Nar hakkında bilgi

featured

Nar hakkında bilgi

Allah cc. Hazretlerinin yarattığı her bitkide bir hikmet ve şifa vardır. Nar adı verilen bitkinin içeriği, faydaları ve kullanımı konusunda yazdığımız Nar hakkında bilgi konulu yazının sizlere faydalı olması dileğimizle….

Nar hakkında bilgi

Nar (rümman) : 
 
Nargiller familyasından; Akdeniz bölgesinden Japonya’ya kadar yabani olarak yetişen canlı kırmızı çiçekli, dört köşe dallı, hafifçe dikenli bir ağaçtır. Yaprak kenarı ve sapı kırmızımtıraktır. Çiçekleri parlak kırmızıdır. Nar, portakal büyüklüğünde, esmer kırmızı renkli, çok tohumludur. Yenen kısmı, tohumlarının etli ve bol usareli kısmıdır. Ağacın gövde, kök ve dal kabukları; nişasta, mannit, reçineli maddeler, asitler, tanen, punicin ve olkoloidler taşır. Nar kabuğundan yapılan ilaçlar tenya düşürmek için kullanılır.
 Nar, genel olarak, sıcak ülkelerde yetişen bir bitkidir. Yabani olarak en çok Batı Asya’da, Kuzeybatı Hindistan’da bulunur. Yabani nar, özel olarak yetiştirilen nar bitkisinden farklıdır. Dış görünüş bakımından bir fundaya benzer. Ancak özel olarak yetiştirilen narlar ağaç gibi boylanırlar, 4,5-5 metre kadar yükselebilirler.

Nar, yurdumuzda yemiş olarak yenir, suyu içilir. İran’da nardan şarap da yaparlardı. Bundan başka, bazı ülkelerde nar, çeşitli ticaret alanlarında kullanılır. Örneğin deri sepilenmesinde önemli bir faydası vardır. Ayrıca, narın kabuğundan elde edilen tanen bazı ilaçların yapımında kullanılır.

Nar, insanların çok eski çağlardan beri tanıdıkları, yedikleri bir yemiştir. Hatta, Süleyman Tapınağı’nda resimlerine rastlanmıştır.

Nar Faydaları ; 

Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır. Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Zayıflara faydalıdır.
Vücudu hastalıklara karşı da bir kalkan gibi korumaktadır.
Nar bol miktarda C vitamini, polyphenol, demir, potasyum içerir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca kolestrol ve şekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken, kalp sağlığının korunmasında da yardımcı olur.
C, B1 ve B2 vitaminleri yanında zengin potasyum içeren ve yaklaşık bir su bardağı nar suyu günlük ihtiyacımız olan C vitamininin % 25’ini karşılar. İsmi Kuranı-ı Kerim’de geçtiği için, halk arasında ‘Cennet Meyvesi’ olarak da adlandırılan narı, günlük tükettiğinizde yorgunluğu giderir ve vücuda zindelik kazandır.
Hazımsızlığı giderir.
Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
Kanserli hücrelerin yayılma hızını azaltır.
Sindirime yardımcı olur ve sindirim organların işlevlerini daha iyi yapmalarını sağlar.
Metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir
Yapraklarından hazırlanan çay karaciğere faydalıdır, kan şekerini düzenler.
Egzama ve sedef hastalıklarına iyi gelir.
Dikkat : Mide ve bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır.

Nar Suyunun ve Narın Faydaları Hakkında Bilgiler

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Kanın antioksidan kapasitesini çoğaltır. Oksitlenmeyi önleyici maddeler olan antioksidanlar bakımından nar suyu yeşil çaya göre çok daha zengindir.

Bazı deneysel çalışmalar nar özütünün antibiyotik ilaçlarla beraber kullanılması halinde antibiyotiklere dirençli bakteriler üzerinde de etkili olabileceğini göstermektedir. Özel olarak hazırlanmış nar özütünün tamiflu adlı virüs öldürücü bir ilaçla beraber kullanılmasıyla ilacın virüs üzerindeki etkisinin önemli ölçüde artığı saptanmıştır.

Nar çekirdeği yağında Punisik asidin yanı sıra %0,6 oranında antioksidan özellikteki polifenolleri bulunur. Nar çekirdeği yağı konjuge yağ asitlerini yapısında bulunduran nadir bitkilerden biridir. Nar çekirdeğinde bulunan linoleik asit ve polifenollerin kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi deneysel çalışmalarda gösterilmiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma nar suyunun ateroskleros yoğunluğunu ciddi şekilde düşürdüğünü göstermiştir.

Narda bulunan polyphenolic, tannin ve anthocyanin adlı maddeler serbest radikallerle mücadele ederek damarların tıkanmasını engellerler.

Klinik bir araştırma, nar suyunun 1 yıl düzenli olarak içilmesiyle LDL ve HDL’nin oksidasyonun önemli ölçüde azaltılabileceği, 3 yıl kullanılmasıyla da kanda aterosklerotik lezyon gelişim riskinin belirgin ölçüde azaltılabileceğini göstermiştir.

Nar Suyunun Faydaları Hakkında Bilgilere devam ediyoruz…

3 ay boyunca günde 2 bardak nar suyu içiminin koroner kalp hastalarında strese bağlı bazı etkenleri azaltabileceği bir başka klinik araştırma tespitidir.

İsrail’de yapılan bir çalışmada, nar suyuyla beslenen farelerin damarlarındaki tıkanıklıkların % 44 oranında gerilediğini saptanmıştır. Ayrıca nar suyunun ‘ACE’ adlı enzimi engelleyici ve tansiyon düşürücü etkisi de vardır. Tansiyon tedavisinde kullanılan ve ‘ACE-inhibitörleri’ olarak bilinen tıbbi ilaçlar da ‘ACE’ enzimini engelleyerek etki gösterirler.

Yüksek tansiyon sorunu olan 62 ila 77 yaşlarındaki hastalara 15 gün boyunca günde bir çay bardağı nar suyu verilmiş ve süre sonunda serum ACE değerlerinde %36, yüksek tansiyon üzerinde ise % 5 azalma olduğu tespit edilmiştir.

İsrail’deki Batı Celile Hastanesi’nde yapılan ve American Society of Nephrology konferansında sunulan çalışmada, 101 böbrek hastasına bir yıl boyunca haftada 3 kez yarım bardak nar suyu verilmiş ve hastaların kanlarında enfeksiyon riskinin azaldığı tespit edilmiştir.

Araştırmalar nar suyunun prostat ve cilt kanserine karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir. Wisconsin Üniversitesinde hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada nar suyunun kanserin ilerleme hızını düşürdüğü tespit edilmiştir.

Bir çalışmada prostat kanseri tanısı konmuş kırk hastaya iki sene süresince her gün nar suyu verilmesiyle hastaların yüzde 85 oranında prostat kanseri gelişiminin önlenebildiği görülmüştür. Bu çalışmalarda nar suyunun kanser hücresini çeşitli mekanizmalarla öldürdüğü gösterilmiştir.

Nar suyu ve çekirdeğinin hormona bağlı olmayan farklı kanser hücrelerinde seçici olarak programlı hücre ölümüne yol açtığı saptanmıştır. Prostat kanserlerinde ise, programlı hücre ölümlerini hızlandırıcı etkisi tespit edilmiştir.

Cancer Prevention Research adlı dergide yayınlanan araştırma sonucuna göre narda bulunan “ellagitannins” adlı maddeler kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olan östrojen hormonunun üretimini engellemektedir. Uzmanlar araştırmanın, meme kanserine karşı yeni ilaçların geliştirilmesini sağlayabileceğini belirtmişlerdir.

Kanser ölümlerinin büyük bir kısmının primer tümörlerin yayılmasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. 1,5 mg nar suyu ile 1,5 mg nar çekirdeği yağıyla elde edilen 3 miligramlık karışımın prostat ve göğüs kanserlerinde tümör hücrelerinin yayılmasını baskıladığı tespit edilmiştir.

İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesince yapılan araştırmada, 24 kişilik gruba, 4 hafta süresince günde 500 ml. nar suyu verilmiş ve süre sonunda bu kişilerin kanındaki yağ asiti düzeyi düşerken, bel bölgelerindeki yağlarında azaldığı saptanmıştır.

4 hafta boyunca günlük 500 ml nar suyu içiminin kandaki NEFA olarak bilinen esterleşmemiş yağ asitleri gibi asitlerin miktarını düşürdüğü saptanmştır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmada deney hayvanlarında önce osteoartrit oluşturulmuş ve sonra taze sıkılmış nar suyu iki hafta süresince hayvanlara ağız yoluyla doğrudan verilmiştir. Süre sonunda yapılan değerlendirmede eklemlerdeki hasarın, verilen nar suyu miktarına göre artan şekilde onarılabildiği görülmüştür. İnsanlar üzerinde henüz bir deney yapılmamakla birlikte düzenli olarak nar suyu içilmesinin artrit şikayetlerinin hafifletmesinde faydası olabileceği belirtiliyor.

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada nar suyunun sperm kalitesi ve canlılığını artırdığı tespit edilmiştir. 7 hafta boyunca nar suyu verilen farelerde sperm sayısı ve hareketliliğinin arttığı, anormal sperm oranının ise azaldığı saptanmıştır.

İngilterede yapılan bir araştırmada günlük bir bardak nar suyu içmenin erkeklerde ereksiyon problemlerini giderip cinsel perfromansı artırdığını göstermiştir.

Nar yararları ile ilgili araştırmalar ve olumlu görüşler üzerine firmalar nar kapsülleri üretmeye başlamıştır. 1 kapsülün 2 bardak nar suyuna denk olduğu belirtilmektedir.

Nar hakkında bilgi konumuzdan sonra diğer şifalı bitkiler’e aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz. Semih YAŞAR.

Mantar hakkında bilgi

Kamelya çiçeği hakkında bilgi

Vanilya hakkında bilgi

Kral otunun faydaları

Kenevir hakkında bilgi

Kroton bitkisi hakkında bilgi

Kakule Bitkisinin Faydaları

Kafur Bitkisi hakkında bilgi

Nar hakkında bilgi

0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
sinir_oldum
Sinir oldum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
be_endim
Beğendim
Nar hakkında bilgi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...