Eğitim anlayışımız ne zaman medeniyet değerlerimizle örtüşecek?
Milletimiz büyük bir demokratik olgunlukla seçimi tamamladı. Siyaseti millete hizmet etme meselesi olarak gören Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçti. Joe Bidon ve Batılı ülkelerin bütün güçleri ile muhalefeti desteklemesine pirim vermedi. Der Spiegel, Ekonomist, New York Times ve Batı medyasını ters köşeye yatırdı.
Bir eğitim yazarı ve öğretmen olarak Cumhurbaşkanımızdan, Ak Parti ve bütünüyle Cumhur İttifakı’ndan eğitimi yerli ve milli hâle getirecek adımlar atmasını bekliyorum.
Prof. Ömer Özyılmaz Erzurum Palandöken gazetesinde Türkiye Yüzyılı’nın kendi medeniyet değerlerimize dayanan bir eğitim anlayışı ile mümkün olduğunu yazdı.
Doğru Haber gazetesi yazarı Dr. Abdulkadir Turan, 2021 yılı YKS’de çıkan Türk Dili ve Edebiyatı sorularının Yunan düşünürleri, Batılı edebiyatçılar ve ülkemizdeki Batı’ya öykünen yazarlar ve eserleri ile ilgili geldiğini örnekler vererek anlattı.
ÖSYM sorularını hazırlayanlar kendi medeniyetimizin köklerinden, düşünür ve bilginlerinden hiç bahsetmemişler.
Aristotales, Fox Talboz, Richard Strauss, James Gleick, Neil Postdam, Ed Catmull, Fawer, Saramago, Empedokles, Newton, Rummer, Freud, Diderot, Rodin, Brancusi, Hubble’den metin seçmişler.
Bizdeki Batıcıların eserlerinden metinler almışlar, Turgut Uyar, Orhan Veli, Tarık Tufan, Halit Ziya, Sami Paşazade Sezai, İlhan Berk, Nazım Hikmet, Cahit Külebi, Ahmet Kutsi Tecer, Sabahattin Aksal, Orhan Asena ve istisna olarak Necip Fazıl’dan metin seçmişler.
İslam medeniyetin temeli olan Kur’an ve onun öğretmeni Hz. Muhammed’i (sav) anmamışlar.
Yusuf Hacip Hacip, Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Yunus Emre, Fuzuli, Baki, Gazali, Katip Çelebi, Evliya Çelebi, Şeyh Galip, Ahmet Mithat Efendi, Necip Fazıl, Mehmet Akif, Cemil Meriç, Tarık Buğra, Yavuz Bahadıroğlu, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Arif Nihat Asya, Yavuz Bülent Bakiler, Cahit Zarifoğlu, Erdem Beyazıt, Karacoğlan, Köroğlu, Dadaloğlu, Aşık Ömer, Erzurumlu Emrah, Mustafa Kutlu, Yusuf Dursun, Bestami Yazgan’ı yok saymışlar.
Batı’dan fazla Batıcılık yapıyor ÖSYM’ye soru hazırlayanlar.
Felsefe ve fen bilimleri kitaplarının da aynı bakış açısıyla yazıldığını örnekleyebilirim.
Batı medeniyeti tek dişi kalmış canavardır, Batılı menfaatçidir, emperyalisttir, sömürgecidir. Müslümanların düşmanıdır.
108 yıl önce Çanakkale’de 253 bin Mehmetçiği şehit ettiler, yurdumuzu işgal için ordularla geldiler, 103 yıl önce Osmanlı Devleti’ni parçaladılar, İstanbul’u ve Anadolu’yu işgal ettiler. Onlarla bağımsızlığımızı kazanmak için İstiklal Harbi verdik.
Eğitimi Batıcı taklitçilerden kurtarmak için de kültürel İstiklal Savaşı başlatmamız gerekiyor.
Daha doğrusu Mehmet Akif, Ahmet Mithat Efendi, Ahmet Cevdet Paşa, Necip Fazıl, Bediüzzaman Said Nursi, Osman Yüksel Serden Geçti, Ahmet Kabaklı, Arif Nihat Asya, Nurettin Topçu, Prof. Necmettin Erbakan, Prof. Esat Coşan gibi İslam düşünür ve sanatçılarının verdiği mücadeleyi aşkla ve şevkle sürdürmemiz gerekiyor.
Dr. Yusuf Kaplan’ın ifadesiyle Batı’yı taklit ederek kendi medeniyetimizi kuramayız. Kralı taklit eden soytarı olur, kral olamaz.
Batı ile İslam medeniyetinin insana ve dünyaya bakış açısı oldukça farklı.
Batılı düşünürleri insan anlayışı bize uymaz, insani değildir. Batılı felsefeciler, insanı hayvan olarak niteler.
İnsan, öğrenen hayvandır, der Konfüçyüs.
Aristo’ya göre ise insan düşünen hayvandır.
İnsan, sorgulayan hayvandır, demiş Sokrates.
İnsan, araştıran hayvandır, der Thales.
Heraklit’e göre insan, tartışan hayvandır.
İnsan, kazanan hayvandır, der sofistler.
Platon’a göre insan, toplumsal hayvandır.
John Dewey’e göre insan, çıkarını düşünen hayvandır.
Immanuel Kant, insan eleştiren hayvandır, der.
Descartes, insan konuşan hayvandır, der.
Frederik Nitsche ise insan düpedüz hayvandır, diyor.
Kur’an insanı hayvanlıktan kurtarır, varlıkların en şereflisi olduğunu, Allah’ın dünyadaki en değerli misafiri olduğunu ifade eder ve cennete davetli olduğunu müjdeler.
İslam medeniyetinin mirasçı olarak kendi değerlerimize dayalı bir eğitim sistemi geliştirmemiz lazım.
İslam medeniyeti Kur’an’a dayanır. Kitap ilim hazinesidir. İslam ilim dinidir.
Hz. Muhammed (sav), ben sadece öğretmen olarak gönderildim, buyurur.
Cumhurbaşkanımız çeşitli konuşmalarında Asım’ın Nesli yetiştirme, dindar nesil inşa etme hedeflerinden bahsetti.
Bu konuşmaları ders kitabı yazdıran Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve diğer Genel Müdürlükler, Talim Terbiye Kurulu, ÖSYM’ye soru hazırlayanlar sanki hiç duymuyorlar.
En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed’in (sav) Eğitim Anlayışı ve Eğitim Metotlarını yeniden keşfetmeliyiz. Nizamiye Medreseleri geleneğini ihya etmeliyiz. İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’ın kurduğu Sahn-ı Seman Medreseleri, Kanuni Sultan Süleyman’ın inşa ettirdiği Süleymaniye Medreseleri, sarayda devlet adamı yetiştiren Enderun Mektebi geleneğini özümseyerek İslam medeniyetini yeniden ihya ve inşa edecek bir eğitim sistemi geliştirmemiz şart.
İslam medeniyeti bir kitap ve bir öğretmenle başladı.
En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed’i (sav) örnek alan, onun gibi gönüllere taht kurma, zihinleri aydınlatma, nefisleri terbiye etme ideali olan öğretmenler yetiştirmek zorundayız.
Türkiye Yüzyılı ancak medeniyet değerlerimizi ihya edecek bir eğitim sistemi ve Kur’an’ın insan anlayışını benimseyen eğitimcilerle mümkün.
Neslimizi İslami değerlerle inşa ve medeniyetimizi inşa edecek sistem kurmalıyız.