Bağırtlak kuşu hakkında bilgi

featured

Bağırtlak kuşu hakkında bilgi

Yüce Allah teala hazretleri çok değişik kuşlar yaratmıştır. Konumuzda Bağırtlak kuşlarını tanıyacağız…

Bağırtlak, Columbiformes takımının Pterocletes alt takımından Pteroclidae family­sını oluşturan 16 kuş türünün ortak adıdır. Bu familyanın üyeleri, 14 türü içeren Pterocles cinsi ile yalnızca 2 türü içeren Syrrhaptes cinsi içinde sınıflandırılır.

Bagırtlak kuşları

Uzunlukları 22-40 cm arasında değişen bağırtlakların tüyleri boz ya da kahverengi, kanatlan sivri uçludur ve türlerden çoğunda kuyrukların tam ortasında iğne gibi tüyler bulunur. Uçuşları ve yürüyüşleri hızlı olan bu kuşların derileri sert, tüyleri de kalın olduğu için avlanmaları oldukça güçtür.

Güvercinler gibi bağırtlaklar da, çiftleşmek için seçtikleri eşi ölünceye değin değiştirmezler.

Dişi kuş, yerde açtığı bir çukura koyu renkli, uzunca iki-üç yumurta bırakır; geceleri yumurtaların üstünde erkek kuşlar kuluçkaya yatar. Yavrular neredeyse yu­murtadan çıkar çıkmaz yuvadan ayrılabile­cek kadar gelişmiştir, ama gene de ana- babadan uzun süre bakım görür. Pterocles cinsinden olan bağırtlakların ayak parmakları tüysüzdür; Syrrhaptes cin­sinden olanlarda ise arka ayağın parmaklan yoktur, ön parmaklar ise tüylüdür.

Türkiye’de iki bağırtlak türü yaşar.

Bayağı bağırtlak (Pterocles orientalis)

34 cm uzunlu­ğundadır. Erkeğin başı ve göğsü açık boz, çenesi turuncu, boğazı kara, sırtı san ve kahverengidir. Dişi genellikle açık sarı üs­tüne kahverengi ve kara nakışlıdır. Hem erkeğin, hem dişinin göğüslerinin ortasında enlemesine ince ve kara bir çizgi vardır; karınları da karadır. Kuzey Afrika, Ortado­ğu ve Orta Asya’ya yayılmış olan bağırtlak, bozkırlarda ve yarı çöllerde yaşar.

Bitkisel besinlerle, özellikle de tohumlarla beslenir. Diğer bağırtlak türleri gibi sabahlan ve akşamlan güneş batmadan sürüler halinde su kenarlarına toplanıp su içerler. Nisan ortasından ağustosa değin süren üreme mevsiminde, toprağa açılan küçük bir çuku­ra dişi kuş iki-üç yumurta bırakır. Bağırtlak Türkiye’de en çok Orta Anadolu bozkırlarında, Güneydoğu Anadolu’nun batı kesim­lerinde ve yer yer Doğu Anadolu’da görülür.

kilkuyruk bagirtlak

Kılkuyruk bağırtlak (Pterocles alchata),

Bağırtlakla aynı yapıda ve iriliktedir. Erke­ğin başı turuncu, çenesi kara, boynu sarı- yeşil, sırtı yeşil, kahverengi ve kara, karnı aktır. Genellikle açık sarı üstüne kahveren­gi ve kara nakışlı olan dişinin karnı aktır. Erkeğin kuyruk teleklerinden dördü uca doğru incelir ve normal kuyruk uzunluğu­nun iki katı kadar uzar. Yaşama biçimi bağırtlakla aynı olan kılkuyruk bağırtlak Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’da yaşar. Türkiye’de en çok, başta Urfa olmak üzere Güneydoğu Anadolu’da, az sayıda da Orta Anadolu’da bulunur.

bagirtlak kusu

 

Bağırtlak kuşu hakkında bilgi konumuzdan sonra hayvanlarla ilgili diğer konularımıza aşağıdaki linkten kolayca ulaşabilirsiniz…

HAYVANLAR HAKKINDA BİLGİ

Bağırtlak kuşu hakkında bilgi

1
mutluyum
Mutluyum
0
d_n_yorum
Düşünüyorum
0
sinir_oldum
Sinir oldum
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
be_endim
Beğendim
Bağırtlak kuşu hakkında bilgi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dostkelimeler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz...