Fevzi Çakmak Kimdir

 Fevzi Çakmak Kimdir

Fevzi Çakmak Kimdir

genelkurmay eski başkanı, mareşal, milletvekili
GÖREV SÜRESİ:
12 Temmuz 1922 – 3 Mart 1924 (Orgeneral)
3 Mart 1924 – 12 Ocak 1944 (Mareşal)

1876 yılında İstanbul’da doğdu. 1895 yılında teğmen rütbesi ile Harp Okulu’nu bitirdi. Aynı yıl girdiği Harp Akademisi’ni 1898 yılında bitirerek kurmay oldu. Bu tarihten itibaren ordunun çeşitli kademelerinde karargah ve birlik komutanlığı görevlerinde bulundu.

Arnavutluk Harekatı ve İsyanı’na, İtalya, Balkan, 1 nci Dünya ve Kurtuluş Savaşları’na katıldı.

1914 yılında tümgeneralliğe yükseldi. Çeşitli birliklerde Kolordu Komutanlığı, Anafartalar Grup Komutanlığı ve Ordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. 6 Ocak 1918 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı’na atandı. 28 Temmuz 1918 tarihinde korgeneralliğe yükseldi. 27 Mayıs 1919 tarihine kadar bu görevi yürüttü. 1 nci Ordu Müfettişliği’nden sonraki Harbiye Nazırlığı görevinden 21 Nisan 1920 tarihinde istifa ederek Anadolu’ya geçti. Milli Müdafaa Vekili ve Heyeti Vekile Reisliği görevine atandı. 3 Nisan 1921 tarihinde orgeneral, 31 Ağustos 1922 tarihinde de Büyük Zafer’in kazanılmasındaki yüksek hizmetlerini takdiren mareşalliğe terfi ettirildi. 12 Temmuz 1922 – 3 Mart 1924 tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı Vekilliği, 3 Mart 1924 tarihinden 12 Ocak 1944 tarihine kadar Genelkurmay Başkanlığı yaptı. 12 Ocak 1944 tarihinde yaş haddinden emekli oldu.

Fransızca, İngilizce, Almanca biliyordu. Evli ve iki çocuk babasıydı. 12 Nisan 1950 tarihinde vefat etti. Eyüp Sultan’da toprağa verildi.

ESERİ:

Batı Rumeli’yi Nasıl Kaybettik
Yazar: Fevzi Çakmak
Sayfa Sayısı: 704
Dili: Türkçe
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

“19 Haziran 1913 sabahı Karadeniz gemisi, akşama doğru da Gülcemal vapuru Seman iskelesinden hareket ettiler. Ben de Gülcemal vapurundaydım. Batı Rumeli’de beş yüz yıllık Türk hâkimiyetine veda ettik. Güneş batarken Arnavutluk kıyıları da yavaş yavaş gözümüzün önünden siliniyordu. Atalarımızın asırlar boyunca kanlarıyla suladığı, eski ve yeni şehitlerimizin gömüldüğü vatan parçasının terk edilmesi kalplerimizde giderilemeyecek acılar, hasretler meydana getiriyordu..”

Balkan coğrafyası tarihinin dönüm noktalarından Balkan Harbi, Osmanlı Devleti’nin bölgedeki beş asırlık egemenliğinin de sonuydu.. Balkan Harbi’nde neler yaşanmıştı? Mareşal Fevzi Çakmak, sonuçları yeni bir devri açan Balkan Harbi’nin üzerinden on yıl geçtikten sonra 1925’te, Türkiye Cumhuriyeti’nin henüz ikinci yılında, Harp Akademileri’nde bölgedeki muharebeleri ayrıntılarıyla anlatır…

Balkan Harbi Konferansı, ordunun nitelik ve nicelik kimliği hakkında ipuçları içeriyor.. Ordunun temel disiplin ilkesinin, bireysel siyasi tercihlerin öne çıkmasıyla nasıl bozulduğunu anlatırkenki üslubu, ilgi çekici değerlendirmeleri ve sert özeleştirileri ile Balkan Harbi konusundaki soruları yanıtlamaktadır…

Bölgenin nüfusu, askerlerin niceliği ve teçhizatı hakkındaki çizelgeler, muharebe alanlarını gösteren krokileriyle

“Garbi Rumeli’nin Suret-i Ziyaı ve Balkan Harbi’nde Garp Cephesi”…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir