Başarmak için Kendinle Anlaşma imzala
Hayat fırsatlarla dolu.Yeteneklerimiz, bizi yükselten ve mutlaka keşfetmemiz gereken en değerli sermayemiz. Geleceğe daha iyi hazırlanmak, hayatta daha başarılı ve mutlu olmak için zamanı iyi değerlendirmeliyiz. 35 senedir öğretmenlik yapan, 45 kitap kaleme alan ve 840 eğitim, başarı ve motivasyon semineri veren biri olarak öğrencilere şu tavsiyelerde bulunurum:
1. Okul bittiği zaman hangi hedefe ulaşmış olacağınızı iyi düşünün. Hatta 10 yıl sonra nerede olmak istediğinizi belirleyin ve adımlarınızı ona göre atın.
2. Öncelikli göreviniz öğrenmek ve yeteneklerinizi geliştirmektir. İşlerinizi öncelik sırasına göre yapın, der Stephen Covey. Öncelik sıralamasında hata yapmayın.
3. Bilgi sizi yükseltir ve yeteneklerinizin gelişimini sağlar. Bilgiye önem verin.
Hz. Adem’i yarattığı zaman Yüce Allah, ona ilim verdi. Bakara suresindeki“Adem’e bütün isimleri öğretti.” fermanı bunu ifade eder. Bu bilgi sayesinde Hz.Adem, meleklerden ütün hâle geldi. Toplumu yöneten, bilgiye hükmeden, toplumda itibar gören insanlar çoğunlukla bilgili insanlardır, diplomalı insanlardır, kariyer yapmış insanlardır.
4. Öğrenmek, hayatın en soylu eylemidir ve öğrenmek insanı mutlu eder.
Çoğu insan eğlenerek hoş vakit geçireceğini ve mutlu olacağını sanır. Beyin öğrenince mutlu olur. Beynin vitamini kitaplar ve öğretmenlerimizi anlattığı faydalı bilgilerdir.
5.Bilgi beyin vitaminidir, öğrenmeyi sevin.
Açken sevdiğimiz yemeklerin bulunduğu bir sofraya koşmak bize mutluluk verir. Öğrendikçe beynimizdeki sinir hücreleri arasında sinaptik bilgi bağlantıları oluşur, mevcut bağlantılar güçlenir. Beyne yeni hücreler dâhil olur. Öğrendikçe beyin gençleşir ve dinçleşir. Beyin kasları tıpkı kol ve bacak kasları gibidir. Spor yapmak nasıl vücut kaslarını güçlendirirse öğrenmek de beyin kaslarını güçlendirir. Spor yapmaz ve hareket etmezsek vücut kaslarımız zayıflar, hatta dumura uğrar. Bunun gibi öğrenmeyen ve zihin sporları ile geliştirilmeyen beyin kasları da hantallaşır.
6. Planlı çalışmayı disiplin hâline getirin. Çalışmak tutkuların en asilidir.Çalışmak, başarıya giden yoldaki en önemli adımdır.
Hacı Bektaş Veli, en büyük keramet çalışmaktır, der. Çalışmak aynı zamanda ibadettir.
Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de, insan için sadece çalıştığının karşılığı vardır, diyerek zenginlik ve başarıyı çalışana verdiğini duyurur ve çalışmayı yüceltir.
7. En etkili öğrenme, kendi kendine öğrenmedir. Öğretmenleri dikkatli dinleyin, anlamadığınızı sorun ama her şeyi onlardan beklemeyin. Kendi kendinize çalışarak öğrenmeyin öğrenin.
8. Hata yapmaktan korkmayın, yapamadığınız bir şeyi yeniden denemekten vazgeçmeyin. Prof. Ali Fuat Başgil’in şu cümlesini asla unutmayın:
“Üşenme! Erteleme! Vazgeçme!”
9. Aktif öğrenmeyi tercih edin. Pasif kalıp sıkılmak veya vazgeçip öğrenmemek başarısızlığa yol açar. Stephen Covey, Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı kitabında etkili insanların aktif olduklarını anlatır. Derste aktif olmak için not tutun, soru sorun, derse katılıp anlatın.
10. Okul zekâ geliştirme merkezi, öğretmenler zekâ gelişimi eğitimi veren dostlardır. Öğrenmek, soru çözmek, düşünmek, düşünme yöntemlerini geliştirmek… Zekânızı ve yeteneklerinizi geliştirerek hayata tutunabilir ve başarabilirsiniz. Başarılı insanların sahip olduğu donanıma siz de sahipsiniz. Başkasının başardığını siz de yapabilirsiniz. Sizin kimseden bir eksiğiniz yok.
Yüreğinizi cesaret ve azimle bezeyin ve asil duygularınızı geliştir. Bütün öğrenci ve öğretmenlerimize yeteneklerini geliştirdikleri mutlu bir eğitim yılı dilerim.
Başarmak İçin Kendinle Anlaşma İmzala – Ali Erkan KAVAKLI