Badem hakkında bilgi
Bu konumuzda Yüce Allah teala hazretlerinin yarattığı çok severek yediğimiz badem hakkında bilgiler vereceğiz. Faydalı olması dileklerimizle…
Badem hakkında bilgi
Badem: (Echte Mandel / Amandie / Almond tree) Mart ve Nisan ayları arasında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan, 5-12 m yüksekliğinde bir ağaçtır.
Birçok çesitleri olsa da, tıbbi bakımdan ikisi mühimdir : Amygdalus communis varyete dulcis (tatli badem), Amygdalus communis varyete amara (aci badem).
Tohumun lezzeti birincisinde tatlı, ikincisinde ise acıdır. Yaprakları saplı, parlak, yeşil renkli, kenarları dişlidir. Çiçekleri yaprakların gelişmesinden önce açar ve kısa saplıdır.
Çanak yaprakları yeşilimsi sarı renkli üçgen seklinde, 5 birleşik parçalı, taç yaprakları beyaz veya pembe renkli 5 serbest parçalıdır. Meyveleri oval şekilli, yeşil tüylü genellikle bir, bazen iki tohumludur.
Kullanıldığı yerler : Acı ve tatlı badem tohumlarından tazyik usulü ile yağ elde edilir. Badem tohumlarında yağ, albuminli maddeler, E vitamini; sekerler ve emulsin isimli enzim vardır. Acı badem tohumları uçucu yağ taşırlar ve ayrıca siyanogenetik bir glikoz olan amygdalin maddesi ihtiva ederler.
Acı bademin uçucu yağı, iyi bir koku ve tat giderici (balık yağına ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumları, badem şurubu hazırlanmasında kullanılır.
Çocuklar için iyi bir müshildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabuğu halk arasında boğaz ağrılarına karşı kullanılmaktadır.
Bademin Faydaları Nelerdir? Badem Neye İyi Gelir?
Vitamin ve mineral bakımından zengin aynı zamanda yoğun protein miktarına sahip olan tatlı ve acı bademin çeşitli faydaları bulunmaktadır. E vitamini ve yağ asitleri bakımından da zengin olan bademin diyabet, kolesterol, kalp, safra kesesi ve kemik sağlığı için faydalı etkileri olduğu yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Ayrıca kilo kontrolü içinde badem tüketimi tokluk hissi oluşturduğundan dolayı tavsiye edilmektedir. Saç ve cilt bakımında ve tekstil ürünlerinin korunmasında da badem yağının faydalarından yararlanılmaktadır.
Badem Kolesterole İyi Gelir;
Badem kötü kolesterolü düşüren ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyan tekli doymamış yağ içermektedir. Bu özelliği sebebiyle zeytin yağıyla benzerlik gösteren badem kolesterol hastalığı riskini %30 oranında düşürmektedir. Ayrıca bademde yoğun miktarda bulunan E vitamini kötü kolesterole bağlı damar tıkanıklığına sebep olan plak oluşumunu yok etmektedir.
Badem Diyabete İyi Gelir;
Bademin en önemli faydalarından biri de şeker hastalarında özellikle de yemek yedikten sonra görülen kan şekeri dalgalanmalarını azaltmasıdır. Ayrıca yüksek glisemik indekse sahip olan gıdaların tüketiminden kaynaklanan kan şekeri dalgalanmalarını da yok etmektedir. Yemek yedikten sonra çerez niyetine 1 avuç badem tüketmeniz sizi diyabete karşı koruyacaktır.
Badem Zayıflamaya Yardımcı Olur;
Badem yüksek miktarda yağ oranına sahip olduğu için diyetlerde uzak durulması gerektiği düşünülen bir besin maddesi olarak düşünülmektedir. Oysa ki;
– Badem kötü kolesterolü düşürerek kolesterol sebebiyle ortaya çıkan kilo alımına engel olmaktadır.
– Bademde yüksek besin lifi bulunmaktadır. Bu sayede badem tüketen kişiler uzun süre açlık hissetmemektedirler.
Aşırıya kaçmamak şartıyla haftada 2 kez badem tüketen kişiler kilo kontrolü konusunda diğer bireylere göre daha avantajlı bir konumda bulunmaktadırlar.
Bademin Kalp Sağlığına Faydaları;
Başta badem olmak üzere ceviz, fıstık ve fındık gibi kuruyemişlerin tüketimi kalp sağlığını koruması açısından doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Çünkü badem ve bu besinler içinde bulunan antioksidanlar sayesinde başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa sebep olan serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda haftada 3-4 kez 1 avuç badem tüketen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riskinin %35 oranında azaldığı tespit edilmiştir.
Badem Safra Taşını Engellemektedir;
Her hafta yaklaşık olarak 30 gram badem tüketen bayanlarda safra taşı görülme olasılığı %25 oranında azalmaktadır.
Bademin Kemik Gelişimine Faydaları;
Badem kalsiyum, magnezyum ve fosfor yönünden zengin bir besin maddesi olduğu için kemik gelişimine oldukça ciddi faydaları dokunmaktadır. Çünkü;
Bir Avuç Badem Tüketmek;
– Günlük potasyum ihtiyacının %8’lik kısmını,
– Günlük fosfor ihtiyacının ‘lük kısmını,
– Günlük magnezyum ihtiyacının %20’lik kısmını karşılamaktadır.
Magnezyum ihtiyacının karşılanması D vitamini üretimini arttırmakta ve kalsiyum seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede badem yemek kemik sağlığı için oldukça faydalıdır.
Günlük Ne Kadar Badem Tüketilmelidir?
Uzmanların badem tüketimi konusunda tavsiye ettikleri miktar haftada 3-4 kez 30 gramı geçmeyecek şekilde tüketmektir. Çünkü 1 günde 100 gram badem yemek vücudumuzun yağ ihtiyacının %76’sını karşılayacaktır ve bu çok ciddi bir oranda bizi etkileyebilir. Ayrıca badem tüketimi sırasında tuzlu badem yerine tuzsuz badem tüketimine dikkat edilmelidir. Ayrıca 1 günde tüketeceğiniz 30 gram badem E vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılamaya yetecektir.
Bilgilerin bazıları nedirbilgiler.com’dan alınmıştır.
Badem hakkında bilgi konumuzdan sonra bitkiler ile ilgili diğer konularımıza aşağıdaki linkten kolayca ulaşabilirsiniz…. Semih YAŞAR