Ucan yilanlar

Uçan yılanlar

Uçan yılanlar

Uçan yılanlar

Uçmadan bahsedildiğinde aklımıza çoğu zaman kuşlar gelir. Oysa yeryüzünde uçan canlılar sadece kuşlar değildir. Asya topraklarında yaşam süren Chrysopelea paradisi türü yılanlar da bir nevi uçma işlemi gerçekleştirirler. 20 ile 40 metrelik bir mesafeyi havada süzülerek kateden bu canlılar incelendiğinde ortaya çok büyük bir yaratılış mucizesi çıkmaktadır.

Chicago Üniversitesi biyologlarından Jake Socha, Singapur’daki bir hayvanat bahçesinde bu tür yılanlar üzerinde 6 yıl süren bir araştırma yürüttü. Erişkinlerinde uzunluğu 1 metreyi bulan bu uçan yılanların havada süzülebilme yeteneklerinin aerodinamiği hakkında daha önceleri hiçbir şey bilinmiyordu. Kuşların dışında sincap ya da kertenkele gibi bazı kara canlılarının ve bazı balıkların kısa da olsa belli mesafeleri uçarak yani havada süzülerek katettikleri bilinmektedir.

Bu canlıların uçuşları gerçekten çok etkileyicidir. Ancak Chrysopelea yılanının uçuşu çok daha farklıdır. Bu uçuşu bilinen tüm uçuşlardan üstün kılan faktör, bu akrobatik yılanın havada süzülmede kullanacağı kanat, perdeli pençe vs gibi hiçbir uzantısının olmamasıdır. İnsanı en çok hayrete düşüren nokta ise bu canlının aerodinamik ya da biyomekanikle ilgili fizik kanunlarını bilmeden böylesine tehlikeli bir atlayışa kalkışmasıdır.

Uçan Yılanlardaki Uçuş Mekanizması Bir Tasarım Harikasıdır

Yılanın havada bulunduğu sırada bir grup kas yassılaşmayı sağlarken bir diğer grup kas havadaki S şekilli dalgalanma hareketini kontrol eder. Bu iki kas grubunun uygun şiddette ve şekilde kasılması yılan için hayati önem taşır. Bu kasların kasılmasını sağlayan faktör ise sinir hücrelerinden gelen sinyallerdir. Sinir hücrelerinden bu kaslara her an çok sayıda emir ulaştırılır. Bu emirlerin her birinde, örneğin, saniyede yüz emir alan bir kasın aldığı 100 emirde de, kasılma şiddeti ihtiyaca göre an ve an hesaplanarak aktarılır. Ancak yılanın sinir hücrelerinden kaslarına tek yönlü bir haberleşme yeterli olmaz. Yılanın kaslarının alınan emir doğrultusunda aldıkları pozisyon sinir hücrelerine haber verilerek harika bir kontrol mekanizması sağlanmış olur.

Onbinlerce sinir ve kas hücresi arasında durmaksızın sürdürülen bu mekanizma olmasaydı, yılanın bazı kasları kasıldığı halde bazı bölümleri kasılmayacak sonuçta yılan tepe taklak bir şekilde hızla yere çakılacaktı. Socha 6 yıl boyunca Singapur hayvanat bahçesindeki 10 metrelik bir kuleden (3 katlı bir bina yüksekliği) atlayan yılanları gözlemlemiş, tek bir yılanın dahi yaralanmadığını bildirmiştir.

Şüphesiz yılanların böylesine uzun bir mesafeyi hiç yaralanmadan uçabilmeleri vücutlarındaki bu olağanüstü kas yapısından kaynaklanmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki böylesine kompleks bir kas yapısı ya da yılanın üstün anatomisi yüzyıllarca beklense dahi kendi kendine, tesadüfen oluşabilecek bir mekanizma değildir. Kuşkusuz Chrysopelea paradisi yılanındaki bu tasarımı, yüce Rabbimiz belli bir plan dahilinde kusursuz olarak yaratmıştır.

 Yılan yastığı hakkında bilgi

0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
sinir_oldum
Sinir oldum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
be_endim
Beğendim
Uçan yılanlar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...