Çoban üzümü hakkında bilgi

featured

Çoban üzümü hakkında bilgi

Allah cc. Hazretlerinin yarattığı her bitkide bir hikmet ve şifa vardır. Çoban üzümü, Çalı çileği, lifora, yayla likapası adıyla bilinen bitkinin içeriği, faydaları ve kullanımı konusunda yazdığımız yazının sizlere faydalı olması dileğimizle….

Çoban üzümü hakkında bilgi

Çoban üzümü Latince İsmi : Vaccinium Myrtillus

Çalı çileği, lifora, yayla likapası da denilen bitki yaklaşık 30-40 santim boylarında, yeşilimsi renkte çiçekler açan, meyveleri koyu kırmızı bir bitkidir. İçeriğinde A ve C vitaminleri, pektin, tanen, arbutin, hydrochinon, şekerler ve boya maddesi vardır.

Çoban üzümü Birleşik Devletlerin kuzeyindeki kumlu alanlar Avrupa’nın ormanları ve orman çayırlarında yetişen çalmışı, çok yıllık 1 bitkidir. Acılı, yeşil, dallanan bir gövde, sürünen bir kök gövdeden 30 ila 4 santimetre yükselir. Yapraklar almaşık, ters yumurta şeklinde, hafifçe testere dişli, koyu yeşil ve üstte parlak ve 1,5 ila 2,5 santim uzunluğundadır.

Kırmızımsı, pembe veya kırmızı ve beyaz tek, koltuk al çiçekleri ibrik şeklinde taç yapraklara sahiptir. Mayıs ve Haziran’da açarlar Meyve mavi-siyah (bazı alanlarda kırmızı olabilir), 5 çekirdekli bir yemiştir Sıklıkla yaban mersini olarak da adlandırılmasına rağmen, çoban üzümü dahi fazla bataklık kızılcığına yakın bir bitkidir.

Çoban üzümü Vacciniaceae familyasından bir çalı bitkisidir. Yaprakları elips şekilli, çiçekleri yeşilimsi mor renkte, meyveleri yuvarlak koyu morumsu siyah, buruk, tatlı ekşi bir tada sahiptir. mayıs ayında çiçeklenir, meyveleri Temmuz-Eylül aylarında olgunlaşır. İyi bir bal bitkisidir.

Meyveleri taze veya işlenmiş şekilde kullanılır. Olgun meyveleri hasat edilip gölgede kurutulur. İçeriğinde şeker, limon ve elma sitleri, C vitamini, pektin, boya ve mirtillin glikoziti bulunur. Ayrıca içeriğinde yüksek miktarda mangan ve demir vardır. Çoban üzümü meyvelerinden meyve suyu, reçel yapılır. İçeriğindeki mor boya maddesi şarap, likör ve alkolsüz içeceklerin renklendirilmesinde kullanılır. Bitkinin yaprakları uçucu yağlar, askorbik asit, glikozitler – neomirtillin, erikolin, arbustin açısından zengindir.

Tedavi Edici Kısımlar: Yapraklar, yemişler.

Çoban üzümünün Faydaları nelerdir

Vücuda kuvvet verir. Mikrop öldürücüdür. İshal ve dizanteriye karşı faydalıdır. Damarları güçlendirir. Kan şekerini düşürür.

Mikrop öldürücü, İshal olaylarında , etkili bir ilaç olarak yaprağı kullanın. Taze yemişler bir miktar deneyim gerektirir, çünkü bazı insanlarda ishale neden olurken bazılarında da ishali durdururlar. Rendelenmiş elma ile çok iyi iş görürler.

Kurutulmuş meyveler muhakkak büzücü etkiye sahiptir ve sadece elma tozu ile birlikte alınabilirler. Yemişlerin mideyi etkilemeden geçip ince bağırsaklarda etkili olmaya başlamak gibi bir avantajları vardır. Yemişlerin yoğun bir şekilde kaynatılmasının tifo ateşi için iyi gelmektedir.

Ayrıca taze meyveleri veya iyi korumuş meyvelerin öz suyu solunum yolları nezlesi için iyi bir ağız gargarası vazifesi görür. İltihaplı diş etleri veya lökoplazi (dilin beyaz alanlar şeklindeki bir iltihabı) için, ağız dolusu öz suyu bir müddet için ağız içinde tutun.

Taze yemişleri yemenin bağırsaklardaki hareketleri düzene soktuğu , iştahı artırdığı, bağırsaklardaki kokuşmayı durdurduğu (gaz oluşumunun ve gaz şikayetinin nedeni), ve bağırsaklarda bulunan solucanlarının etkisiz hale getirdiği görünmüştür. Yaprak çayları öksürükler, kusma, mide spazmları ve nezleli bağırsak iltihapları için de kullanılabilirler. Onları ek olarak ağız yaralan için gargara olarak, deri hastalıklarında ve yanıklarda kullanılan iyi bir yıkama suyudur.

Çoban üzümünün Kullanımı

Yapraklarından çay hazırlanıp içilebileceği gibi, meyveleri de yenir.

Çoban üzümünden yapılan reçel iyileştirici özelliklere sahiptir ve ishal durdurucu olarak kullanılır. Taze meyveler mide bağırsak faaliyetlerini düzenler. Mide aiti azlığında olumlu etki gösterir.

Halk hekimliğinde çoban üzümü böbrek taşlarında, gut hastalığında, kansızlıkta, deri hastalıklarında uygulanır. Çoban üzümü suyu ağız ve boğaz iltihabında gargara olarak kullanılır.

Meyveler kaynatılarak elde edilen su egzama, yanıklar, iltihaplı yaralar ve benzeri deri hastalıklarında kompres olarak kullanılır.

Mayıs-haziran aylarında yaprakları toplanır ve çayı hazırlanır. Bu çay böbreklerin iltihabında ve idrar kesesinin işleyişinin düzenlenmesinde içilir. Yapraklar mide, kronik enterit, safra ve idrar yolları hastalıklarında kullanılır. Yapraklar kaynatılarak elde edilen su şeker hastalığında kullanılır.

Son senelerde yapılan araştırmalara göre, çoban üzümü ekstresi görmeye olumlu etki etmektedir.

DİKKAT: Eğer çok uzun zaman kullanılırlarsa, yapraklar zehirlenme belirtilerine neden olabilirler.

Hazırlama ve Dozaj: Yaprakları, bitki tamamen geliştiğinde ama yemişler olgunlaşmadan önce toplayın.
Haşlama: 1 bardak suya 2 ila 3 çay kaşığı yaprak kullanın. Günde 1 bardak alın.

Kaynatma: 1 bardak suya 1 çay kaşığı yemiş kullanın. Günde 1 ile 2 bardak soğuk olarak alın.

Çoban üzümü hakkında bilgi konumuzdan sonra diğer şifalı bitkiler konularımıza aşağıdaki linklerden kolayca ulaşabilirsiniz. Semih YAŞAR.

Kamelya çiçeği hakkında bilgi

Vanilya hakkında bilgi

Kral otunun faydaları

Kenevir hakkında bilgi

Kroton bitkisi hakkında bilgi

Kakule Bitkisinin Faydaları

Kafur Bitkisi hakkında bilgi

Çoban üzümü hakkında bilgi

0
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
sinir_oldum
Sinir oldum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
be_endim
Beğendim
Çoban üzümü hakkında bilgi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...