Selam dostlarım, Konumuzda atalarımızdan günümüze gelen Gıybet ve dedikodu ile ilgili atasözleri ve anlamları, Dedikodu ile ilgili Atasözleri, Dedikodu ile ilgili Deyimler, Dedikodu ile ilgili Sözler, Erkeklerin dedikodu yapması ile ilgili Sözler, Dedikodu dini Sözler, Dedikodu nedir aramalarında sizlere yardımcı olacak paylaşımlar yapmaya çalışacağız.
Dedikodu çok kötü bir alışkanlıktır ve dinimizde haramdır. Allah cc. Hazretleri gıybet etmeyi Hucurat Suresi 12.ayet mealinde şöyle anlamlandırmaktadır. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. Yani gıybet etmek ölmüş kardeşinin etini yemek gibidir.
Konumuzun daha derinden araştırılabilmesi için konunun en sonuna dedikodu ile ilgili ayetler, hadisler, sözler ve dedikodu hikayeleri konularımıza linkler verdik. Faydalı olması dileğimizdir.
Sizler de Gıybet ile ilgili atasözleri paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Gıybet ve Dedikodu ile ilgili Atasözleri ve Anlamları
Dedikodu ile ömür geçirir. Türk Atasözü
Anlamı : Atasözümüzde insanların ömürlerini Allah cc. Hazretlerinin yasakladığı halde yine de dedikodu yaparak geçirdiğini bildiriyor.
Dedikodu ile bütün ömrü geçti. Türk Atasözü
Anlamı : Atasözümüzde yukarıdaki atasözümüzün aynısı olarak insanların ömürlerini Allah cc. Hazretlerinin yasakladığı halde yine de dedikodu yaparak bittiği bildiriyor.
Gayret komuyor der de eder gıybet-i ahbap. Türk Atasözü
Anlamı : Atasözümüzde gıybet etmek için gayret gösterildiği anlatılmaktadır. İnsanlar fırsat buldukça gıybet etmek için yer ararlar.
Çocuğun olduğu yerde gıybet olmaz. Türk Atasözü
Anlamı : Atasözümüzde yakınlarda çocuk varken gıybet etmenin sakıncalarını bildiriyor. Çünkü çocuk duyduklarının hepsini hem gerçek sanır hem de kim sorsa anlatır. Bazen sormadan da anlatır. Oysa gıybet yapanlar söylediklerini kimsenin duymamasını ister. Çocuklar duymasa da Allah cc. Hazretleri her şeyi duyar ve bilir.
Çamur at, izi kalsın. Türk Atasözü
Anlamı : Atasözümüzde dedikodu yaparken söylenen yalanlarla, dedikodusu yapılan kişinin üzerine çamur atılmakta olduğu,bu durumun ne kadar kötü ve çirkin bir şey olduğunu anlamamız için çok güzel bir atasözümüzdür.
Atlasa kıl yapışmaz. Türk Atasözü
Anlamı : Atasözümüzde gıybeti yapılan kişinin bu gıybet dolayısıyla kendisine bir leke sürülemeyeceği anlatılmaktadır.
Çalma elin kapısını çalarlar kapını. Türk Atasözü
Anlamı : Atasözümüzü gıybet ile ilgili olarak birlikte gıybet yaptığın kişi, gıybetini yaptığın kişiyle de senin gıybetini yapar denmektedir.
Elin ağzı torbası değil ki büzesin.
Anlamı : İnsanlar her zaman konuşurlar ve kimyasalların ne dediğini kontrol etmek için muhafaza edilirler. Dedikodulara ve gıybetlere karşı dikkatli olmak gerekir.
Söz gümüşse, sükut altındır.
Anlamı : Konuşmak değerli olabilir, ancak gereksiz ve zararlı konuşmalar yerine susmak daha değerlidir. Dedikodu yapmak yerine sessiz kalmak her zaman daha iyidir.
Göz var, izan var; el var, lisan var.
Anlamı : İnsanların her zaman başkalarını izlemesi ve eleştirir, dedikoduların yapılması zordur. Ancak dikkatli olup, ayrıntıların kötü sözlerden uzak durması gerekir.
Sürüden ayrılanları kurt kapar.
Anlamı : Dedikodu yapan ya da gıybet eden kişi, sonunda toplum tarafından dışlanır ve yalnız kalır. Gıybet, insanın gücünü kaybetmesine neden olur.
Kelin merhemi olsa kendi başına sürer.
Anlamı : Başkalarının eksiklerini eleştirip dedikodusunu yapan insanlar, genellikle kendi sorunlarıyla ilgilenmeyen kişilerdir. Kendi hatalarına bakmadan başkalarını eleştirenler, en çok kendilerine zarar verirler.
İt ürür, kervan yürür.
Gıybet ve dedikodular her zaman olacaktır, ama önemli olan bunlara kulak asmadan kendi yoluna devam etmektir. Başkalarının seni yolundan alıkoymamalı.
Başkasına kara çalan, kendi başını karartır.
Anlamı : Dedikodu yaparak başkalarını kötüleyen insanlar, aslında en çok kendilerine zarar verirler. Başkalarının itibarını sarsmaya çalışanlar, kendilerini itibarsız hale getirir.
İki dinle, bir söyle.
Anlamı : İnsanlar konuşmadan önce daha çok dinlemeli. Gıybet ve dedikodu yapmak için, düşünmeden müzakereden uzaklaşılması gerekir.
Gıybet ve dedikodu ile ilgili atasözleri konumuzdan sonra sitemizde bulunan gıybet ve dedikodu ile ilgili diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz. Dostkelimeler.com
ben de size çok teşekkür ederim. ben de ödevimi yaptım.
Süper gerçekten
ellerine sağlık kim yaptıysa
harikasınız bu kadar kolay olacağını sanmıyordum