Selam dostlarım, Cimrilik ile ilgili atasözleri ve anlamları, İsraf ve cimrilik ile ilgili atasözleri, Cömertlik ile ilgili atasözleri 10 tane aramalarında sizlere yardımcı olacak paylaşımlar yapmaya çalışacağız.
Cimrilikten her insan utanır ve cimri her insan toplumda kötü bir izlenim bırakır. Allah Teala Hazretleri cimrilik yapanları sevmez. Cimri ile arkadaş olmak isteyen de bulunmaz. Atalarımızın cimrilik konusunda söylemiş oldukları sözleri aşağıda sıraladık, elimizden geldiğince de açıklaya çalıştık. Umarız faydalı olur. Semih YAŞAR
Sizler de Cimrilik ile ilgili atasözleri paylaşmak isterseniz yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.
Dostkelimeler.com / Türkiye’nin en geniş Güzel sözler, ayetler, hadisler ve atasözleri ve deyimler platformu
Cimrilik ile ilgili Atasözleri ve Anlamları
Kar kuytuda, para pintide eğleşir. Türk atasözü
Anlamı : Her şey, saklanan yerde ve saklamasını bilenin yanında bulunur.
Cömert ile nekesin harcı birdir. Türk atasözü
Anlamı : Cimri de cömertte aynı şekilde dünyaya gelmişlerdir. sonuçta da aynı şekilde kefene gireceklerdir. O nedenle Nekes (cimri) lik kimseye fayda vermez.
Cimrinin zararı, cömerdin karından fazla olur. Türk Atasözü
Anlamı : Cömert görünüşte zarar eder gibi görünse bile aslında zarar eden kişiler cimrilerdir. Cömert kar eder, cimri zarar eder.
Az tamah çok ziyan getirir. Türk Atasözü
Anlamı : Hırslı ve pinti insan her zaman zararlı çıkar.
Yemeyenin malını yerler. Türk Atasözü
Anlamı : Cimrilerin yemeye kıyamayarak biriktirdiği malı, sağlığında gücünün yetmediği kişiler, öldükten sonra da mirasçıları afiyetle yerler.
Cimrinin malı, mülkü bitmez; kendi de bir şey yemez.
Anlamı : Cimri insanlar, çok mala sahip olsalar bile harcamaktan kaçınırlar ve bu malların tadını çıkaramazlar. Sahip olduklarıyla mutlu olamazlar.
Cimrinin harcadığı, elin ekmeğini yemektir.
Anlamı : Cimriler, en sonunda zorunlu tutulanları zaman harcıyorlar, ama bu sefer de başkalarından faydalanmaya çalışıyorlar.
Cimrinin sonu, yoksulluktur.
Anlamı : Cimrilik, bir insanı eninde sonunda hem toplumdan hem de maddi olarak fakirleştirir. İnsanın harcanmasını ve paylaşılmasını bilinmelidir.
Cimri kazancından yemez, fakir hayrından geri durmaz.
Anlamı : Cimri insanların ellerindeki kendilerini bile harcamazken, fakir insanlar bile cömert olabilir. Bu atasözü, cömertliğin mal varlığına bağlı olmadığını vurgular.
Cimrinin çöpü, altın olur.
Anlamı : Cimriler, en ufak ve değersiz şeyler bile değerli gibi saklarlar. Değersiz şeyleri bile harcamaktan çekinirler.
Cimriye ‘yemek var’ demişler, ‘kaşığım nerede’ demiş.
Anlamı : Cimriler, her zaman fırsatlarını kaçırırlar çünkü ne olacağını nasıl kazanacaklarını düşünürler. Hemen geçiş kartı yerine, aşırı hesapla kitap okursunuz.
Cimrilik atasözlerinden Anladıklarımız;
Cimrilik yapmak insana huzur vermeyecek kar’dan çok zarar getirecektir. Cömertlik ne kadar güzel bir paylaşımdır. Cimrilik toplumumuzda ve Allah cc. katında hoş karşılanan biri değildir. Bunun yanında cimri olmayacağım diye malımızı boş şeylere ve yerlere savup savurmayacağız.
Cimrilik ile ilgili atasözleri ve anlamları konumuzdan sonra sitemizde cömertlik ve cimrilik ilgili yayınlanmış diğer konularımıza da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Faydalanmanız dileklerimizle…Semih YAŞAR
Resim değişmiş sanırım gayet güzel olmuş