Yüce Allah teala hazretleri Evreni öyle bir intizamla yaratmıştır ki; her şey yerli yerindedir. Güneş ve aydan sonra en parlak gezegen hakkında bilgileri bir araya getirmeye çalıştığımız yazımızı internet ortamından topladık ve sizin beğeninize sunduk.
Güneşe en yakın ikinci gezegen olan Venüs’le Güneş arasındaki uzaklık, Güneş’le Merkür arasındaki uzaklığın iki katından daha fazladır. Buna rağmen, Venüs’ün yüzeyi Merkür’ün yüzeyinden daha da sıcaktır. Yılın belirli dönemlerinde, Güneş doğmadan hemen önce, ya da battıktan sonra, çıplak gözle rahatlıkla görülebilir. Pek çok kimse, ona sabah ya da akşam yıldızı demektedir. Yörüngesinde dolanırken, Dünya’ya en yakın konumuna geldiğinde, Güneş ve Ay’dan sonra gökyüzündeki en parlak cisimdir. Venüs, iç gezegen olduğundan, Dünya’dan teleskopla bakıldığında, Ay gibi evreler gösterir. Kütle, yoğunluk, atmosferin varlığı ve Güneş’e yakınlığı bakımından, Dünya’nın benzeri, hatta ikiz kardeşidir diyebiliriz.
Kütle: 4,87x 10 24 kg
Çap: 12,104 km
Ortalama Yoğunluk: 5,250 kg/m3
Kurtulma Hızı: 10,400 m/sec.
Güneşten Ortalama Uzaklık: 0.723 AB
Dönme Periyodu: 243 dünya günü(ters yönde)
Dolanma Periyotu: 224.7 dünya günü
Atmosferik bileşenler: % 96 Karbondioksit, % 3 Nitrojen, % 0.003 su buharı
Yüzey metalleri: Bazaltik kayalar ve değişen materyaller
Ortalama yüzey sıcaklığı: 453 ºC
Yörünge: 108,200,000 km
Venüs’ün, kendi ekseni etrafında dönme hareketi, oldukça ilginçtir. Çünkü hareketi, hem çok yavaş, hem de ters yöndedir. 1Venüs günü = 243 Dünya günüdür. Bu süre, Venüs yılından birazcık daha uzundur. Eğer Venüs’te olsaydınız, Güneş’in batıdan doğup, doğudan battığını ve gökyüzünde çok yavaş ilerlediğini görecektiniz. Aynı zamanda Venüs’ün dönme hareketi ve yörünge periyodu sanki aynı tarihe tesadüf ediyormuş gibi, Venüs ve Dünya birbirlerine en yakın olduğu anda, Venüs daima aynı yüzünü göstermektedir.
Venüs atmosferinin yüzeydeki basıncı, 90 atmosferdir. Bu basınç, Dünya’da ki bir okyanusun, 1 km derinliğindeki basınçla hemen hemen aynıdır. Venüs’ün atmosferi, daha çok Karbondioksitten(CO2) oluşmuştur. Burada, birkaç km. kalınlığındaki, çeşitli bulut katmanları, Sülfürik asitten(H2SO4) meydana gelmiştir. Bu bulutlar, gezegenin yüzeyini tamamen görmemizi engellemektedir. Bu yoğun atmosfer, bir sera etkisi oluşturarak, Venüs yüzeyinin sıcaklığını, 127 ºC den 447 ºC ye çıkarmaktadır. Bu ise, kurşunu eritecek sıcaklıktır.
Bulutların tepelerinde güçlü rüzgâr akımları olmasına rağmen, yüzeydeki rüzgârlar saatte birkaç km’den fazla değildir. Bunun nedeni, Dünya’da iklim koşullarını dengede tutan döngülerin Venüs’te bulunmayışıdır. Güneş’e yakın olan bu komşumuzda, atmosferik süreçler hep tek yönlüdür. Dünya, Güneş’e biraz daha yakın olsaydı, Venüs ile aynı kaderi paylaşabilirdi.
1962 yılından bu güne kadar, Venüs’e giderek resimlerini çeken, yüzeyini tarayan, yapısını tahlil eden ve hatta yüzeyine inen 26 robot uzay aracı, gezegen hakkında bize önemli bilgi sağlamıştır. Uzun bir süre, Venüs’ü perdeleyen bulutlar, yüzeyin yeterince gözlemlenmesini engellemiştir. Magellan uzay aracı, bu durumu tamamen değiştirmiştir. 1990-1994 yılları arasında, bulut örtüsünü delip geçen radar sinyalleriyle, gezegenin tüm yüzeyi, yüksek çözünürlükte görüntülemiştir. Elde edilen görüntüler, geçmişe ait muazzam yanardağ patlamalarını ortaya çıkarırken, halen volkanik aktivitelerin de devam ettiğini göstermekteydi.
Venüs’ün jeolojik geçmişinin incelenmesine paralel olarak, ayrıntılı bilgisayar simülasyonlarıyla, gezegen ikliminin son bir milyar yıllık tarihi, yeniden oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, araştırmacılar, Venüs’te yoğun volkanik etkinliğin, büyük oranda iklim değişikliklerine yol açtığını görmüşlerdir. Venüs’teki iklim, Dünya’dakine benzese de, başka hiçbir gezegende görülmediği kadar, karmaşık ve değişkendir.
Dünya ve Venüs, jeolojik ve atmosferik süreçlerin dinamik etkileşimleriyle yönetilen iklimlere sahipler. Dünya’dakine benzer kuvvetlerin, Venüs’te böylesine farklı sonuçlara yol açması, şaşırtıcıdır. Bu gezegen üzerinde yürütülen araştırmalar, iklim konusunda, bilim adamlarına, bazı önemli soruları yanıtlamak için yeni olanaklar sağladı. Örneğin, Dünya’nın iklimi çok mu özel? Gezegenimizin ikliminin, kararlığını bozmak için, insanoğlu ne kadarda çok çabalamaktadır.
Günümüzde insanlık, hâkimiyet ve güç hırsıyla, giderek ürettiği atıklarının, Dünya iklimindeki etkileri dolayısıyla, kontrolsüz büyük bir deney yaşamaktadır. Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin, iklim -atmosfer olayları ve akıbetleri, insan kaynaklı tahribatın, Dünya iklimini nereye götüreceği konusunda elbette bizleri aydınlatmalıdır.
Dünya atmosferindeki ozon deliği, önemli bir konu haline gelmeden önce, bilim adamları, Venüs’ün üst atmosferinin, gizemli fotokimyasının sırlarını çözmeye çalışmaktaydı. Sonunda vardıkları sonuç şuydu: Klor gazı, Venüs’ün bulutlarının üstündeki serbest oksijen düzeyini azaltmaktadır. Venüs’teki bu sürecin aydınlatılması, Dünya’da da benzer bir sürece ışık tutmuştur. İnsanoğlunun üretim anlayışı ve kazanma hırsıyla ortaya çıkan klor fazlalığı, stratosferdeki ozon tabakasını yok etmektedir.
Venüs gezegeni hakkında bilgi konumuzdan sonra gezegenler hakkında diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR
Bizi Sosyal Medyada Takip Edin... |
Google + | |||
Youtube | |||
Tumblr |