlamları konumuzdan sonra sitemizde bulunan diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz. Semih YAŞAR

Arkadaş ile ilgili deyimler ve anlamları

Vatan ile ilgili deyimler ve anlamları

10 Tane Atasözü ve Anlamları

0
be_endim
Beğendim
0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
1
_a_rd_m
Şaşırdım
0
sinir_oldum
Sinir oldum
25 Tane Atasözü ve Anlamları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...