KARINCA VE TİMUR ve Dr. ALİ AKBEN’İN BAŞARI SIRLARI
Barlas aşireti reisi, Timur İmparatorluğu’nun kurucusu, ünlü hükümdar Timurlenk (1336-1405), bir defasında savaşı kaybetmiş, ordusu dağılmış. Timur, savaş meydanından kaçıp tenha bir köye sığınmış ve samanlığa saklanmış.
Duvara yaslanmış ve kara kara düşünmeye başlamış. Kaybettiği askerlerine, canı gibi sevdiği komutanlarına acımış, bin bir emekli kurduğu ordusunun dağılmasına çok canı sıkılmış, savaş meydanında bıraktığı ve düşmana eline geçen hazinesi yanmış. Timur’un iç dünyası öylesine perişandır ki anlatılamaz… Dünya ona zindan olmuş.
O sırada bir karınca gözüne çarpmış. Kendi kilosundan kat kat fazla bir buğday tanesini omuzlamış, eşikte aşırıp yuvasına götürmeye çalışıyormuş. Eşiğe geldiği zaman buğday ağır başmış ve ikisi birden samanlık tarafına yuvarlanmış.
Karınca bu yenilgiye aldırmamış. Yeniden kolları sıvamış. Buğdayın ucundan tutmuş, onu yeniden eşiğe doğru sürümüş. Tam eşiği aşarken yeniden sendelemiş ve tekrar aşağı yuvarlanmış…
Karınca hiçbir şey olmamış gibi işe yeniden koyulmuş. Buğdayı sıkıca ısırmış ve çekmeye başlamış, eşikte yine aynı felâketle yüz yüze gelmiş. Fakat karınca olanlara aldırmıyormuş. Hep yeniden başlamış. 29 kere aynı hadise cereyan etmiş. Otuzuncu seferinde karınca, buğday tanesine eşikten aşırmayı başarmış.
Bu Timur için unutulmaz bir ders olmuş. Hemen oradan ayrılıp yeniden ordu kurma çalışmalarına başlamış. Asya’nın hâkimi Timur, imparatorluğunu karınca sayesinde yeniden kurmuş.
Ders alınabilirse başarısızlık, başarısızlık değildir.
Hedef belirlemek, azim ve sabırla bu hedefi takip etmek önemli. Israrla çalışana Allah yardım eder.
Sevgili Peygamberimiz (sav), sabreden zafere ulaşır, buyurur.
Alman şairi Wolfgang Goethe, başarıya ulaşmak için adanmaktan söz eder ve şöyle der:
“İnsan kendini bir şeye adayana kadar, o şeyde bir duraksama, bir geriye çekilme ihtimali vardır. Fakat insan yapacağı işe kendini tamamen adadığı andan itibaren İlâhi takdir devreye girer, hiç hesapta olmayan şeyler insana yardım eder.”
Başarılı bir nörolog ve yazar olan Dr. Ali Abken ile başarı sırları üzerine televizyondaki “Başarının Fethi” programımda uzunca bir sohbet gerçekleştirdik. Dr. Abken, başarısını “hedef seçme ve hedefe kilitlenme” şeklinde formüle ediyor.
Zorluklar, engeller, maniler, ödenmesi gereken bedeller, uykusuz geçen geceler, kitaplara gömülü saatler… Dr. Abken için bunlar teferruattan ibaret.
“Gereken bedeli ödedim ve hedefime ulaştım.” diyor Dr. Abken.
Başarılı bir hekim ve dost canlısı bir insan olan Dr. Akben, kendisini başarıya götüren öteki prensipleri şöyle sıralıyor:
1. Okumak her işin başı. İyi okurum. Okumak zihni genişletiyor, insana ufuk açıyor.
2. Başarılı arkadaşlarla yarışmak, başarı getirir. Öğrenciyken bulunduğum sınıfta hep ilk üçte yer kapmak için çalıştım ve yerimi hep korudum.
3. Beni hedefime götüren çalışmalar, beni mutlu etti. Çalışmaya doyamadığım günler, geceler olurdu. Kaç akşam, annemin yanıma gelip, “Oğlum, çalıştığın yeter artık, haydi yat da biraz dinlen!” dediğini hatırlarım. Hedef seçmek, insanı motive ediyor, motivasyon çalışmanın fitilini ateşliyor.
4. Birlikte çalışma insana şevk veriyor. Her zaman kendime çalışkan arkadaşlar seçtim. Onlarla birlikte hedefe yürüdük.
5. Model seçmek, başarıyı getirir. Lise birinci sınıfta iş hayatına atılmak ile eğitime devam etmek arasında bocaladım. Dedemin fabrikasında çalışıp para kazanmayı düşünürken babam hastalandı. Hastanın çaresizliğini gördüm, doktor olup babama ve hastalara yardım etmeyi kafama koydum. Sonrası teferruattan ibaretti. Zorlukları göğüsledim ve başardım.
6. Alanını genişletmek, başarıyı kamçılıyor. Nörolojinin yanı sıra psikiyatriye ilgi duydum. O alanda bilgimi genişlettim. Sonra bir Uygur Türk’ünden akupunktur öğrendim. Başarımı tetikledi, hastalarıma nörolojinin yetersiz kaldığı yerlerde akupunktur tedavisi uyguluyorum.
7. İletişim sanatını, davranış bilimlerini ve hekimlik sanatını öğrendim. Mesleğinizi iyi bilmeniz yetmiyor. İnsanlara insanca davranmayı, sağlıklı iletişim kurmayı, insanlara değer vermeyi de öğrenmek gerekiyor.
8. Hekimlik sadece bir meslek değil, aynı zamanda sanat. Sanatınızı ustalıkla icra etmesini bilmelisiniz. Bunun içinde başarılı modeller seçtim. Onları başarılarını kopyaladım ve model davranışlar geliştirdim.
9. Çocuklarıma örnek oldum. Onları da okumaya, çalışmaya, başarıya ve en önemlisi güzel ahlâklı olmaya teşvik ettim, ediyorum. Yanlış yaptıkları zaman, dostluğumu artırıyor ve yanlışı düzeltmeleri için çaba sarf ediyorum. Dostluk bunu gerektirir, biz çocuklarımızın dostuyuz.
10. Başarılı olmak, artık çalışmayı, okumayı, öğrenmeyi bırakmak demek değildir. İnsan önce başarılı olmak için çalışır. Zirveye tırmanır. Sonra da zirvede yer tutmak için çalışır. Sonra da zirveden düşmemek için çaba sarf eder. Hayat öğrenmek, çalışmak, kendini geliştirmek ve insanlara faydalı olmak demektir. Başkasına faydalı olmak, kendimizi faydalı olmaktan daha çok mutluluk verir.
Dr. Ali Akben, Akupunturla Tedavi Sanatı, Ömür Boyu Sağlıklı Yaşam Rehberi adlı birbirinden güzel ve faydalı iki güzel kitabı var. Ayrıca Doç. Dr. Sefa Saygılı ve Dr. Özer Odabaşı ile birlikte yazdıkları Formda Kalmak İçin Sağlıklı Beslenme isimli Mozaik yayınları arasında çıkmış güzel bir eserleri var. Değerli okuyucularıma tavsiye ederim